Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Што је Алија ЗАПОЧЕО, Бакир би да ДОВРШИ: Сан о Босни без Срба не ИЗБИЈА из главе Изетбеговића млађег

20.11.2017. 22:49
Пише:
Србија Данас/Блиц
Bakir Izetbegović
Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Син би да очеву идеју реализује до краја

Ако је судити по последњем интервјуу Бакира Изетбеговића датом „Дојче велеу“, он је кренуо у озбиљну офанзиву да би остварио једини недосањан сан свог оца Алије из Исламске декларације - исламску државу.

Тако бар мисле стручњаци за које је повампирење ратних поклича млађаног Изетбеговића озбиљан сигнал да се на овим просторима припрема снимање неког новог филма, и то по сценарију његовог бабе. Управо је за тај сценарио давне 1983. године Алија добио девет година робије док његов наследник данас добија аплаузе.

Bakir Izetbegović
Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Да су се времена променила и да за радикалније потезе не важе исти аршини, потврђују документа  која се тичу ревизије суђења дванесторици актера „Сарајевског процеса“ коју је 1985. године обавио Савезни суд. Један од актера тог процеса М. Ј. тврди да је то нелогично јер је јасно да је реч о непријатељској пропаганди за коју су Алија Изетбеговић и његови сарадници осуђени.

УБИ НАС ЈЕДНА РЕЧ: Како је Изетбеговић послао поруку да БиХ треба да призна Косово

- Савезни суд је Алији и његовим саборцима преиначио казне које им је изрекао Окружни суд у Сарајеву, и они су ослобођени за кривично дело удруживања ради непријатељске делатности. Казна им је одређена за непријатељску пропаганду, па је тако Алија Изетбеговић уместо 14, добио девет година робије. Не знам какви су данас закони у БиХ, али мислим да би Бакир Изетбеговић са ставовима изреченим у недавном интервјуу у то време такође зарадио казну. Али ја не желим да говорим о његовој кривичној одговорности, већ желим да кажем да ако се пажљиво пропрати свака Бакирова реч, јасно се може наслутити да су оне делови политичке платформе његовог оца и да између творца Исламске декларације и његовог сина не постоји разлика. Ту је све исто, па чак и то да се до исламске државе долази и оружјем - објашњава М.Ј..

Стефановић после седнице Савета за националну безбедност: Добро смо разумели Изетбеговића

Alija Izetbegović
Алија Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Наоружати имаме

Он додаје да је током процеса изненађење за све био радикализам у дефинисању метода како до исламске државе доћи.

- Њихов је мото био да џихад треба спроводити до крајњих граница, да не треба чекати повод. Муслимани морају изазов измислити, а циљ ће сам по себи доћи. Оно што је лајт-мотив читаве Исламске декларације јесте то да стварање њихове државе мора да почне верском а заврши политичком револуцијом, а да исламски покрет треба да преузме власт чим је морално и бројно толико јак да може не само да смени постојећу неисламску власт него и да изгради нову исламску - каже М. Ј.

Сулејман и Бакир покрећу нешто МНОГО ВЕЋЕ: Сви крећу на Србију, ствара се ПАКАО на Балкану

Суд и поред многих прикупљених података није могао да докаже да су се Алија Изетбеговић и његови сарадници удружили ради непријатељске делатности. Оно што је доказано и што се из докумената види јесте велики анимозитет творца Исламске декларације према Србима.

- Од почетка 1979. године до 1983. у Сарајеву у сусретима са Исметом Сердаревићем, Изетбеговић је тврдио да треба стварати услове да БиХ у будућности буде исламска република са исламским законима. Говорио је да су у нашој земљи муслимани угрожени од Срба. У лето 1982. године у Пазарићу, у викендици Вахида Козарића, рекао је да су муслимани угрожени у историји и књижевности, за шта је крива београдска великосрпска чаршија. Тада се залагао и да имами буду наоружани и да тумаче ислам по узору на шиитске имаме у Ирану - наводи се у записнику Савезног суда. Тамо још пише и да су Изетбеговић и други актери „Сарајевског процеса“ подршку за формирање исламске државе имали од Ирана.

"Изетбеговић изјавама доводи у питање мир и стабилност читавог региона"

БиХ као калифат

Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма и један од најбољих тумача Исламске декларације, каже да давно више Иран није савезник за формирање исламске државе, већ су то сада САД, Турска и Саудијска Арабија. Он додаје да неке од ових држава подстичу Бакира Изетбеговића да сада актуелизује очеве идеје.

