Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ СКАНДАЛ ДРМА ЦРНУ ГОРУ: На удару лукс хотел Миловог сестрића вредан 20 милиона евра!

08.04.2023. 13:14
Пише:
Србија Данас/Вијести
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Сестрић Мила Ђукановића који је власник предузећа "ДП Хотел Facility" је у проблему због дугова.

Предузеће "ДП Хотел Facility" у власништву Едина Коларевића, сестрића одлазећег председника Црне Горе Мила Ђукановића, тужило је Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ) тражећи исплату 315.000 евра због раскинутог уговора о репрограму кредита од пет милиона.

Према документацији у коју "Вијести" имају увид, Коларевић је каснио са отплатом кредита којег је добио 2018. године за изградњу луксузног ризорта код Котора.

ДРИТАН ДОБИО МАНДАТ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ! Огласио се Мило Ђукановић

ДРИТАН ДОБИО МАНДАТ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ! Огласио се Мило Ђукановић

"ОН МИСЛИ ДА САМ ЈА КРИВ..." Вучић објаснио зашто Мило Ђукановић живи у великој заблуди

"ОН МИСЛИ ДА САМ ЈА КРИВ..." Вучић објаснио зашто Мило Ђукановић живи у великој заблуди

ШОКАНТНА ВЕСТ! Мило Ђукановић подноси ОСТАВКУ на месту председника ДПС-а

ШОКАНТНА ВЕСТ! Мило Ђукановић подноси ОСТАВКУ на месту председника ДПС-а

Због тога је нова управа ИРФ-а, на челу са извршном директорком Иреном Радовић и председником Одбора директора Велизаром Калуђеровићем, која је преузела фонд почетком 2021. године, одбила његов захтев да раније одобрени репрограм остане на снази.

Бивши Одбор директора ИРФ-а, на чијем је челу био Зоран Вукчевић, 16. фебруара 2018. године одобрио је дугорочни кредит за финансирање изградње хотела и три депаданса, фирми "ДП Хотел facility Котор", чији је власник Коларевић преко предузећа "Серзман Инцорпоратед", а сходно кредитној линији ИРФ-а "Програм кредитирања почетника у бизнису-старт уп".

Кредит од пет милиона евра одобрен је на период од 135 месеци, уз грејс период од пет месеци и камату од 4,17 одсто годишње.

Након тога, потписана су четири анекса уговора о кредиту, којим су Коларевићу обезбеђени повољнији услови за враћање зајма, између осталог и репрограм.

Из ИРФ-а су у одговору на тужбу указали да је последњим анексом уговора "ДП Хотел Facility" продужен рок отплате и грејс период за 24 месеца, с тим да се преостали доспели дуг до дана реализације репрограма капитализује на главни дуг. Анекс је, како су навели из ИРФ-а, закључен у "међупростору" након што је Влада Здравка Кривокапића разрешила тадашњи одбор директора ИРФ-а и именовала нови.

Нова управа ИРФ-а је због неиспуњавања обавеза, односно кашњења отплате кредита, анекс ставила ван снаге и на тај начин укинула повољности за "ДП Хотел Facility", што је био разлог компанији Коларевића да покрене тужбу.

Коларевићев адвокат Игор Мартиновић тужбом тражи да репрограм кредита остане на снази, као и да суд донесе привремену меру забране активације и реализације свих инструмената обезбеђења кредита. 

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Коларевићева фирма тражи и накнаду штете од 315.000 евра, односно износ који ће бити прецизиран након вештачења, јер је, како се наводи у тужби, изгубио право на субвенционисање камате предвиђено трећим пакетом Владиних социоекономских мера.

Овај тужбени захтев из ИРФ-а у целости сматрају неоснованим, а у одговору на тужбу су указали да Коларевићева фирма није на време плаћала доспеле рате. 

Они су нагласили да је "ДП Хотел Facility" од укупно 14 обавеза предвиђених последњим анексом, испунио само једну, због чега су се стекли услови за његов раскид.

Уз то је наглашено и да је "ДП Хотел Facility" добио вишемилионски кредит, под изузетно повољним условима, одобрен непуна два месеца након што је Коларевић основао предузеће, уместо кредит до 50.000 како предвиђају акти ИРФ-а.

Коларевић је у Доброти код Котора изградио луксузни хотелски комплекс "Allure Palazzi Котор Bay," вредан око 20 милиона евра.

Ризорт је отворен у јуну 2018. године, под брендом Карисма Хотелс & Ресортс, а чине га две велике зграде и десет вила.

Међутим, како је наведено у одговору ИРФ-а на тужбу, Коларевић је у другој половини 2018. године раскинуо уговор са Карисмом, а није обезбедио закључење новог уговора о вођењу послова са међународним оператером, што је био обавезан, нити је о томе обавестио ИРФ.

Будући да је кредитни захтев прелазио лимит од 50.000 евра, који је дефинисан кредитном линијом, прихваћен је Уговор о вођењу послова предузећа закључен са "Карисма Хотелс Манагемент Монтенегром" и "Серзман Инцорпоратедом", као извор бонитетног јемства и представљао је отплатни потенцијал за задужење, пише у извештајима ИРФ-а.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Траже да се списи упуте тужилаштву

По овој парници јуче је у Привредном суду одржано рочиште, на којем је адвокатица ИРФ-а Марија Радуловић од поступајућег судије Фарука Мушовића тражила да прекине поступак и списе предмета упути Специјалном државном тужилаштву (СДТ), о чему ће се одлучивати накнадно.

СДТ, док је њиме руководио Миливоје Катнић, 2020. године покренуло је истрагу против компанија "Серзман Инкорпоратед" и "ДП Хотел Facility" због кривичног дела стварање криминалне организације и продуженог кривичног дела утаја пореза и доприноса.

Како је објаснила Радуловићева, за ово је предвиђена казна затвора од једне до осам година.

Због туристичког комплекса страдала стогодишња храстова шума

Коларевић, како пише у одговору на тужбу, није испунио обавезу да ће као обезбеђење, ИРФ-у доставити уговор о залози на права и обавезе по основу уговора о закупу морског добра, односно плаже са предузећем Морско добро.

Коларевићев комплекс је изграђен на месту веће зелене површине уз море у Доброти, где је због тога посечена стогодишња храстова шума, што је изазвало незадовољство дела јавности.

Након одлуке државних органа да инвеститору омогући "рехабилитацију купалишта" које није ни постојало, одржани су протести мештана.

Коларевић је планирао да изгради две велике бетонске понте од по 30 метара дужине и између њих наспе шљунковито-пешчану плажу од око 110 метара на обалном путу кроз Доброту.

Међутим, како су "Вијести" раније писале, главни државни архитекта Драган Вуковић у октобру 2020. је одбио захтев Коларевића за давања сагласности на спољни изглед привремених монтажних, демонтажних и покретних објеката за потребе уређења хотелског купалишта у Доброти.

Бивша управа ИРФ-а је плажу анексом уговора изузела из средстава обезбеђења.