Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРНОГОРСКИ ЛЕКАР ЈЕ ПРВИ БАЛКАНАЦ КОЈИ ЈЕ ПРИМИО РУСКУ ВАКЦИНУ: Ово је његово искуство (ВИДЕО)

13.11.2020. 10:42
Пише:
Србија Данас/Слободна Далмација
Sergej Boljević
Сергеј Бољевић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Ruptly ТВРТРС вијести

Према њиховим тврдњама он је први човек на Балкану који је примио руску вакцину

Медији у региону известили су да је црногорски лекар Сергеј Бољевић, специјалиста за патофизиологију и пулмологију и шеф Одељења за патологију Универзитета Сеченов у Москви, примио руску вакцину против корона вируса САРС-ЦоВ-2, која је у земљи регистрована 11. августа.

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ УПОЗОРАВА: Можете направити опасну грешку ако узимате пробиотик уз антибиотик

ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ УПОЗОРАВА: Можете направити опасну грешку ако узимате пробиотик уз антибиотик

СМАЊИТЕ ОКУПЉАЊА АКО ЖЕЛИТЕ ДА ДОЧЕКАТЕ БОЖИЋ СА ПОРОДИЦОМ! Хрватски стручњаци упозорили грађане

СМАЊИТЕ ОКУПЉАЊА АКО ЖЕЛИТЕ ДА ДОЧЕКАТЕ БОЖИЋ СА ПОРОДИЦОМ! Хрватски стручњаци упозорили грађане

"НАЈВИШЕ НАС СТРАХ ДА КОРОНУ ДОНЕСЕМО КУЋИ" Полиција у обиласку заражних, без маски и рукавица не куцају на врата

"НАЈВИШЕ НАС СТРАХ ДА КОРОНУ ДОНЕСЕМО КУЋИ" Полиција у обиласку заражних, без маски и рукавица не куцају на врата

Према њиховим тврдњама он је први човек на Балкану који је примио руску вакцину.

- Врло добро. Вакцину сам добио 11. новембра, немам нежељених ефеката. Прва и друга доза дају се у размаку од 21 дана. А онда за следећих 21 дан имате пуни имунитет - одговорио је др Бољевић упитан "како се осећа" и додаје да ли је осетио страх.

- Да, што је нормално. Али ја сам патофизиолог и био сам уверен да је вакцина безбедна, знам по ком принципу и по којим механизмима делује. Из ове ситуације можемо изаћи само уз помоћ вакцина. Не можемо живети у страху од инфекције. И тај страх је оправдан јер нисте сигурни какве све последице можете имати од ове болести. Чак пет до шест посто људи има заиста озбиљну клиничку слику. Мислим да ће за две године круна бити поражена - прича Бољевић.

Доктор је упитан и да ли постоје ли нежељени ефекти од вакцине.

- Примећују се, али су нежељени ефекти благи, на пример, као код људи који примају вакцину против грипа. Температуре од 38 степени Целзијуса, слабост... И то прође за један дан. Нисам имао такве симптоме - прича он.

- Имам 56 година, али имам вишак килограма. А прете и списком оних који би требало да буду вакцинисани што пре - рекао је доктор, који сматра да је због наведеног у ризичној групи.

Др Бољевић је прокоментарисао и ситуацију у Москви.

- Има заражених, али што се тиче морталитета, добро нам иде. По смртности смо ковида на 40. месту. У болницама има пуно пацијената, али здравствена заштита функционише нормално и још увек има пуно "ваздуха", нема великог притиска. Сада се може видети да руско јавно здравство добро функционише, посебно у поређењу са америчким које је пукло. Не постоји "закључавање", али свима се наређује да носе маске и држе се подаље - каже он.

"Фајзер" тврди да је њихова вакцина сигурно 90 одсто, а Руси да је њихова - 92 одсто.

