Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАЗНЕ УЧИОНИЦЕ У 160 ШКОЛА: Уместо за КАТЕДРОМ, наставници ШТРАЈКУЈУ

20.02.2024. 16:14
Пише:
Србија Данас/Политика
učionica
учионица / Извор: Фото: Shutterstock

У среду ће бити одлучено да ли ће дана трајати штрајк.

У великом броју школа, у Црној Гори, настава је привремено обустављена, док преостали раде неометано. 

Усред јутарњег програма све почело да се тресе! ЗЕМЉОТРЕС У ПРОГРАМУ УЖИВО, водитељка се престравила: "Е, људи моји, што се препадох!" (ВИДЕО)Voditeljka

Усред јутарњег програма све почело да се тресе! ЗЕМЉОТРЕС У ПРОГРАМУ УЖИВО, водитељка се престравила: "Е, људи моји, што се препадох!" (ВИДЕО)

МАНДИЋ НАЈАВИО УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Велика реконструкција се спрема до летаAndrija Mandić

МАНДИЋ НАЈАВИО УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Велика реконструкција се спрема до лета

ДОДИК СТИГАО У РУСИЈУ! Састаће се и са Путином, ДВА БРАТСКА ЛИДЕРА опет заједноdodik

ДОДИК СТИГАО У РУСИЈУ! Састаће се и са Путином, ДВА БРАТСКА ЛИДЕРА опет заједно

Након што Синдикат просветара и Министарство просвете, науке и иновација нису постигли договор о повећању зарада за 20 одсто, јуче је око 160 школа широм Црне Горе започело штрајк.

- Наставе тамо где штрајкују наставници неће бити - поручио је ђацима и њиховим родитељима председник Синдиката просвете Радомир Божовић.

- Од нас је Министарство просвете тражило да одложимо штрајк, али ми не можемо да га одложимо, немамо мандат као преговарачки тим да одлажемо штрајк. Биће га у оним школама које су се пријавиле, у скоро 160 школа - потврдио је Божовић.

Министарство просвете, науке и иновација саопштило је да жали због одлуке Синдиката просвете о ступању у штрајк и најавило да ће у среду премијер Милојко Спајић, министарка просвете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић и министар финансија Новица Вуковић присуствовати састанку с Главним одбором Синдиката просвете.

У већини подгоричких школа јуче је био веома мали број ученика. Наставници који нису у штрајку су у учионицама, док се остали окупљају у двориштима и зборницама.

crna gora
црна гора / Извор: Фото: Shutterstock

У бројним школама окупили су се наставници који штрајкују, док мали број ђака слуша наставу, јер један број учитеља и наставника не подржава штрајк сматрајући да се тиме кажњавају ђаци зарад „бедне новчане надокнаде”.

Највећи број ђака није дошао у школе јер су их наставници путем вајбер група прексиноћ до 23 часа обавештавали да не долазе јер наставе неће бити због штрајка.

У основним и средњим школама у Зети просветари нису штрајковали, па је настава била редовна, док је у подгоричкој средњој електротехничкој школи „Васо Алигрудић” настава била за оне наставнике који нису у штрајку.

Настава се несметано и без штрајка одвијала у ОШ „Владимир Назор”, а у осталим подгоричким школама реализована је само половично.

Занимљиво је да ни Министарство просвете ни Синдикат просвете нису могли са сигурношћу да кажу у којим је школама одржавана несметана, а у којим половична настава, као ни које су школе комплетно ступиле у штрајк.

Не мали број просветара изражава забринутост због започетог штрајка, оптужујући власт да их је својим неодговорним односом према просветним радницима натерала на штрајк, а један број њих страхује да би могли да добију отказ, јер актуелним законом јесте дозвољен штрајк, али не на овај начин како га је организовао Синдикат просвете, који је занемарио и чињеницу да Уредбом владе штрајк просветним радницима није дозвољен. Посебно забрињава што није ни дефинисан минимум радних обавеза за време обуставе рада.

Министарство просвете је поручило да се „решења постижу дијалогом, а не једностраним акцијама”.

- Штрајк не може да траје вечно, не можемо због деце, видећемо, у среду ћемо одлучити хоће ли бити још пет дана или ћемо продужити на идућу недељу - рекао је Божовић.

Појаснио је да су током ноћи и раног јутра пре почетка штрајка одржаване онлајн седнице наставничких већа.

online sastanak
online састанак / Извор: Фото: Shutterstock

- То је злоупотреба директора, као и наставничких већа. Наставничко веће нема право да се бави штрајком. Директор такође нема то право, једино да прими документа, захтеве, да организује наставу - порука је Божовића.

Синдикат просвете предложио је да се сваки изгубљени радни дан одради суботом.

Црногорски премијер Милојко Спајић позвао је Синдикат просвете да разговара са владом, истакавши да нема потребе за штрајком и да неће попустити под притиском ни одступити од одлуке о 15 одсто нето повећања плата на крају трећег квартала.

- Врло смо озбиљно схватили њихов штрајк. Осећам велику емпатију према просветарима - рекао је он.

Уверен је да је начин на који је раније договорено бруто повећање од 10 одсто уништио систем.

- Бавићемо се одрживим решењима. Све ће бити разјашњено на састанку владе и синдиката у среду - саопштио је премијер.

Извор: Србија Данас/Политика/Новица Ђурић