Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗА СВЕГА СТОЈЕ КРИЈУМЧАРИ?! Родитељи дечака погинули у СТРАВИЧНОЈ несрећи - власти откриле шта ће бити са починиоцем

14.01.2024. 14:48
Пише:
Србија Данас/Блиц
hitna pomoć
хитна помоћ / Извор: Профимедиа

До кобног инцидента је дошло у раним јутарњим сатима

Полиција више нема ниједну недоумицу - возач “мицубишија” који је у ноћи на суботу 6. јануара изазвао стравичну саобраћајну несрећу на аутопуту А1 држављанин је Молдавије, и сам тешко страдао у тој несрећи, те је он и формални осумњичени за ово кривично дело. То није једини закључак односно новост до које су дошли истражитељи овога случаја у којем је троје погинуло.

ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ БРУТАЛНОГ ПРЕБИЈАЊА ДЕЧАКА У ВУКОВАРУ РЕАГОВАЛА И ЗЛОГЛАСНА НАВИЈАЧКА ГРУПА: "Дужни смо да кажемо неколико ствари..."vukovar

ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ БРУТАЛНОГ ПРЕБИЈАЊА ДЕЧАКА У ВУКОВАРУ РЕАГОВАЛА И ЗЛОГЛАСНА НАВИЈАЧКА ГРУПА: "Дужни смо да кажемо неколико ствари..."

НЕЗАМИСЛИВ ХОРОР: Марко сахранио оца, а у сандуку ТУЂЕ ТЕЛО?! Син КИПТИ од беса - "Само желим правду!"Foto: Profimedia

НЕЗАМИСЛИВ ХОРОР: Марко сахранио оца, а у сандуку ТУЂЕ ТЕЛО?! Син КИПТИ од беса - "Само желим правду!"

ПРОТЕСТ У ВУКОВАРУ ЗБОГ ПРЕТУЧЕНИХ ДЕЧАКА: Грађани гневни због насиља, имају списак захтева, "Те вечери су пале маске, НИСУ НАПАДНУТА САМО ДЕЦА..." (ВИДЕО)vukovar

ПРОТЕСТ У ВУКОВАРУ ЗБОГ ПРЕТУЧЕНИХ ДЕЧАКА: Грађани гневни због насиља, имају списак захтева, "Те вечери су пале маске, НИСУ НАПАДНУТА САМО ДЕЦА..." (ВИДЕО)

Мигранти су, како незванично кажу из хрватске полиције, дошли преко Србије у Хрватску.

Такође је утврђено да су сви путници које је превозио у теренцу мађарских ознака Египћани, њих дванаесторица су се нагурала на преосталих шест седишта. Особа из тог аутомобила која је подлегла повредама на месту догађаја је такође мигрант - Египћанин те је на његовом телу била обављена обдукција.

У првим тренуцима након несреће калкулисало се да је под теренцем остало тело возача, поготово што је Молдавац лекарском особљу Опште болнице Карловац казао како је он био сувозач. Последњим резултатима истраге утврђено је да то није било тачно, него је само са себе хтео да отклони одговорност свестан већ тада размера трагедије коју је изазвао. Страдали Египћанин, али и сви остали који су се нашли у аутомобилу смрти млади су момци, редом малолетници на прагу пунолетства. Возач је такође млад човек, десетак година старији од њих. Они су у почетку одбијали било какву комуникацију с особљем болнице, томе је допринела и језичка баријера.

Наставак лечења у затворској болници

Подсетимо, кобне ноћи, око 1:40 мајка отац и син из Ријеке возили су се из Загреба кући. Сат пре слетели су на загребачки аеродром са зимског годишњег одмора. У Загребу их је чекао њихов СУВ алфа ромео златне боје. До места несреће, мало после тунела Свети Марко и мало пре чвора Новиград на Добри, прошли су тачно 70 километара и иза њих је било четрдесетак минута вожње.

Удар две тоне тешког мицубишија био је стравичан. Увиђај на месту догађаја ће указати на то да је на 48. километру аутопута А1 у смеру југа возач теренца изгубио надзор над возилом, ударио у металну банкину која дели две траке, те га прелетео услед заношења и прешао на супротну траку, потом ударио директно у “алфу”, којом је наишла несрећна породица из Ријеке. Два возила више нису личила на возила, из мицубишија је испао мотор на једну страну, а путници су се расули по путу.

