Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ЈЕ ЈАСНО! Након што је Ђукановић забранио СРПСКЕ ПЕСМЕ, откривен Милов ГЛАВНИ ЦИЉ

16.08.2019. 19:51
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Radomir Nikčević
Радомир Никчевић / Извор: Фото: Profimedia/Youtube/Report ТВ

Свештеник Никчевић такође је назначио да се овакве ствари дешавају углавном Србима

Против Митрополије црногорско-приморске (МЦП), и музичара Влада Георгиева поднета је кривична пријава Врховном државном тужилаштву Црне Горе с образложењем да су починили кривична дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе и изазивања националне, расне и верске мржње. Пријава је поднета и против протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, као једног од организатора манифестације "Трг од ћирилице".

АМФИЛОХИЈЕ ОШТРО О ЉУДИМА КОЈИ СУ ЗАЛУТАЛИ У КУЛТУРУ: "Кривична пријава је сведочанство неразумља једног човека"

АМФИЛОХИЈЕ ОШТРО О ЉУДИМА КОЈИ СУ ЗАЛУТАЛИ У КУЛТУРУ: "Кривична пријава је сведочанство неразумља једног човека"

ЗВАНИЧНО ПОДНЕТА КРИВИЧНА ПРИЈАВА: Срамни потези из Црне Горе због српске песме "Тамо далеко" (ВИДЕО)

ЗВАНИЧНО ПОДНЕТА КРИВИЧНА ПРИЈАВА: Срамни потези из Црне Горе због српске песме "Тамо далеко" (ВИДЕО)

Непознати детаљи о песми "Тамо далеко": Како је химна ХЕРОЈА СА СОЛУНСКОГ ФРОНТА постала ЦРНОГОРСКИ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ БРОЈ 1!

Непознати детаљи о песми "Тамо далеко": Како је химна ХЕРОЈА СА СОЛУНСКОГ ФРОНТА постала ЦРНОГОРСКИ ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ БРОЈ 1!

Разлог за подношење кривичне пријаве су догађања од прошлог понедељка. Наиме, у Херцег Новом је одржана манифестација "Трг од ћирилице", а током хуманитарног концерта "За наше Косово и Метохију", који је одржан у оквиру те манифестације, Георгиев је певао традиционалне песме "Тамо далеко" и "Црна Гора и Србија то је једна фамилија".

- Овај пут је певајући о Србији ''крај мора'', јасно, у прегрејаној националистичкој атмосфери, асоцирао на наведене стихове у којима се Херцег Нови смешта у Србију - наводи се у саопштењу овог удружења, чији је један од оснивача Стево Вучинић, који је и председник Савета канонски непризнате Црногорске православне цркве.

На одлуке црногорских власти није остао имун ни протојереј Радомир Никчевић, који је такође добио кривичну пријаву, коју ће са поносом запалити пред свима.

"ЗАПАЛИЋУ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРЕД СВИМА, ТО ЋЕ МИ БИТИ 18. ОБИЛИЋЕВА МЕДАЉА"

- Моја породица, моји преци Никчевићи, који потичу са Косова и Метохије, носиоци су 17 Обилићевих медаља за јунаштво и ратне заслуге у борбама у очувању слободе на овим просторима. Кривичну пријаву коју сам добио јавно ћу запалити. Већ сам то радио, а сада ћу учинити опет.

- Запалићу кривичну пријаву пред свима и тај чин ћу сматрати 18. Обилићевом медаљом за моју породицу - рекао је отац Никчевић, а потом је објаснио да ова манифестацја траје већ неколико година и да никаквих проблема до сада није било.

Radomir Nikčević
Радомир Никчевић / Извор: Фото: Youtube/AVTOKEFALIS

- Манифестација траје већ шест година и стекла је озбиљан публицитет. Оваквим чином исказујемо љубав према Косову и Метохији и солидарност са српским народом на том подручју. Такође сакупљамо новчану помоћ за манастире. Ове године помоћи ћемо манастиру Бањска у реконструкцији тог објекта. Заставе на манифестацији посвећеној Косову, 630-годишњици Косовске битке и 800-годишњици аутокефалности Српске православне цркве, које су носили гости биле су историјске заставе Црне Горе. Неке од њих се биле и државне.

