Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРОСТРУКО УБИСТВО, НОБЕЛОВА НАГРАДА И ДЕВОЈКА ИЗ БЕОГРАДА: Колико година ће робијати Филип Завадлав?

23.02.2021. 15:05
Пише:
Србија Данас/Јутарњи
Filip Zavadlav
Филип Завадлав / Извор: Фото: Танјуг/Мирослав Лелас

На рочишту пре изрицања казне, Завадлав је на саслушању пред судом рекао да није крив и да би требало да му се додели Нобелова награда за мир

Филип Завадлав осуђен је данас неправоснажно на 40 година робије због троструког убиства.

Поред одузимања живота, он је осуђен и због недозвољеног држања оружја и опште опасне радње, а тужилаштво је тражило највећу могућу казну од 50 година.

Случај је привукао велику пажњу медија, посебно због општег хаоса који је 11. јануара 2020. године изазвао Завадлав, тако што је у крвавом пиру аутоматском пушком "калашњиков" убио Марина Бобана (24), Јурицу Торлака (38) и Марина Ожића Паића (25) који су се налазили на два мотора.

Кардиолог др Апостоловић препоручује: Ово је најбољи начин за РЕГУЛИСАЊЕ НИВОА ХОЛЕСТЕРОЛА у крви!

Кардиолог др Апостоловић препоручује: Ово је најбољи начин за РЕГУЛИСАЊЕ НИВОА ХОЛЕСТЕРОЛА у крви!

КАД ГРАЂАНИ НЕ ВЕРУЈУ ДРЖАВИ: Хрвати се плаше да неће добити вакцину, па направили огромне гужве (ФОТО)

КАД ГРАЂАНИ НЕ ВЕРУЈУ ДРЖАВИ: Хрвати се плаше да неће добити вакцину, па направили огромне гужве (ФОТО)

НИЈЕ НИ ПОЧЕЛО, А ВЕЋ СЕ ЗАКОМПЛИКОВАЛО: Хаос у редовима за вакцинацију у Загребу (ФОТО)

НИЈЕ НИ ПОЧЕЛО, А ВЕЋ СЕ ЗАКОМПЛИКОВАЛО: Хаос у редовима за вакцинацију у Загребу (ФОТО)

Како су извештавали хрватски медији, мотив је био наводно освета према људима који се баве трговином наркотика. Државно тужилаштво раније је објавило да се Завадлав одлучио на ово због људи који су изнуђивали, претили и физички нападали његовог брата и њега лично.

Бранко Шерић, адвокат Завадлава је раније најавио да ће се жалити на пресуду и рекао да не зна да је толико висока казна икад до сад изречена неурачунљивој особи.

На рочишту пре изрицања казне, Завадлав је на саслушању пред судом рекао да није крив и да би требало да му се додели Нобелова награда за мир.

Шта се догодило?

Завадлав се је тог 11. јануара 2020. запуцао чим видео Марина Бобана и Јурицу Торлака на мотору на Шперуну. На лицу места усмртио је Бобана и потрчао за тешко рањеним Торлаком, који је успео да му побегне и сакрије се у двориште где су га пронашли радници Хитне помоћи. Преминуо је у болници.

У Каменитој улици потражио је Јерка Малвасију, али га није нашао. Спустио се у Камениту улицу и запуцао на Марина Ожића Паића. Када је погођен, пао је са мотора, Завадлав је дошао до њега да се увери да ли га је погодио, а онда је Плинарском улицом побегао у Назоров прилаз. Тамо је наишао на контејнер и у њега бацио аутоматску пушку са оквиром.

Испалио је укупно 37 метака, један је остао у цеви и још 12 у шаржеру.

Неколико сати након злочина полиција га је тражила по Варошу и ширем центру града, а на крају је ухапшен у кафићу Борсалино, а сматра је да је социјални радник који је тада разговарао са њим, заслужан што није било већег крвопролића у Сплиту.

Пре убиства се жалио девојци из Београда

Током суђења пуштен је снимак са његовог мобилног телефона у ком говори прича са Маријом из Београда, која му је наводно била девојка. У судници је пуштен и снимак са мобилног телефона Филипа Завадлава на којој се чује његов гласни плач. Снимак је настао 8. јануара 2020. године, три дана пре стравичног убиства.

- Марија, ја сам с тобом хтео да имам децу - већ на почетку снимка говори Завадлав.

С обзиром на то да је снимак са мобилног пуштен у судници, није се чуло најјасније.

- Нисам одмах схватио, упозорила си ме на време... - говори Завадлав.

