Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТИ ЖИВИШ У ОБЛАЦИМА, МАЛА": Српкиња прва жена пилот путничког авиона у БиХ (ВИДЕО)

15.03.2021. 10:45
Пише:
СрбијаДанас/независне новине
pilot
пилот / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Nezavisne

Прва жена пилот у БиХ је Биљана Абула са Пала, у Републици Српској

- Пре него што сам се уписала у школу за обуку пилота, била сам већ две године стјуардеса, тако да сам имала прилику да спознам све предности и мане тог позива и да схватим да је пилотирање посао којим желим да се бавим у будућности те да у том правцу желим да градим професионалну каријеру, казује Биљана Абула, једина жена пилот путничког авиона у БиХ.

ДЕВОЈКА У КУЋИ НАШЛА НЕПОЗНАТУ БЕБУ: Кренула да угаси светло и у шоку видела туђе дете у колицима у соби

ДЕВОЈКА У КУЋИ НАШЛА НЕПОЗНАТУ БЕБУ: Кренула да угаси светло и у шоку видела туђе дете у колицима у соби

ХРВАТСКА СПРЕМНА ЗА ИНТЕРВЕНТНИ УВОЗ СПУТЊИКА В: Несташица вакцина их довела до зида, имају решење!

ХРВАТСКА СПРЕМНА ЗА ИНТЕРВЕНТНИ УВОЗ СПУТЊИКА В: Несташица вакцина их довела до зида, имају решење!

КОРОНА ДО ПОЛА УЛИЦЕ: Како изгледа живот у ком три улаза зграде имају полицијски час, а три немају

КОРОНА ДО ПОЛА УЛИЦЕ: Како изгледа живот у ком три улаза зграде имају полицијски час, а три немају

Млада становница Пала од 2015. године ради као стјуардеса за катарску авио-компанију, 2017. године дипломирала је на Факултету за криминалистику, криминологију и безбедносне студије у Сарајеву, али љубав према пилотирању одвела ју је у школу за обуку пилота у Мађарској, коју је успешно завршила у марту прошле године и добила лиценцу за управљање путничким авионом.

Пре него што је постала пилот била је стјуардеса

- На инсистирање пријатељице отишла сам на конкурс за стјуардесе у Сарајеву пре шест година. Тада нисам много знала о том послу и авијацији генерално, осим онога што видимо на телевизији. На конкурс се пријавило око 400 кандидата, а нас пет је добило посао. Неколико месеци након тога одлазим у Доху и моја авантура почиње - прича Биљана о првим корацима и додаје да се "на прву" заљубила у авионе и све што има везе са авијацијом - "љубав према авионима расла је како је време пролазило и одлучила сам да се упишем у школу за пилота."

Приповеда да је обука била напорна, а да дужина самог процеса зависи и од студента, односно колико је кандидат предан и посвећен обуци и усвајању знања.

- Обука просјечно траје две године, а комплексна је и подељена у неколико фаза - свака фаза зависи једна од друге, односно ако нисте прошли обуку и положили испит за приватног пилота, не можете наставити даље и положити, на примјер, обуку за ноћно летење - објашњава Биљана, а на питање да ли обука за управљање авионом има сличности са обуком за управљање аутомобилом, одговара да је ситуација слична, односно да се не може проћи обука за возача аутобуса ако претходно није добијена дозвола за управљање аутомобилом.

Пре обуке за пилота мора се положити возачки испит

А да би могли да се упишу у школу за пилоте, пре самог приступа обуци, кандидати пролазе ригорозан лекарски преглед, који подразумева и разне психолошке тестове.

- То је један од основних услова да бисте могли да се упишете у ту школу. Наравно, постоје и генералне особине које је препоручљиво да сваки пилот поседује, као што су добра организација, лидерске способности, добра комуникација, брзо реаговање у случају опасности, да се добро носи са притиском  - наводи Биљана.

- И овај посао, као и сваки други, има предности и мане. Много зависи од тога како ми себи организујемо живот, да ли волимо да путујемо. Из мог угла више је предности него мана, али можда ће неко други имати другачије мишљене. Све је до тог да ли волите такав начин живота или не - сигурна је Биљана у избор животног позива.

 

Изнад свих балканских предрасуда

- На простору БиХ и генерално простору Балкана предрасуде и те како постоје. Најчешће су то коментари да је немогуће да је једна млада жена успела сама и да сигурно неко 'јак стоји иза ње'. Ту су и коментари у вези са породицом, односно да у овом послу није могуће основати породицу, како је жени место уз мужа и децу и слично - прича Биљана и додаје да се на такве коментаре не обазире - уместо тога енергију усмерава на образовање и рад на себи.

Изрека каже да је небо граница, а Биљана је трудом и залагањем и ову границу прешла и пред себе ставља нове изазове.

- Верујем да ништа није немогуће ако довољно предано радимо на томе. Имам доста постављених циљева, један је да будем капетан млазног авиона. Ситуација са пандемијом вируса корона имала је утицај на авио-превознике и све се креће веома споро. Очекујем да ће кроз неколико месеци ситуација да се смири и да ћу бордо униформу стјуардесе заменити плавом пилотском - жељно ишчекује Биљана први лет.

- Имам срећу да ми је породица највећа подршка у свему што радим. Много значи кад најближи и пријатељи стану уз вас и подрже ваше снове и циљеве и уз њих је сваку промену много лакше пребродити - закључује Биљана.

Биљана Абула наводи да посао, како стујардесе, тако и пилота, захтева одређену жртву кад је приватни живот у питању, али да је могуће успешно балансирати између пословних и приватних обавеза.

- Врло је вероватно да ћемо пропустити празнике, рођендане, венчања и друге битне датуме. Подршка и разумевање нама блиских људи у овом послу можда су много важнији него у неким другим пословима. Али, свакако је могуће имати здрав и развијен приватни, породични и друштвени живот радећи у авијацији - сигурна је Биљана.