- Ниједна застава стране државе није се вијорила на Канли кули. У исто време кад подносе пријаву против нас, вијоре им се заставе оних који су угрожавали нашу слободу вековима. Против њх се не спроводе никакве мере. На овој манифестацији није било званичне заставе Србије, тако да су неосновани напади на Србију и наводно великосрпску политку која не постоји. Морају власти да се помире са том чињеницом да у Црној Гори живи и српски народ. Сви народи који живе имају право на слободан живот у Црној Гори, сваки народ треба да осећа ту слободу, а не да се делимо на привилеговане и мање привилеговане. - додао је протојереј.

И КОЗАЦИ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ СРПСКА СПАРТА: Запевали "Тамо далеко", орило се Црном Гором (ВИДЕО)

И КОЗАЦИ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ СРПСКА СПАРТА: Запевали "Тамо далеко", орило се Црном Гором (ВИДЕО)

Шта их брига шта Срби певају, кад тај језик не разумеју: Бећковић утишао Мила због забране СРПСКИХ ПЕСАМА

Шта их брига шта Срби певају, кад тај језик не разумеју: Бећковић утишао Мила због забране СРПСКИХ ПЕСАМА

СРАМАН ТРАНСПАРЕНТ СПЛИТСКИХ НАВИЈАЧА: Отворено желе РАСПАД СРБИЈЕ! (ФОТО)

СРАМАН ТРАНСПАРЕНТ СПЛИТСКИХ НАВИЈАЧА: Отворено желе РАСПАД СРБИЈЕ! (ФОТО)

Рационалног објашњења за кривичне пријаве против поп певача и протојереја кажу да нема. Изнето је образложење да се певањем српских песама пориче црногорски национални идентитет и да се тиме исказује мржња према црногорском народу, али никако "не пије воду" ако имамо у виду чињенице као и историјски период настаљивања географске области Црне Горе. Отац Никчевић сматра да је одлука искључиво политичка.

"ЖЕЛЕ ДА ИЗВРШЕ ПРИТИСАК, ДА СРБЕ УВУКУ У НЕКУ ДРУГУ НАЦИЈУ"

- Ово је притисак пред попис становништа који се ближи у Црној Гори. Очигледно власти желе да грађане који се изјашњавају и осећају као Срби, увуку у неку нову нацију, да буду Црногорци, односни Монтенегрини. Многи то не желе, свесни су свог идентитета и неће да га се одрекну. На тај начин власти желе да створе лажну историју, а ова манифестација, као ни песма "Тамо далеко" није увредила никог осим ониих који учествују у стварању искривљене историје - каже Никчевић.

"ОНО ШТО СЕ НЕ ШЋЕ У ЛАНЦЕ ВЕЗАТИ, ТО СЕ ЗБЈЕЖЕ У ОВЕ ПЛАНИНЕ" 

А каква је заправо историја Црне Горе, протојереј је објаснио у наредном излагању.

- Територија Црне Горе већим делом је настањена избеглицама у ранијем периоду. Његош је својевремено говорио: "Оно што се не шће у ланце везати, то се збјеже у ове планине". Од пропасти Српског царства Црна Гора је била избеглички логор, људи су долазили са свих страна. Долазили су Срби који су били под турском, аустроугарском и млетачком влашћу, који су из разних разлога бежали и досељавали се на просторе данашње Црне Горе. У том смислу и Бока је посебна зато што је она најдужи период била и под аустроугарском и млетачком окупацијом и за време све те окупације имала је црквену аутономију за коју се изборила 1423. године. До 1797. године Срби су у Боки одбранили верско и грађанско достојанство и црквену самоуправу упркос снажним ударима папаског Рима.