- На једној половини територије Федерације постоји довршено исламско друштво и исламска власт где је практично успостављен исламски поредак у складу са прокламованим начелима Исламске декларације Алије Изетбеговића. Исти такав систем Бакир тежи да се успоставити и у остатку БиХ, али му то не дозвољава Милорад Додик. Они, међутим, вребају прави тренутак за завршну акцију. На то их обавезује и Алијин став, који каже да је подједнако опасно преуранити, као и закаснити за успостављање исламске државе. Бакир је проценио да је сада право време, па зато и посеже за оружјем, али и са Косовом и Санџаком. Тиме се и потврђује да је за муслимане мир био само привремено решење за потпуну исламизацију БиХ као калифата - наводи Галијашевић.

ВУЧИЋ О ИЗЈАВИ ИЗЕТБЕГОВИЋА: Не потежу се речи рат и признавања неких територија тек тако!

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Профимедиа

Он додаје да га не би изненадило да до тог циља Бакир дође жртвујући и свој народ.

- То је радио његов отац у договору са појединим западним безбедносним службама, али и с реисом Мустафом Церићем, а да ли ће их и Бакир жртвовати, зависи од интереса великих сила - закључује Галијашевић.

Шта је Бакир рекао

Бакир Изетбеговић је у интервјуу за „Дојче веле“, одговарајући на питање да ли ће БиХ у једном тренутку признати Косово, одговорио са: „Надам се да“, што је изазвало бурне реакције у Србији, РС али и у региону. У истом интервјуу на тему потенцијалног проглашења независности РС, он је рекао: „Ако произведу друго полувреме, мислим да ће га изгубити - надам се политички, не војно“.

Познати глумац након СКАНДАЛОЗНОГ рецитовања говора Насеру Орићу усред Београда, наставио да пљује Србе

Alija Izetbegović
Алија Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Чедомир Антић, историчар и председник Напредног клуба: Извођач великобошњачког пројекта

Није случајно што Бакир Изетбеговић у овом тренутку актуелизује ставове свог оца који су дефинисани Исламском декларацијом. Он поново помиње рат као средство за стварање исламске државе, али покреће и питања у вези с Косовом, Санџаком.

- Изјава Бакира Изетбеговића нема везе са религијом, већ са политиком, и то је један од начина да се врши притисак на Србију, а по диктату Америке. Кроз уста Бакира и Сулејмана Угљанина дају му до знања да то више неће да толеришу и шаљу му поруку да постоји и политика притиска и уцена, и да је то следећа етапа која му се спрема. Бакир Изетбеговић је савезник САД, али и Турске и жели да каже да ако би неко помогао Бошњацима да добију националну државу, онда би та држава признала Косово. Хоћу да кажем да он зна да Америка вуче конце на Балкану и у складу са њеном политиком и пријатељима и он мења савезнике за реализацију исламске државе. Политичка судбина Бакира Изатбеговића повезана је са великобошњачким пројектом, а тај пројекат подразумева стварање унитарне БиХ у којој би Бошњаци били доминантни. Таква БиХ би око себе требало да окупи Бошњаке и муслимане из Рашке области и из делова Црне Горе. За тај пројекат спреман је да одбаци и старе пријатеље попут Ирана, јер зна да они нису више миљеници Америке. Сада наступа као њихов савезник и савезник Турске, али уточиште налази и у Саудијској Арабији.

Изетбеговић призива КРВОПРОЛИЋЕ на Балкану: Хоће НЕЗАВИСНО Косово, тражи рат са Републиком Српском- ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ?

Bakir Izetbegović
Бакир Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Ненад Кецмановић, академик: Бошњаци не могу ништа без стране војне подршке

- Иступање Изетбеговића у овом тренутку о Косову није случајност. Треба да се зна да се Бошњаци ослањају и на Турску као неку врсту своје матице и на Саудијску Арабију, као метрополу исламског света, али су се у БиХ појавиле и аранжмани суперсиле. САД су 1992. обезбедиле међународно признање БиХ и Бошњаци већ 20 година очекују да је Американци изнутра уреде по бошњачкој мери. Иста је ствар и са Косовом, које је такође “маде ин УСА“.