- Због брата сам упадао у туче, ишао ножем на мене... Тешко је, гледам како ћу ићи на брод, знаш који стрес имам Марија, али нећу се предати, шта ћу... Није ми лако, све морам сам, доста ми је тешко... - чуло се на снимку.

Потом се чује само његов плач, а онда испрекидане реченице где Завадлав у једном тренутку каже "морало је тако бити". Реченице се често прекидају плачем и његовим запомагањем.

- Марија, ону сам капу за тебе припремио, кад идем опет на брод. У к**** сам цео, мислим да се ово неће бити добро завршити. Марија, шта је ово? Сломљен сан скроз. Марија, где си? - чуло се како говори.

Вежбао гађање?

Полиција је у Филиповом мобилном телефону пронашла видео снимке на којима се види како на непознатом и ненасељеном месту пуца из аутоматске пушке, највероватније калашњикова, у импровизовану мету – металну бачву с удаљености од педесетак метара.

Како се наводи, снимак је настао између 16.17 и 16.30 сати 11. децембра 2019. године, тачно месец дана пре масакра. Тужилац Жарко Штрбац истакао је тада да је то показатељ да је Завадлав испланирао масакр у Сплиту до последњег детаља.

"Филип тренира и зафркава се, док се мој син распада у гробници"

Након завршног рочишта на суђењу Филипу Завадлаву пре неколико дана медијима се обратио Владо Ожић Паић, отац једног од убијених, Марина Ожића Паића.

- Питање које сам хтео да поставим, а које ми није било дозвољено, било је да ли је мој син икад и на било какав начин учинио зло Филипу Завадлаву или било ком члану његове породице. Та сатисфакција ми није пружена, а мој син је тај одговор заслужио, тај одговор је платио својим животом - рекао је Ожић Паић, а преноси портал "24сата"

- Невероватно, али ту сатисфакцију ми је пружио његов адвокат, који је казао да је мој син невин те да је погинуо случајно, изразио ми је саучешће и ја му се овим путем од срца захваљујем - додаје он.

Ожић Паић истакао је да му је било најбитније да је доказао да је његов син невин.

- Како год било, искрено и одговорно тврдим да је Завадлав победник. У овој земљи нема смртне нити доживотне казне, да има правде добио би 50 година за сваког од њих. Док он једе, игра се, тренира, зафркава, мој син и ова двојица момака се распадају у гробници - закључио је Владо Ожић Паић.

"Наша деца труну у гробу, а он живи боље него пре"

Милена Торлак, мајка убијеног Јурице Торлака, рекла је да сматра да данашњом пресудом правда није задовољена.

- Правда није задовољена, видели смо да је онај момак из Солина недавно добио 50 година за убиство брачног пара, а Филип 40. Не знам како то? Наша млада деца труну у гробу, а он лепо сад живи кудикамо боље него је пре живео у својој фамилији, билдује, тренира, дебља се, док они трују у земљи - рекла је Торлак.

Она је за Јутарњи рекла да је Филип "добио шта је добио".

- Мислим да је заслужио. Он сматра да није крив, стално је то понављао на суђењу. Душа ме боли кад то чујем. Јел можете замислити како сам се осећала кад је прошле недеље рекао да мора да добије Нобелову награду за мир? Још плачем кад се тога сетим. Јесам ли задовољна или нисам? Што се мене тиче нека га сутра пусте. Само желим да се апелује на данашње младе да се оставе оружја, јер се било какви проблеми не решавају узимањем правде у своје руке, већ само уз помоћ институција. Не наслађујем се овом пресудом, Боже сачувај! Ја Филипу могу бити мајка. Жао ми је да је до свега дошло... Да су институције барем мало више водиле бриге о породици Завадлав уверена сам да се ово не би догодило - рекла је Торлак.

Мајка убијеног Јурице је рекла да Завадлаву не може никад опростити јер "стално понавља да није крив".

- Жао ми је да тај момак током суђења није казао што се тачно догодило. Ни сад ми није јасно зашто није дошао на моја врата ако је нешто било. Уверавам вас да бих као мајка предузела све да не дође до овог крвопролића и масакра. Мој је син рањен трчао по помоћ након што је изрешетан, дозивао ме... То су огромни стресови и једна велика туга коју носим сама у своја четири зида. Само ја знам како ми је! Борим се сама са собом и настојим да се суочим с овом великом трагедијом која ме је задесила. Колико ћу то још моћи, не знам... - јецајући је рекла Милена Торлак.