Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДАН Д" ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ! Састају се српски, хрватски и бошњачки лидери: ВЕЛИКИ ДОГОВОР из Лакташа виси о концу! ОВО би могло променити судбину земље

08.02.2024. 10:47
Пише:
Србија Данас/М.Б.
sd
сд / Извор: Фото: Printscreen/FACE ТВ

Тензије пред састанак расту.

Данас ће у Сарајеву бити одржан састанак владајуће коалиције у Босни и Херцеговини коју чине "Тројка", ХДЗ и СНСД. Они ће, као легитимни представници три народа говорити о важним питањима за будућност Босне и Херцеговине, као што су чланство у Европској унији и питање састава Уставног суда БиХ. 

СПРЕМА СЕ АТЕНТАТ НА ДОДИКА?! Сарадница тврди: "Посекли су стабла ТАЧНО за СНАЈПЕРСКИ поглед"Milorad Dodik

СПРЕМА СЕ АТЕНТАТ НА ДОДИКА?! Сарадница тврди: "Посекли су стабла ТАЧНО за СНАЈПЕРСКИ поглед"

"НАСИЛНИ МУЗГОВАЦ, ЗА МЕНЕ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ" Милановић побеснео због новог државног тужиоца: Пале тешке увреде, није бирао речи!Zoran Milanović

"НАСИЛНИ МУЗГОВАЦ, ЗА МЕНЕ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ" Милановић побеснео због новог државног тужиоца: Пале тешке увреде, није бирао речи!

Састанак долази након недавно одржаног сусрета истог састава на Додиковом имању у Лакташима. Наиме, тада је у грубим цртама договорен реформски пут за Босну и Херцеговину, који подразумева важне системске промене, зарад решења међусобних несугласица и бржег пута у Европску унију.

Неке од најзначајнијих су свакако оне које се тичу избора чланова Председништва БиХ. Осим тога, наглашена је неопходност промена у Уставном суду и у техничкој контроли изборног процеса. 

ПОСТИГНУТ ВЕЛИКИ ДОГОВОР ЛИДЕРА! Босна и Херцеговина пред ОЗБИЉНИМ реформама: РЕШЕН И ПРОБЛЕМ УСТАВНОГ СУДА?! Бакир се опет БУНИdodik

ПОСТИГНУТ ВЕЛИКИ ДОГОВОР ЛИДЕРА! Босна и Херцеговина пред ОЗБИЉНИМ реформама: РЕШЕН И ПРОБЛЕМ УСТАВНОГ СУДА?! Бакир се опет БУНИ

Међутим, почетни оптимизам након великог договора босанско-херцеговачких лидера брзо је спласнуо. Опозициона коалиција коју су медији у Српској назвали СДфА (СДА ДФ) коалицијом, критиковала је жестоко споразум наводећи да је анти-уставан. Такође, реакција једног дела бошњачке јавности била је жестока, што је утицало на делимично дистанцирање странака "Тројке" од договора. 

Ништа оптимистичнија атмосфера не влада ни пред данашњи састанак, нарочито због жестоке размене оптужби и уцена између Милорада Додика и странака "Тројке". 

Наиме, Додик је сходно ономе што је првобитно договорено наставио да инсистира на реформи Уставног суда Босне и Херцеговине и избацивању страних судија из њега. 

Не буде ли договора о одласку страних судија из Уставног суда БиХ, онда нема ни договора о законима о Суду, спречавању прања новца и сукобу интереса - оштро је саопштио председник Републике Српске, одговарајући делом и на опаске Елмедина Конаковића, једног од лидера "Тројке" који је најавио санкције Републици Српској због наводног саботирања споразума и "европског пута" као и због подршке Руској Федерацији.

dodik
додик / Извор: Профимедиа

Ја обожавам Русију, и поштујем и подржавам Путина једнако као и све земље ЕУ. Ја сам просрпски орјентисан, одговоран српском народу и Републици Српској. Зашто је Конаковић толико антируски настројен? То није политика БиХ, политика БиХ укључује и Србе и Српску, какав си ти и чији министар, министар само муслимана? Слажем се, ти си тај који разбија БиХ - додао је Милорад Додик.

На расправу се надовезао и бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић који је саопштио да о Уставном суду не може бити ни говора јер је то уставна категорија која се не може мењати. 

Несугласице расту и између Драгана Човића и бошњачких политичара. 

Dragan Čović
Драган Човић / Извор: Профимедиа

Уочи данашњег састанак Човић је поручио да његови партнери морају одустати од политике надмудривања, неверодостојности у свом раду и мењања стајалишта сваки дан након онога што су већ утврдили.

- Партнерима врло јасна порука - сутра ћу им на посебан начин нагласити. Немојмо тражити алиби политику у онима који могу у име нас доносити одлуке. Одлуке које ми доносимо не могу бити охрабриване наметнутим одлукама високог представника. Не могу преговори са ЕУ кореспондирати са наметањем било чега. Наш однос према међународној заједници је врло јасан - стратешки партнери - навео је лидер Хрвата у БиХ. 

Дакле, данашњи састанак сигурно ће бити буран и питање је какве ће резултате дати уколико актери барем мало не приближе ставове и не буду искренији једни према другима. А време цури и март се ближи, наводи песимистично сарајевски портал Klix.ba. Тај март, који помињу јесте датум када би требало бити познато хоће ли Европска унија након година припремања коначно отворити преговоре са Босном и Херцеговином, што је номинална жеља свих лидера који ће данас расправљати у Сарајеву. 

(Србија Данас/М.Б.)