- Када упоредимо ове две вакцине, оне су заправо исте у ефикасности. Али овај "Фајзерову" треба чувати на -75 до -80 степени Целзијуса. Услове складиштења биће тешко испунити, не знам ко ће све то платити, како ће се смрзнути, где... Руска вакцина "Спутњик" треба да се чува на -18 степени, што је много лакше транспортовати, складиштити. Сео сам, извадили су вакцину, сачекао сам 15 минута да се отопи и онда сам је примио - коментарише доктор разлике између две вакцине.

Европски и амерички стручњаци кажу да су сумњичави према руској вакцини и брзини којом је направљена.

- Ова вакцина коју су Руси направили створена је на векторском принципу другог вируса - аденовируса. Такође садржи генетски материјал корона вируса. Када се унесу у људско тело, стварају се антитела. Управо је та група векторских вакцина већ позната научницима, стотине хиљада људи већ је примило такве вакцине. То је 99 одсто попут осталих вакцина, осим што има "додатак" протеина, тј. Генетски материјал корона вируса који узрокује реакцију и производњу антитела. Дакле, вакцина је у основи стара, тестирана и сигурна. А овај "Фајзеровом" је нов и није у потпуности проучен. Не кажем да ће вакцина бити лоша, само истичем јасну разлику. А сада је на држави, на појединцима, да изаберу шта желе за себе.

Прокоментарисао је и питање великог отпора према руској вакцини?

- То је више политичко питање. Руси су показали да то могу, неколико института је тамо радило. Имају јак тим. Лично знам директора Националног истраживачког центра Гамалеја Александра Гинцбурга, који је са колегама развио ову вакцину - каже Бољевић.

Годинама су радили на другим вакцинама, што је била основа за ово против коронавируса. Осим што је политичко питање, постоји и новац. Ако ЕУ и друге земље купе руску вакцину, тада ће америчке компаније изгубити много новца.

- Лако је сабрати два и два. Али Руси вакцину нису правили првенствено да би је продали, већ да би спречили ову заразу која је погубна и за људе и за економију. Због тога се држава укључила у производњу вакцине и својим механизмима контролише њен квалитет и развој. Такође, Руси предлажу да заједно са другим земљама произведу ову вакцину. Ево, на пример, ако се Хрватска сложила, то би могло да се уради и у вашој земљи. Они би, уверен сам, дали дозволу за то. Овде је потпуно другачија идеја шта треба учинити са овом вакцином - каже доктор.

Он додаје да је циљ руских научника да помогну човечанству, а не само да заради.

Каже да је наручено око милијарду доза. руске вакцине.

Коментарише и чињеницу да ће и Руси зарадити новац.

- Да, наравно, али не по сваку цену. Понављам, позивају друге земље да учествују у процесу развоја, производње и дистрибуције вакцина које је развила руска држава. Не желе себично да задрже у себи оно што су урадили, већ да то поделе са светом. Две дозе вакцине примљене у размаку од 21 дан коштају само око 10 долара - каже Бољевић.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Доктор Бољевић је одговорио и а питање "да ли постоје људи које nw верују у корону?"

- Постоје, да. На несрећу, увек постоје људи који то кажу, али нека погледају људе који умиру од коронене. Застрашујуће је то гледати. И само да видим нео остаје из плућа када тај човек умре и када му се изврши обдукција. Клиничка слика код пацијената може се мењати из сата у сат. Људи се гуше, гуше... Респиратор може спасити само мали део пацијената, само око 20 одсто оних који добију механичку вентилацију. То је вирус који се својим механизмима разликује од свих осталих вируса - каже докрор.

- Присиљава људски организам да ради у његову корист, а против сопственог. За напад користи наше одбрамбене механизме. На пример, код неких пацијената се догоди олуја цитокина, која је насилна, изузетно јака и неконтролисана инфламаторна реакција људског тела и нашег имунолошког система која резултира оштећењем ткива многих органа и последично доводи до непријатне смрти - додаје.

На крају говори о томе колико траје имунитет након прележане болести

- Тренутно сазнање је да је потребно око шест месеци. Али имамо све више људи који су имали болест на пролеће и сада су поново заражени - закључује др Бољевић.