У алфи су мајка и отац преминули на лицу места, дечак је задобио лакше повреде, али и тешку психичку трауму те су му два дана пружали психолошку помоћ у Општој болници Карловац. Осим у карловачку болницу пацијенти су превезени у болницу у Огулин, КБЦ Ријека те КБЦ Загреб, а потом су два тешко повређена "огулинска" пацијента пребачена на даљње лечење, један у Загреб, други у Ријеку.

Молдавски пацијент, кријумчар и возач возила био је превезен у Клинику за трауматологију у Загреб на операцију кичме у недељу, дан након несреће, а прошлог четвртка враћен је на даљњи опоравак у ОБ Карловац, где га је надзирала полиција. У суботу је полиција над њим довршила криминалистичко истраживање те поднела одговарајуће кривичне пријаве.

Дно кријумчарског ланца

Осим што је ова трагедија шокирала хрватску јавност, кроз етер су се почела провлачити питања како то да један Молдавац шверцује мигранте Хрватском и шта су ту радили младићи из Египта?

Ова ситуација, заправо, и није необична, закључак је то након кратког истраживања Јутарњег листа. Из Министарства унутарњих послова потврдили су да је у прошлој години ухапено чак 59 Молдаваца који су на хрватским путевима кријумчарили мигранте, у односу на укупан број кријумчара од њих 1880 (од чега је 30 одсто хрватских држављана) ради се о размерно великом броју. Такође, међу више од 64.000 миграната забележених прошле године њих 127 је било из Египта.

Зашто Молдавци кријумчаре људе? Молдавија је најсиромашнија европска земља у којој се месечно зарађује између 300 и 500 евра и у којој председник и премијер имају 1000 евра плате. Није познато колики новац је требало да добије добити возач мицубишија, али према неким сличним случајевима ухапшених кријумчара, с оволиким бројем људи засигурно би се радило о око 5.000 евра, дакле о годишњој плати у Молдавији. Супротно тврдњама неких политичара да се ради о опасним зликовцима јер "зашто би иначе возили толике километре да би хрватском кријумчарили људе", ради се о ситним криминалцима, у већини случајева чак и о људима који нису имали проблема са законом, то су очајници који имају финансијских потешкоћа или само желе брзу зараду. Они су на дну кријумчарског ланца, а опасни су они који уговарају такве послове. Ниједан такав, међутим, није међу ових 1880 ухапшених, те они најчешће оперишу из других земаља.Најбржи правац из Молдавије до Хрватске је преко Румуније и Мађарске, има 1500 км и траје око 16 сати.

Што ће бити с возачем мицубишија? Ако му се докаже кривица, добиће вишегодишњу затворску казну. Кријумчар којем је изречена највише затворска казна до сада је Небојша Мартиновић из Ниша, који је, бежећи комбијем с 29 миграната у јуну 2019. године, пробио две полицијске блокаде. С треће су запуцали према комбију и повредили двоје деце. Он је добио осам година затвора. Како је Молдавац изазвао најгору несрећу откако је кријумчарења миграната, а судиће му на Жупанијском суду у Карловцу, као и Маринковићу, може очекивати само ригорознију казну.

Средоземну руту заменили Балканском

Одакле Египћани у Хрватској? Незванично је Јутарњем листу потврђено у полицији да је ова група стигла из Србије у БиХ, где су илегално прешли у Хрватску, претпоставља се негде на подручју Like. Циљ им је био да се домогну Запада. Оно што је полиција потврдила званично јесте да Египћани до Србије долазе преко Бугарске односно Турске. До тог су закључка, кажу, дошли анализом њиховог кретања. Релативно јест необично да су се појавили ту у Хрватској, али ће их засигурно на овој рути бити све више.

Они су једна од четири афричке нације које су најактивније у миграцијама на најпрометнијој мигрантској рути, оној "средоземној" с главним поморским правцем Либија - Италија, којом су у Италију у прошлој години стигле чак 155.754 особе, од чега је чак 17.000 било малолетника без родитељске пратње. Уједно се ради и о најопаснијој рути, претпоставља се да се више од 2000 људи у том периоду утопило у бродоломима. Зато није необично да се све више њих одлучује на спорију али сигурнију, балканску руту, што је био случај и с дванаесторицом младих Египћана, за коју је она, међутим, била кобна.

Извор: Србија Данас/Блиц