Прогласио бих Изетбеговића персоном нон грата у Србији - Додик о јучерашњој скандалозној изјави

Што се тиче Исламске декларације, већи део снова из ње је остварио Алија Изетбеговић, а његовом сину остало је само да наметне шеријат свима у БиХ. У Исламској декларацији пише да муслимани када у некој земљи постану већина, треба свима да наметну шеријат. На предизборном митингу у Кладуши ‘90. Алија је рекао следбеницима да још није вакат за исламску државу. Када га је Сидран упитао зашто не примени мало кетмана, он је одговорио: „Нема потребе, муслимани у Босни нису мањина“. Према бошњачкој верзији резултата последњег пописа у коме су обухваћени и Бошњаци који не живе у БиХ, они су већ пребацили 51 одсто. Дакле, све се уклапа, али Бошњаци немају капацитет да силом окупирају и РС и Херцег Босну, поготово у окружењу Србије и Хрватске. Била би им неопходна озбиљна спољна војна подршка.

Бакир се мало занео: После одговора председника Вучића, почео да се правда и извлачи

Sarajevo
Сарајево / Извор: Профимедиа

Није случајност ни што се у исто време оглашавају Сулејман Угљанин и Бакир Изетбеговић око Санџака, односно Косова. Бакир хоће да направи паралелу између Републике Српске и три општине у Рашкој са већином од укупно 120.000 Бошњака. Пошто Вучић брани Дејтонски статус Српске у БиХ, Бакир би да брани права Санџаклија у Србији. Аналогија је, међутим, вештачка јер Србија је међународно признати гарант Дејтона и Дејтон је признао специјалне везе Српске и Србије, док је ово Бакирово класично мешање у унутрашње ствари друге државе. Пошто брине и за Албанце и за Санџаклије, можда има амбиције да постане регионални муслимански лидер. Но, можда све долази отуд што је Угљанин изгубио министарску столицу у Београду и што су се Бакиру на мање од годину примакли избори.

Бивши амерички амбасадор дао САВЕТ Србији: Албанци вас мрзе, Бакир провоцира, ОВАКО поступите

Дејан Вук Станковић, политички аналитичар: Политичка провокација на сопствену штету

- Бакир Изетбеговић шаље изузетно узнемирујућу и политички штетну поруку како у односу на Србију, тако и у односу на БиХ. Он призива признање КиМ и представља напад на аспирације Србије да КиМ очува у својим границама.Та изјава је опасна због тога што баца у воду све претходне напоре које је Србија чинила да нормализује и успостави што боље односе са БиХ. Истовремено, та изјава је опасна зато што је Србија по Дејтонском споразуму један од гараната територијалне целовитости БиХ. Та изјава је опасна и за БиХ зато што сам Изетбеговић није спреман да прихвати став Републике Српске да треба да се одвоји од БиХ, а истовремено призива одвајање Косова од Србије. Изетбеговић даје несумњиво за право председнику Републике Српске Милораду Додику да настави са политиком заговарања самоопредељења српског народа.

Вучић о изјавама Изетбеговића: Да смо ми подржали НЕЗАВИСНОСТ Републике Српске, мене би изручили у ХАГ

Sulejman Ugljanin
Сулејман Угљанин / Извор: Профимедиа

Једном речју, Изетбеговић политички провоцира и показује једну врсту недостатка дипломатског искуства и такта, и он заправо негде руши самог себе јер поткопавајући Србију, поткопава земљу која је не само тежила ка томе да успостави што боље односе са БиХ него је то и земља која је по међународном праву и споразумима гарант целовитости БиХ. То је опасно играње у времену велике политичке тензије и неизвесности каква постоји на Балкану.

Начела за која се залагао Алија Изетбеговић:

- Исламски поредак је јединство вере, политике и друштвенополитичког система.

- Неспојивост ислама и неисламских институција. Нема мира ни коегзистенције између исламске вере и неисламских друштвених и политичких институција.

- Исламски препород не може почети без верске, али се не може наставити и довршити без политичке револуције.

- Исламски препород прво је везан за преврат у васпитању да би се придобили људи, а затим у области политике. Муслимани прво морају бити проповедници, а затим војници да би створили своју државу.

Alija Izetbegović
Алија Изетбеговић / Извор: Профимедиа

Признавање независности Косова води БиХ у РАТ: Стручњаци оцењују озбиљност Изетбеговићеве изјаве

- Исламски покрет треба да преузме власт када морално и бројно буде толико снажан да може не само да смени постојећу, неисламску власт него и да изгради нову, исламску.

- Стварање јединствене исламске државе која ће обухватити подручја БиХ, Санџака и Косова.

- Муслиманке не смеју дојити дете друге вере и нације нити муслимани треба да приме крв од неверника нити им треба крв дати.

- Деци треба давати имена која карактеришу веру (никако Срето, већ Сеад).