Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Срце ми се цепало док је Сара плакала: Отац ухапшене Српкиње испричао како је изгледао сусрет са ћерком

21.08.2018. 22:02
Пише:
Србија Данас/Курир
Vidak Sara
Видак Сара / Извор: Фото: Facebook/Vidak Сараа

Александар наглашава да је Сара покушала да им у полусатној посети преприча како јој пролазе дани у спушком казамату

- Срце ми се цепало док смо причали телефоном и држали руке на стаклу - прича Александар Видак, отац Саре Видак (20), која је осам дана заточена у затвору у Спужу после лажних оптужби да је напала судију Јелену Станишић у Котору.

- Сара се расплакала када нас је видела и прво је рекла да не може да издржи, али је после током разговора била све боља и боља. Причали смо телефоном и држали руке на стаклу које нас је раздвајало. Срце ми се цепало током посете која је трајала пола сата.

Овим речима почиње причу Александар Видак, отац Саре Видак (20), студенткиње из Београда која је већ осам дана у затвору у Спужу после лажних оптужби да је прошле недеље напала судију Јелену Станишић у Прекршајном суду у Котору. Одмах после овог инцидента државни органи Црне Горе јавно су осудили Сару Видак и, кршећи претпоставку невиности и друга права ове невине девојке, послали је у затвор третирајући је као окорелог криминалца.

Александар је допутовао из Турске како би посетио своју ћерку, а Сару је јуче обишла и тетка.

Три цимерке

- Сара ми је рекла да су две цимерке са којима је била у ћелији добре и да се лепо слажу, а да су им довели и трећу девојку - каже Александар Видак.

Он истиче да је она током посете често плакала, највише када се помене бака.

Председник Вучић: Србија чини све што је у нашој моћи

Председник Србије Александар Вучић рекао је да држава Србија чини колико може у случају притвора држављанке Србије Саре Видак у Црној Гори. Он је новинарима на аеродрому у Батајници рекао да је разговарао с тим у вези са министарком правде Нелом Кубуровић.

- Оно што ми као Србија можемо да урадимо, чинимо. Колико можемо као држава ми чинимо, и то треба да знају и њени родитељи - поручио је Вучић.

- Сваки пут кад се бака Мира, Оливерина мама, помене, Сара се расплаче. Исто је и са помињањем њеног млађег брата јер они, иако нису често заједно, веома су везани. Он је, нажалост, био сведок, пред њим је и ухапшена, па ће бити испитан у посебним условима - прича саговорник.

Александар наглашава да је Сара покушала да им у полусатној посети преприча како јој пролазе дани у спушком казамату.

- Двадесет два сата је закључана, а имају две шетње од по сат времена, али не излазе увек на једну јер је велика врућина. Шетња се одвија у двориштанцету, а она каже да мисли да кад би неко гледао са стране, помислио би да су у лудници како се гегају. Две девојке које су са њом од почетка су фине, рекла је да се и са другарицама у спољном свету посвађа, али овима нема шта да замери и да су се лепо уклопиле - објашњава Видак.

Строга правила

Како каже, Сари су пренели да напољу има велику подршку и подсетили је да има право да се брани ћутањем.

- У затвору су им књиге дозвољене, али не и новине како се не би информисали. Сара је наручила две свеске и оловке, једну ће дати некој девојци, а друга је за њу, вероватно ће записивати нешто. Тетка јој је донела магазине и храну, спремљену по њиховим правилима, успели смо да унесемо. Правила су веома строга, али су сви били љубазни и предусретљиви према нама - прича Видак.

Александар истиче да се његово дете нашло у надреалној ситуацији.

- Верујем да је емотивно тешко, у почетку разговора је деловало као да моли да је извучемо, али смо је охрабрили, рекли јој да издржи. Верујем да њој 24 сата у затвору пролазе спорије него на слободи. Она је у надреалном свету, који не може да схвати, али мора да га преживи - рекао је Сарин тата.

Предали захтев о јемству

Адвокат Срђан Љешковић, који заступа Сару Видак, каже да су предали захтев о јемству и да очекују одговор.

Нашалио се с ћерком: Питао је за тетоваже

Александар Видак каже да је покушавао да се са ћерком мало шали како би она боље поднела боравак у притвору.

- Рекао сам јој: "Саро, је л' се сећаш кад си била мала како си убедила деду да те не води у вртић и плакала: "Дедице, не дај ме"? Ето, видиш, деда те није дао, али изгледа да те тај вртић стигао." Питао сам је и где су јој тетоваже из спушког затвора - објаснио нам је Видак како се трудио да орасположи ћерку.

- Сара ће се наћи на слободи одмах по доношењу решења ако буде позитивно и, наравно, по уплати износа уколико пристану на 10.000 евра. Пасоши су већ у тужилаштву и по предаји личне карте то би могло да се догоди. Решење се путем факса шаље у ЗИКС и одмах након пријема била би пуштена. Очекујемо да се то, ако се догоди, догоди до петка - рекао је Љешковић и још једном поновио:

- Да ли у Црној Гори постоји независни судија који ће након оваквих изјава Судског савета, министра правде и председнице Врховног суда, након сагледавања свих чињеница и доказа смети да донесе ослобађајућу пресуду за њу?

Реакције

Доктор из Црне Горе: Апелујем да је пусте

Доктор примаријус Иван Ђуришић из Црне Горе јавио се редакцији Курира како би дао подршку Сари Видак и њеној породици.

- Да ли ви у Србији знате какав је статус Срба у Црној Гори? Огледало односа је стављање мале Саре у спушки казамат. Као лекар и хуманиста апелујем на власт у Црној Гори да покаже да је Холокауст давна прошлост. Ово је срамота, дајем пуну подршку Сари - рекао је доктор Ђуришић.

Пријатељ из Сан Франциска: Понудио сам кауцију за Сару

Пријатељ Сариног деде Душана Видака, Александар Лунгиновић, јавио се из Сан Франциска како би подржао студенткињу.

- Јуче сам видео ваш чланак о Сари и одмах сам контактирао с црногорском амбасадом у Вашингтону и понудио им кауцију за Сарин излазак из притвора. Амбасада није имала појма о чему се ради, али су били изузетно љубазни и рекли да ће одмах контактирати с Подгорицом и МУП и омогућити ми да положим кауцију. Хвала вам на тако брзој и импресивној реакцији. Надам се да ће ова драма имати срећан епилог - поручио је Лунгиновић.

Тешко све подноси: Вереник збуњен и уплашен

Оливера Видак каже да Сарин вереник Стеван тешко подноси целу ситуацију и да је веома тужан.

- Он је збуњен и уплашен. Њих двоје су деца у суштини, па њему је и тај Прекршајни суд био стресан, са таквим стварима се нису сусрели никад у животу. Они и не излазе, нити лудују, просто су деца - казала је Сарина мама.

Sinisa Mihajlović
Синиса Михајловић / Извор: Фото: Twitter Printscreen