Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПАЈИЋ ИМАО ОДНОСЕ СА КВОНОМ" Тешке оптужбе на рачун лидера "Европе сад" пред недељне изборе у ЦГ

07.06.2023. 18:01
Пише:
Србија Данас/Глас Америке
Do Kvon
До Квон / Извор: Профимедиа

До Квон и његов сународник Хон Чанд Јун ухапшени су крајем марта на подгоричком аеродрому, а 11. маја почело им је суђење за кривично дело фалсификовање исправе.

Председник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић и министар унутрашњих послова Филип Аџић саопштили су данас да се у писму јужнокорејског "крипто краља", коме Црна Гора суди због фалсификовања пасоша, наводи да је крипто заједница финансирала неке црногорске политичке субјекте и да полиција има оперативне информације да је лидер "Европе сад", Милојко Спајић, имао блиске пословне везе са Квоном, кога САД и Јужна Кореја потражују због превара на крипто тржишту.

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ БУДВЕ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР: Још два месеца

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ БУДВЕ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР: Још два месеца

"ЗАБРАНА УЛАСКА У СРБИЈУ" Дритан играо на свадби, па запалио друштвене мреже - људи побеснели због једне ствари (ВИДЕО)

"ЗАБРАНА УЛАСКА У СРБИЈУ" Дритан играо на свадби, па запалио друштвене мреже - људи побеснели због једне ствари (ВИДЕО)

СКУП ПОДРШКЕ СРБИМА НА КОСМЕТУ: Окупили се грађани у Подгорици (ВИДЕО)

СКУП ПОДРШКЕ СРБИМА НА КОСМЕТУ: Окупили се грађани у Подгорици (ВИДЕО)

- Након Квоновог писма које смо прочитали се отворила мала расправа. Не алудирамо, али се наводи да је крипто заједница помагала одређене политичке субјекте. До сада смо десетине пута говорили о руском новцу и утицају и мислим да је крајње одговорно да се о овој теми разговара - рекао је Абазовић након ванредне седнице Већа за националну безбедност поводом Квоновог писма.

Он је, уочи парламентарних избора који се одржавају у недељу, навео да "остаје да све утврде надлежни органи", те да су се са том сагласили сви Већа. Абазовић је рекао да До Квона "у животу није видео" те да су "знали за њега само из медија", пише "Глас Америке".

- Желимо да се утврде све чињенице. Потпуно треба да сагледамо све са професионалног аспекта - рекао је Абазовић, и запитао се ко је До Квону дозволио улазак у Црну Гору.

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

Говорећи о реакцији лидера Покрета "Европа сад", који цео случај сматра покушајем дискредитације те партије уочи недељних избора на којима је тај покрет важи за фаворита, Абазовић је казао да не разуме Милојка Спајића.

- Разговарао са са њим увек коректно и добронамерно га упозоравао. Нити знам ко је тај Корејац, нити сам га у животу видео - закључио је Абазовић.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић саопштио је да полиција има оперативне податке о Спајићевим контактима са До Квоном, наводећи да "није намера да се нанесе некоме штета" већ да се "заштити држава".

Аџић је навео да су добили прецизну информацију да је Спајић имао однос са Квоном од 2018. да су се састајали и у породичној атмосфери, као и да су се састали и након што је Квон завршио на Интерполовој потерници.

- Ко мисли да то треба да прећутимо? То су оперативне информације. Они су радили заједнички посао, ако се то није десило, то ће се лако доказати - навео је Аџић, наводећи да се унутар Квоновог лаптопа налазе подаци о заједничким пословању Квона и Спајића.

Абазовић је у уторак изјавио да је проследио тужилаштву писмо До Квона, ухапшеног 23. марта на подгоричком аеродрому, које је Јужнокорејанац доставио кабинету председника, министру правде Марку Ковачу и главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу, о наводним везама са лидером Покрета "Европа сад" Милојком Спајићем.

Реагујући на изненадно Абазовићево заказивање седнице Већа за националну безбедност, лидер ПЕС-а, Милојко Спајић упитао је на Твитеру "Има ли веће фрке од губитка функције за људе који немају алтернативу од политике?"

У "Европи сад" тврде да су писмо До Квона писали његов и адвокат которских кланова Бранко Анђелић, заједно са Артаном Куртијем, "вишеструко осуђиваним лицем за покушај убистава и рањавања, а који је на инсистирање Абазовића постављен за главног инспектора у АНБ-а".

У Спајићевој партији кажу да су "Анђелић и Курти, према казивању сведока, више пута тајно посећивали До Квона у притвору, те да је карактер тих посета био да се До Квон натера да потпише садржај писма, у ком се по наредби Абазовића доводи у везу са Спајићем, у замену за брањење са слободе, што би му дало шансу да покуша бекство".

Milojko Spajić
Милојко Спајић / Извор: Фото: YouTube/RTCG - Званични канал/Принтсцреен

У "Европи сад" тврде и да је креатор и наручилац ове афере Дритан Абазовић, наводећи да "уз менторство оних који су га саветовали да напад на Милојка Спајића њему директно подиже проценте, осмислио комплетан план, а као тајминг одредио задњу недељу до избора, да би онда кренуо са политичким маркетингом у ком је злоупотријебио и институције система и заказао чак седницу Већа за националну безбедност".

- Иако иста није сазивана ни након масовног убиства на Цетињу, хапшења директора Управе пореза и царина Рада Милошевића, хапшења помоћника директора полиције Дејана Кнежевића, те хапшења председника општине Будва Мила Божовића - поручују из Покрета "Европа сад", наводи "Глас Америке".

До Квон и његов сународник Хон Чанд Јун ухапшени су крајем марта на подгоричком аеродрому, а 11. маја почело им је суђење за кривично дело фалсификовање исправе.

Двојица Јужнокорејанаца, који су на почетку суђења негирали кривицу, у даљем поступку бране се са слободе након што је у поновљеном поступку подгорички Основни суд донео решење о укидању притвора након што уплате јемство од по 400.000 евра.

Покрету “Европа сад”, чији је Спајић лидер и носилац предизборне листе, а потпредседник актуелни шеф државе Јаков Милатовић, аналитичари дају највеће шансе за победу на предстојећим парламентарним изборима заказаним за 11. јун.