Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАГИЧАН КРАЈ МЛАДЕ ДОКТОРКЕ (30) Попила шаку таблета и умрла, сумња се да је узрок оно што се догодило у ноћној смени на Божић

29.01.2024. 19:41
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
žena
жена / Извор: Фото: Shutterstock

Потресна прича.

Линч. Исту ће реч употребити сви кад говоре о смрти младе међимурске докторке, која је пре неколика дана узела шаку таблета и одузела себи живот. Пре тог трагичног чина стотине људи, који је нису познавали, на друштвеним мрежама грубо су је вређали, преиспитивали њену стручност, писали гадости о младој жени која је само радила свој посао у ноћној смени на Божић.

МИЛО ДОБИО НАСЛЕДНИКА Данијел Живковић посао ПРЕДСЕДНИК ДПС-а! Политика остаје ИСТА?!sd

МИЛО ДОБИО НАСЛЕДНИКА Данијел Живковић посао ПРЕДСЕДНИК ДПС-а! Политика остаје ИСТА?!

ДЕТАЉИ ХОРОРА У САРАЈЕВУ: Познат идентитет убијеног младића (19), а ево шта је ПРЕТХОДИЛО ужасуpolicija

ДЕТАЉИ ХОРОРА У САРАЈЕВУ: Познат идентитет убијеног младића (19), а ево шта је ПРЕТХОДИЛО ужасу

НОВО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА Зарада најстаријима ће бити увећана за 5 одсто! Проверите јесте ли међу њимаPenzioneri

НОВО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА Зарада најстаријима ће бити увећана за 5 одсто! Проверите јесте ли међу њима

Коментари су били одговори на пост незадовољне Међимурке начином на који је на хитном пријему Жупанијске болнице Чаковец третиран члан њене породице. Приговори се нису односили на рад докторке, него на њезину "бахатост". Уследила је лавина коментара иживљавања према младој докторки. Стављали су је на стуб срама.

Немарна, одвратна, бахата, несавесна, без морала, ко јој је дао мантил, никад није чула за Хипократову заклетву, да је неко њен друкчије би се понашала. Углавном, нула од докторке и особе.

Ауторка поста болници је послала и службену притужбу на докторку, која је упућена у стандардну процедуру.

Тридесетогодишња докторка у суботу ујутро пронађена је мртва у свом загребачком стану. Иако је њено тело још на обдукцији, Јутарњи сазнаје да је починила самоубиство. Поред њеног тела пронађено је 20 празних табли лекова. Попила их је између 25. и 27. јануара у свом стану, где је боравила током недеље због специјализације хематологије на загребачкој клиници. Викендима се враћала у Међимурје и одрађивала смене на одељењу хитне медицине. Фејсбук пост је заједно са свим коментарима у међувремену избрисан, као и њен живот.

Докторка, верују колеге и породица, подлегла је линчу на друштвеним мрежама. Није се могла носити с хордом разуларених коментатора.

- Познајем своју сестру, биле смо блиске. Била је ведра, весела, насмејана и добра. Предана свом послу. Баш је била одлично. Недавно смо се веселили на мом венчању, била је пресрећна кад сам родила, а она добила нећака. На дан порођаја одмах је дошла из Загреба. Долазила ми је у болницу, обожавала бебу. И сама је ту почела да размишља о беби са својим партнером. Слала сам јој слике бебе, баш је била срећна. Овај линч уопште не желим да коментаришем. Не знам шта јој је било у глави. Знам само да нам је ништа неће вратити. Сад само желимо мир и достојанствено да се опростимо од ње. Ништа нам је неће вратити, никад више нећемо имати прилику да разговарамо њом, да је видимо је - рекла је за Јутарњи уплакана сестра Мартина.

Иако се не зна и не може се знати јесу ли друштвене мреже биле окидач подизања руке на себе, ванредни састанак у чаковечкој болници у недељу, дан након сазнања о смрти колегинице, навео је неке на закључак да и колеге мисле да је тако. Након што су добили службену притужбу против докторке, болница је колегиницу, као што то увек и раде, каже управник др. Игор Шеговић, позвала да се изјасни.

Шеговић, каже да је састанак на тему прозивања докторке именом и презименом на мрежама био планиран раније, за уторак.

- У међувремену се догодила ова трагедија, па смо састанак, на којем смо и намеравали разговарати како да пошаљемо поруку јавности да није у реду именом и презименом јавно прозивати докторе кад постоје службени канали за притужбе, пребацили за недељу. На састанку су били представници удружења у здравству, који имају канале како заштитити раднике. Докторски збор и ХУБОЛ имају могућности пружања правне помоћи докторима, болница их нема. Ми им можемо само сугерисати покретање приватне тужбе због клевете. Удружења имају и могућности и финансијска средства за помоћ. Ово није први такав случај, да се именом и презименом јавно прозивају доктори, све нас прозивају и пишу шта желе, а ми једино што можемо је приватно тужити за клевету како би се заштитили - рекао је за Јутарњи Шеговић.

Докторку коју су на друштвеним мрежама линчовали, њене колеге описују као вредну и предану послу. Др. Михајло Ковачић, в. д. начелник Службе интернистичких делатности и управник интервентне кардиологије, познаје је одавно. С тешком је дијагнозом некад била његова пацијенткиња, а кад је и сама завршила медицину, често су заједно дежурали.

- Пре десетак година је као гимназијалка дошла као пацијент, оболела је од злоћудне хематолошке болести. Излечила се, прошла калварију лечења, хемотерапију и онда је узела баш ту специјализацију, како би могла помоћи људима с истом болешћу јер зна како им је. Били смо фасцинирани. Тешко је, не можемо да верујемо. Била је добра, савесна, коректна. То ће вам рећи сви с којима је радила. Дежурство с њом увек је било без проблема, била је колегијална - каже др. Ковачић.

(Србија Данас/Јутарњи лист)