Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТАМНА ПРОШЛОСТ ВАЊИНОГ УБИЦЕ: Ширио теорије завере, био власник контроверзних медија и "ЧОВЕК ПОДЗЕМЉА"

08.12.2023. 07:14
Пише:
Србија Данас/Курир
vanja
вања / Извор: фото printscreen facebook Зорица Гјорцевска/Телма ТВ,АлфаТВ News

Палевски је ухапшен у Турској по међународној потерници коју је издала Северна Македонија.

Љупчо Палевски, Палчо у центар регионалне пажње доспео је као осумњичени за убиство тинејџерке Вање Горчевске (14) и фризера Панчеа Жежовског. Јавности у Северној Македонији познат је још од деведесетих година прошлог века. Његов полицијски досије садржи неколико привођења, углавног без икаквих санкција. Његов јавни досије крије криминалну прошлост и садашњост, контроверзну уплив у политику и питање - зашто га нико није зауставио?

ИНСПЕКТОР ПОП О ДЕТАЉИМА УБИСТВА МАЛЕ ВАЊЕ! Изнео све нелогичности и сумње, а ова ствар је мистерија чак и за његаFoto: Youtube Printscreen Сител Телевизија,AlfaTV News,Goli Zivot TV Happy,MUP Severne Makedonije,Shutterstock

ИНСПЕКТОР ПОП О ДЕТАЉИМА УБИСТВА МАЛЕ ВАЊЕ! Изнео све нелогичности и сумње, а ова ствар је мистерија чак и за њега

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЛУЧАЈУ ВАЊИНОГ УБИСТВА Откривени невероватни пропусти македонске полиције (ФОТО)policija

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЛУЧАЈУ ВАЊИНОГ УБИСТВА Откривени невероватни пропусти македонске полиције (ФОТО)

АДВОКАТ ВАЊИНОГ УБИЦЕ ДОБИЈА ЕПИТЕТ ОСУМЊИЧЕНОГ?! Нови детаљи монструозног злочинаLjupčo Palevski

АДВОКАТ ВАЊИНОГ УБИЦЕ ДОБИЈА ЕПИТЕТ ОСУМЊИЧЕНОГ?! Нови детаљи монструозног злочина

Палевски је ухапшен у Турској по међународној потерници коју је издала Северна Македонија. Осумњичен је за отмице, а онда и убиства Вање и Панчеа Жежовског. Сада је у току процес његове екстрадиције матичној земљи, у којој га одмах очекује привор који му је одређен у одсуству.

До тада Палевски ће бити у екстрадиционом притвору у Турској. Основно јавно тужилажтво Северне Македоније је спремило документа за екстрадицију, у којима се наводи да је осумњичен за два кривична дела – отмицу ,као и два убиства на свиреп начин.

Контроверзна личност

О њему се већ данима пише у регионалним медијима, у контексту криминалне прошлости. Према речима Кристијана Ландова, новинара из Северне Македоније, успон Палевског почиње деведесетих година прошлог века. Тада је основао сада непостојећу фирму „Палевски УПА Ентерприсе“, која је изградила многе зграде.

- Палевски је деведестих година био привредник и политичар, да би касније ушао у све мутније послове и приближио се сумњивим лицима. Грађани Северне Македоније претежно не подржавају политику Палевског и његову партију, јер се директно противе напретку државе ка НАТО и Европској унији. Оно што се се углавном манифестовало ових дана није страх, већ бес и зграђавање због ужасног злочина. Он је имао само мали број људи који га подржавају, крајње десно оријентисаних, али не и широку подршку грађана - каже Ландов.

Оно што је посебно шокирало грађане Северне Македоније, наводи новинар, јесте понашање Палевског након двоструког убуства.

- Он је у данима након убиства Вање, за које је он првоосумњичени, пуштао уживо преносе на Јутјубу и Фејсбуку и говорио о политичким темама како би прикупио партијске гласове. Јавност тражи забрану негове странке која је десничарско проруски оријантисана, али то треба да реши надлежан суд - истиче новинар.

Палевски је последњих година јавности познат по својим опскурним политичким покретима, Јутјуб podcastima у којима шири теорије завере, крајње десничарске ставове и националистичке поруке.

Политика, медији, криминал

Након излета у другим политичким опцијама, основао је своју странку „Десна“, постао власник у најмању руку контроверзних медија и „човек из подземља“.

- Палевски је контроверзна личност, која је уплетена у многе криминалне радње. Раније је био познати предузимач, а и председник Градског комитета партије СДСМ. Онда настаје артија ,“Десна“, која је проруски ориентисана. Сада, многи политичари десне ориентације који су се сликали и сарађивали са њим бришу фотографије са мрежа и негирају било какву комуникацију са њим. Оно што остале осумњичене за двоструко убиство спаја са Палевским јесте политичка партија „Десна“, чији су чланови. Сам Палевски у једном од видеа описује рат у Украјини, користећи московску терминологију, као специјалну војну операцију - каже Ландов.

Ранија хапшења

Колико је засад познато, Палевски је више пута привођен, а једном и у Београду. Он је 2017. године саслушан јер се његово име доводи у везу са пресретнутим разговорима, односно приватним разговорима који су објављени на каналу Јутјуб под корисничким именом „Никола Тесла”. Радило се о приватним разговорима политичара и новинара.

Палчо је био осумњичен и у једном од предистражних радњи „Никола Тесла“, због чега му је извршен претрес куће. Он је 2020. године био приведен у Београду у тренутку када је хтео да се укрца у авион и отпутује у Москву због активиране потернице из Хрватске из 2015. године, због дуга његове фирме у Хрватској.

Он је изручен Загребу, а цео случај је предат Општинском суду у Задру. Палчо је ухапшен и у јуну 2020. због непоштовања мере самоизолације. Палевски се тада вратио из иностранства, али га је полиција, уместо да седи у својој кући, затекла у кафићу у центру Скопља и притворила у ПС Центар.

Палевски је такође ухваћен са оружјем без дозволе у ​​мају ове године код тунела Демир Капија-Јаворица. Према информацијама до којих су дошли македонски медији, Палевски је ухваћен заједно са још три особе у потрази за златом и покушао је да се реши пиштоља за који није имао дозволу.

Остали осумњичени за убиство Вање и Жежовског су његови партијски сарадници са којима је неретко објављивао фотографије. Приведен је, такође, Вањин отац Александар због сумње да је отмичарима одао локацију ћерке.