Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ НА РЕСПИРАТОРУ ЈЕ ИМАО 10 ГОДИНА": Струка о вакцинацији малолетника, да ли треба вакцинисати децу?

02.09.2021. 17:07
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Из Института за јавно здравство РС пре десетак дана позвали су све родитељи да, ако то желе, могу да доведу своју децу старију од 12 година на вакцинацију против ковида

Вакцинацијом против короне деце старије од 12 година штити се њихово здравље, те смањује могућност да преносе заразу на старије који нису заштићени од ове опасне инфекције и код којих може да се развије тешка и по живот опасна форма ковида.

СИТУАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ АЛАРМАНТНА: Делови земље црвени на овонедељној КОРОНА МАПИ

СИТУАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ АЛАРМАНТНА: Делови земље црвени на овонедељној КОРОНА МАПИ

"ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ КАО ЧЛАНИЦА НАТО-а" Мило дрзак - открио јасно које циљеве жели да испуни

"ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ КАО ЧЛАНИЦА НАТО-а" Мило дрзак - открио јасно које циљеве жели да испуни

ОСВЕТА СЕ СЛУЖИ ХЛАДНА: Бахатог возача КАЗНИЛЕ КОМШИЈЕ, очитали му лекцију (ФОТО)

ОСВЕТА СЕ СЛУЖИ ХЛАДНА: Бахатог возача КАЗНИЛЕ КОМШИЈЕ, очитали му лекцију (ФОТО)

На ово указују лекари који објашњавају да јесте чињеница да се деца ређе заражавају и да се код њих, углавном, развијају блаже клиничке слике, али да се зна десити да и млађи заврше на болничком лечењу, пише Српскаинфо.

Ранија анализа УКЦ РС показала је да је њихов најмлађи пацијент имао годину дана, а најмлађи који је прикључен на респиратор 10 година.

Из Института за јавно здравство РС пре десетак дана позвали су све родитељи да, ако то желе, могу да доведу своју децу старију од 12 година на вакцинацију против ковида.

– Вакцинацију могу да обаве у припадајућим домовима здравља, односно вакциналним центрима/пунктовима или у регионалним центрима Института. Вакцина против ковида произвођача Фајзер/Бајонтек одобрена је за употребу код деце старије од 12 година. Пре вакцинације, неопходно је да надлежни доктор утврди да не постоје контраиндикације, нити привремене нити трајне. Захтев за вакцинацију за малолетну децу потписује родитељ, односно старатељ – саопштено је из ИЈЗ РС.

У међувремену, у РС је против короне вакцинисан одређен број деце старије од 12 година. Званична статистика показује да је, с друге стране, САРС-ЦоВ-2 у Српској до сада потврђен код 1.410 деце старости од шест до 14, те 1.800 у доби од 15 до 19 година.

Др Младен Грујичић, епидемиолог у бијељинском Дому здравља, наглашава да је проблем што деца, посебно она која су на крају основне, те у средњој школи, могу да пренесу инфекцију на остале који нису вакцинисани и који немају заштиту.

– Ризик преноса постоји, посебно зато што деца у том узрасту имају жељу за што већим дружењем, што је природно. Такође, постоји могућност да, због блаже клиничке слике или непрепознавања клиничке слике, пренесу инфекцију онима који нису вакцинисани – каже за Српскаинфо др Грујичић.

Додаје да, с друге стране, деца мање оболевају и имају блажу клиничку слику у односу на старије од 18, а посебно старије од 65 година.

– Из ИЈЗ РС су нас недавно обавестили да је вакцина Фајзер/Бајонтек одобрена за употребу за старије од 12 година, док се остале вакцине дају само старијима од 18 година. Такође, за сву децу и омладну старију од 12 година, који искажу интересовање за вакцинацију против короне, сагласност мора да потпише родитељ или старатељ – истиче др Грујичић и објашњава да су старији од 12 година, само један дио популације деце.

– Не смијемо заборавити на оне млађе, а поред вакцинације постоје и друге мере заштите. То су ношење маске, физичка дистанца, што мање дружења, чиме покушавамо да смањимо учесталост инфекције. Дакле, вакцинација је само једна од мера превенције ширења вируса. Поред деце старије од 12 година, потребно је да буде вакцинисано што више старијих од 18, посебно старијих од 65 година, односно оних који имају лош имунитет. Видимо да, појавом делта соја који сада циркулише, и особе у двадесетим годинама имају теже форме болести. Нажалост, у Јужноафричкој Републици се јавља неки нови сој који је далеко преносивији, чак и од делта соја, што је забрињавајуће – упозорава др Грујичић.

Бранислав Зељковић, директор ИЈЗ РС, недавно је похвалио колеге лекаре који су вакцинисали своју децу.

– То су урадили како би их заштитили, јер су били сведоци јако тешких клиничких слика код особа које су оболеле од короне, а међу којима су неки, нажалост, изгубили живот. Када говоримо о могућности развијања теже клиничке слике, наравно да су најугроженији старији од 65 година. Међутим, у претходном периоду били смо сведоци да су често деца била преносиоци заразе старијој популацији, бакама и дедама, приликом контакта с њима. Они су, наиме, у већини случајева асимптоматски, али су и даље преносиоци вируса – рекао је Зељковић, нагласивши да сви родитељи могу да одлуче или не одлуче да се њихово дете вакцинише против короне.

– Ако желе, наравно да је то могуће, јер је вакцина на располагању. Од тренутка када су вакцине постале доступне, а у складу са упутствима произвођача, постоје одређене ситуације када се деца могу вакцинисати. У сваком случају, неопходно је да то дозвољава здравствено стање деце, а да родитељи одобре. У таквим ситуацијама, идемо са вакцинацијом деце, јер нам је јако битно да заштитимо нашу најмлађу популацију – поручио је Зељковић.

Др Биљана Мијовић, професорка Медицинског факултета у Фочи и епидемиолог у ИЈЗ РС, каже да се још тежи да буде смањено умирање од ковида 19, због чега се спроводи вакцинација приоритетних група становништва.

– Када то завршимо, онда прелазимо на масовну вакцинацију, која ће имати за циљ смањење трансмисије вируса. Из тог разлога, још нисмо дали упутство за вакцинацију деце. Али, то не значи да они не могу и не треба да се вакцинишу. Вакцина Фајзер је свуда у свету одобрена за вакцинацију старијих од 12 година – истиче за Српскаинфо др Мијовић и подсјећа да деца ређе имају озбиљну кличничку слику која захтијева хоспитализацију.

– Међутим, они представљају значајне преносиоце инфекције. Такође, деца често имају респираторне инфекције са корона вирусима, па им вакцинација можда ствара укрштену заштиту за ову инфекцију и пружа бољу заштиту од тешких форми болести – каже др Мијовић.

РЕВАКЦИНИСАНО 21 ОДСТО ЉУДИ

Према последњим подацима, у РС је прву дозу вакцине против короне примило 280.609, а обе дозе 198.156 грађана. То значи да је првом дозом вакцинисано 30 одсто, док је у РС комплетно имунизовано 21 одсто пунолетних становника. Одређен број наших грађана вакцинисан је и у Србији, али се још не зна о којем проценту је реч. У сваком случају, за колективни имунитет неопходно је између 70 и 80 вакцинисаних против короне.