Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА ВЕЛИКА ПОБЕДА РС: Сраман "Инцков закон" биће измењен

23.12.2021. 07:56
Пише:
Србија Данас/Гардијан/Аваз
Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Профимедиа

Закон о забрани негирања геноцида У Сребреници, који је изазвао праву буру у Републици Српској, а који је бивши високи представник Валентин Инцко донео пред сам крај свог мандата, биће измењен

Након што у Савету безбедности недавно није дозвољено Кристијану Шмиту да се обрати том телу Уједињених нација, чиме је постао први високи представник у БиХ који је доживео такво понижење, Република Српска однела је још једну огромну дипломатску победу - челници Европске уније одлулчили су да промене "Инцков закон"!

"НА ДЕЛУ ЈЕ СРБИЗАЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ" Мило поново машта: Срамне речи Ђукановића о српској светињи

"НА ДЕЛУ ЈЕ СРБИЗАЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ" Мило поново машта: Срамне речи Ђукановића о српској светињи

НОВИ УДАР ИЗ САРАЈЕВА НА ОРБАНА! Џаферовић запенио: "Срамно и безобразно"

НОВИ УДАР ИЗ САРАЈЕВА НА ОРБАНА! Џаферовић запенио: "Срамно и безобразно"

ЗАЕВ ПОДНЕО ОСТАВКУ! Повлачи се са места премијера Северне Македоније

ЗАЕВ ПОДНЕО ОСТАВКУ! Повлачи се са места премијера Северне Македоније

Закон о забрани негирања геноцида У Сребреници, који је изазвао праву буру у Републици Српској, а који је бивши високи представник Валентин Инцко донео пред сам крај свог мандата, биће измењен "због ризика од поновног распламсавања регионалног сукоба".

Како наводи тај лист, високи званичници Европске уније раде иза кулиса на "исправљању" "Инцковог закона". ЕУ званичници су приватно закључили да се ризикује поновно распламсавање сукоба па, и поред гласног критиковања српског члана Председништва БиХ Милорада Додика ког листом оптужују да је регион довео пред нови рат, раде на томе да се "Инцков закон" ублажи.

Орбан даје 100 милиона евра за РС

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да су Србија и Република Српска "кључ стабилности Западног Балкана" и поручио да ће Мађарска са 100 милиона евра помоћи Републику Српску.

Орбан је позвао немачку владу да интегрише регион у ЕУ, а не да га кажњава јер би то, како је упозорио, могло да доведе до већих проблема.

Нагласио је да је граница БиХ удаљена само 70 до 80 километара од јужне границе Мађарске и да би сваки сукоб могао да се прелије на његову земљу, те поновио да ће блокирати све покушаје ЕУ да уведе санкције Милораду Додику.

Записници са тих састанака, који су процурили у јанвост, откривају да је европски комесар за проширење Оливер Вархељи закључио да је "Инцков закон" одговоран за тренутну кризу. Он је, током састанка са делегацијом ЕУ у Босни, дао "искрену оцену" да је Инцко "крив за тренутну политичку кризу" у земљи и "делегитимизацију" канцеларије високог представника.

- Иако се Инцкови амандмани не могу оспорити са становишта суштине закона, чињеница да су наметнути посљедњег дана његовог мандата била је проблематична - наводи се у записнику како је Вархељи рекао на састанку 25. новембра.

- Вархељи, Мађар близак десничарском премијеру своје земље Виктору Орбану, рекао је својим колегама званичницима ЕУ да је руководство босанских муслимана сигнализирало спремност да се ово питање реши усвајањем новог закона који би Додика и Републику Српску могао вратити у преклоп - наводи "Гардијан".

Цвијановић: Знају они све...

Председница РС Жељка Цвијановић изјавила је поводом навода да званичници ЕУ раде не исправљању "Инцковог закона" да "сви они знају да је начин наметања тих законских измена супротан европским и демократским принципима и да то значи да само фингирамо демократију у БиХ".

Razbijanje BiH
Разбијање БиХ / Извор: Профимедиа/илустрација

- Такође, сви говоре да домаћи актери треба да донесу неке сличне законске одредбе да би се избрисала још једна нелегална брљотина неког високог представника - рекла је Цвијановићева.

У записнику се види да је Вархељи рекао да верује да постоји излаз из тренутне кризе и да је одобрио посебну седницу Скупштине Републике Српске 10. децембра на којој су чланови подржали резолуцију којом се подржава враћање власти.

Додик првоосумњичени за рушење БиХ

Тужилаштво БиХ спроводи истрагу против 13 особа због основане сумње да су починиле кривично дело напад на уставни поредак БиХ, а првоосумњичени за, како се наводи, рушење државе је лидер СНСД и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, пише портал сарајевског "Аваза".

Позивајући се на своја сазнања у тој правосудној институцији, Аваз пише да се Додик сумњичи да је починио кривично дело "удруживање ради вршења кривичних дела", у вези с кривичним делима "напад на уставни поредак" и "противзаконито формирање војних снага".

Осим њега, на списку осумњичених су, наводи се, и Жељка Цвијановић, председница РС, затим Радомир Вишковић, премиер РС, Неђељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС (НСРС) и други.

Његов услов је, међутим, био да се закон којим се тражи да се држави врате овлашћења у области пореске управе, правосуђа, обавештајне службе, па чак и националне војске, како би се створиле српске снаге, одложи за шест мјесеци како би се омогућило време за преговоре. Вархељи је рекао да је поступање са законом о геноциду од виталног значаја како би Додик признао Инцковог наследника Кристијана Шмита, који је рекао да се регион суочава са највећом кризом у последњих четврт века.