Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта ће донети избори у Северној Македонији? Зашто их је Заев већ изгубио? (ФОТО)

22.04.2019. 19:08
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Zoran Zaev
Зоран Заев / Извор: Профимедиа

Тесан резултат у првом кругу председничких избора у Северној Македонији је изненађујући с обзиром на чињеницу да је Гордана Сиљановска Давкова представљала само део опозиције, док је Стево Пендаровски био кандидат целокупне власти, каже Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик Собрања.

Прелиминарни резултати Државне изборне комисије Македоније, на основу пребројаних готово 100 одсто гласова, показују да је Пендаровски на изборима у недељу освојио 42,83 одсто гласова, а Сиљановска Давкова 42,25 одсто. У бројкама то значи да је 322.605 грађана гласало за Пендаровског, а 318.247 за Давкову.

Пендаровски је био кандидат Владе Северне Македоније, коју подржава 30 партија у коалицији са Зораном Заевом и неколико албанских међу којима је и Демократска унија за интеграцију (ДУИ), као водећа албанска партија у Македонији, подсећа Стоилковић.

- Изненађење је веће с обзиром на чињеницу да је кандидаткиња опозиције добила већинску подршку у скоро свим македонским општинама, а са друге стране, то је једна велика порука целокупној владајућој структури да не води адекватну политику. Наиме, ако гласовима опозиције, односно Гордане Сиљановске Давкове, додамо и гласове опозиције са албанске стране, односно кандидата Бесе и Алијансе за Албанце у Македонији, онда фактички имамо делегитимизацију власти-  истиче саговорник.

Тиме је послата једна снажна порука, али иако је Заев пре избора обећао да ће поднети оставку ако буде поражен, а његов кандидат је поражен јер опозиција у тоталу има преко 70.000 гласова више од кандидата власти, Стоилковић претпоставља да македонски премијер неће испунити то обећање и да неће расписати ванредне парламентарне изборе.

ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У КОМШИЛУКУ: Северна Македонија бира ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА под новим именом

ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У КОМШИЛУКУ: Северна Македонија бира ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА под новим именом

Шта доноси нови референдум у Македонији? Сва изненађења су у опцији (ВИДЕО)

Шта доноси нови референдум у Македонији? Сва изненађења су у опцији (ВИДЕО)

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА БИРА ПРЕДСЕДНИКА! Отворена биралишта, борба и за достизање цензуса!

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА БИРА ПРЕДСЕДНИКА! Отворена биралишта, борба и за достизање цензуса!

Трећи кандидат ког подржавају Алијанса за Албанце и Беса Бљерим Река освојио је 10,34 одсто гласова.

На питање да ли би Албанци који су гласали за Реку могли да "пресуде" кандидату Владе у другом кругу избора, Стоилковић одговара да би кад је реч о изборима у Македонији требало имати у виду да добар део албанских партија и бирача "гласа сходно интересима дела међународне заједнице".

А очигледно је да је у овом случају кандидат дела међународне заједнице - кандидат Владе Македоније и да се очекује већинска подршка Албанаца у другом кругу Стеви Пендаровском, појашњава председник Демократске партије Срба у Македонији.

Severna Makedonija, izbori
Северна Македонија, избори / Извор: Фото: Профимедиа

- Без обзира што ће кандидат Стево Пендаровски бити поново поражен у свим македонским срединама, мислим да ће гласови Албанца одлучно утицати да он буде нови председник Македоније - сматра Стоилковић.

Међутим, отвара се питање будућности Македоније које се не своди само на то ко ће победити на овим изборима, него како ће се понашати Албанци, а то је питање везано за будућност унутрашње ситуације у Македонији.

- Албанци на овим изборима, осим што ће гласати сходно инструкцијама дела међународне заједнице, морају сами себи да дају одговор с ким ће живети у наредном периоду, ако у македонском блоку побеђује коалиција коју предводи ВМРО-ДПМНЕ. У том смислу треба размишљати о прављењу будуће Владе Македоније, јер ће бити немогуће у континуитету избегавати вољу македонских бирача на конто мањинског дела македонских грађана - Албанца - каже Стоилковић.

Пошто је излазност у првом кругу била 41,78 одсто, а услов да избори буду успешни јесте да у другом кругу на гласање изађе више од 40 одсто од укупног броја уписаних гласача у бирачком списку, поставља се питање постоји ли могућност да 5. маја не буде испуњен излазни цензус и да се понове избори.

Стоилковић сматра да је то веома реална претпоставка и да је могућ делимичан бојкот другог круга избора, због чега цензус од 40 одсто изашлих можда неће бити испуњен.

- Не верујем да ће се ВМРО-ДПМНЕ као водећа македонска партија определити за бојкот, али верујем да постоје политички процеси који нису видљиви и одвијају се испод површине који могу да иду на то да други круг председничких избора буде неуспешан и да имамо понављање председничких избора за шест месеци, а самим тим да имамо и ванредне парламентарне изборе у том року - каже саговорник. 

Severna Makedonija, izbori
Северна Македонија, избори / Извор: Фото: Реутерс

Стоилковић додаје да ће се за дан два догодити неке крупније ствари. Већ од јутрос су у току разговори и комуникација међу свим политичким партијама у Македонији и у зависности од тих разговора и онога што буде договорено на састанцима, зависиће евентуална успешност председничких избора.

- То питање је легитимно и реално је као опција - закључио је Стоилковић.