Crna Gora, nezavisnost
Црна Гора, независност / Извор: Профимедиа

- Данашњи Бокељи се због тога не мире са тиме да законом о слободи вероисповести, са покушајем црногорских власти да подржаве све храмове који су саграђени 1918. године. Бока Которска је 1918. директно ушла у Краљевину СХС, док је Црна Гора подгоричком скупштином изгласала то јединство. До тог времена, то су била две одвојене целине. Бокељи зато не прихватују да им се под диктатом из Подгорице намеће закон који би им одузео оно што им је вековима припадало. оно право које су бокељи имали под окупаторима, данас им се оспорава. То је незабележено у новијој историји.

"МАНИФЕСТАЦИЈЕ БРАНЕ САМО СРБИМА, КОД ХРВАТА И АЛБАНАЦА ТО ИМ НИЈЕ ПРОБЛЕМ"

Када је реч о подели на Србе и Црногорце и шта заправо значи таква подела, протојереј је рекао да себе сматра Црногорцем који живи на територији Црне Горе, али Црногорцем са српским националним идентитетом. Такође, не види никакав проблем у вези са тим да се поједино црногорско становништво изјашњава Монтенегринима, Хрватима, Албанцима...

- Немамо ништа против да се било ко од становника Црне Горе изјашњава Црногорцем у било ком облику. Ако се неко такође осећа као Хрват, Бошњак, Албанац, такође је то његово право. То је и питање његовог избора и идентитета и не можемо и нећемо то да им забранимо. Али, исто тако желимо да нико нама не укида право да се изјашњавамо као Срби и да негујемо своје вредности и своју традицију. Ми смо Срби, тако се осећамо и нема потребе да нам неко насилно укида такво право.

ЈАД И БЕДА! Убијали српску нејач, а сад траже новац да Србији не блокирају пут у ЕУ?! ХРВАТСКОМ ИДИОТЛУКУ НЕМА КРАЈА

ЈАД И БЕДА! Убијали српску нејач, а сад траже новац да Србији не блокирају пут у ЕУ?! ХРВАТСКОМ ИДИОТЛУКУ НЕМА КРАЈА

УХВАЋЕН ЈЕ НА СНИМКУ! Забрањују СРПСКЕ ПЕСМЕ, а Милов премијер пева ЧЕТНИЧКЕ на свадби (ВИДЕО)

УХВАЋЕН ЈЕ НА СНИМКУ! Забрањују СРПСКЕ ПЕСМЕ, а Милов премијер пева ЧЕТНИЧКЕ на свадби (ВИДЕО)

Ивана Жигон: Поносим се својим пореклом, и не дозвољавам ниједном официјалном лицу у Црној Гори да на њу има више права него ја

Ивана Жигон: Поносим се својим пореклом, и не дозвољавам ниједном официјалном лицу у Црној Гори да на њу има више права него ја

Свештеник Никчевић такође је назначио да се овакве ствари дешавају углавном Србима, односно да је властима трн у око искључиво то када Срби изражавају свој национални идентитет. Институције не виде никакав проблем када су други народи у питању и када изражавају свој понос, националне празнике и манифестације, па чак и када су таква окупљања увредљива попут прославе акције "Олуја" која значи страдање и прогон српског становништва на територији Хрватске.

- Изгледа да им смета искључиво српство и манифестацијама које величају српски национални идентитет. Нико се није бунио када је хрватска заједница у Котору организовала обележавање прославе Олује, која за Србе представља велико страдање. Ми манифестацијама у Херцег Новом нисмо обележавали туђа страдања већ смо организовали хуманитарну помоћ за манастир, а ту смо исказали наш идентитет и певали песме о нашем страдању у историјском периоду, ос страдању Срба и Црногораца. Такође, нико се од надлежних институција не буни када Албанци своје заставе постављају у Улцињу, Рожајама и другим местима на обележавању својих манифестација попут Дана заставе и сличнх празника - напоменуо је саговорник.