Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ХРВАТСКОМ САБОРУ СЕ ВИШЕ НЕ ЗНА КО ЈЕ У ПРАВУ: Пленковић тврди да је влада стабилна, а Петров да је крња

04.05.2017. 17:13
Пише:
Танјуг
Hrvatski sabor
Хрватски сабор / Извор: Танјуг

За сутра су заказане и консултације председнице Колинде Грабар Китаровић са шефовима посланичких клубова

Након што је изгласано поверење министру финансија Здравку Марићу и оставке Боже Петрова на положај председника Сабора, седница хрватског парламента ће бити настављена сутра, а како ће она изгледати у овом тренутку нико у овом тренутку не може да каже. 

ХАОС У САБОРУ: После оставке Петрова новог председника терали са столице

Извесно је једино да ће пре седнице Сабора заседати Одбор за устав који треба да објасни пословник, односно може ли у столицу председника Сабора, након што је оставку поднео Петров, председник Моста, дојучерашње мање чланице владајуће коалиције, сести један од тројице изабраних потпредседника.

ПАДА ВЛАДА? Божо Петров поднео оставку, тражи расписивање нових избора!

За сутра су заказане и консултације председнице Колинде Грабар Китаровић са шефовима посланичких клубова ради, како су пренели хрватски медији, сагледавање актуелне ситуације.

Kolinda Grabar Kitarović
Колинда Грабар Китаровић / Извор: Профимедиа

Данашњу још једну хаотичну седницу Сабора, иначе, обележило је неуобичајено пола-пола гласова за останак Марића на месту министра финансија. Резултат 75:75 је део посланика, укључујући сада већ бившег председника Сабора Петрова, протумачио тако да у Сабору не постоји парламентарна већина.

Према Пословнику о раду Сабора, наиме, право да седне на столицу председника парламента има само потпредседник из реда парламентарне већине. 

А да ли та већина постоји, питање је на које у овом тренутку нико нема јасан одговор, а тумачења су различита.

Позиција тврди да је влада стабилна и да парламентарна већина постоји, док део опозиције тврди супротно.

Председник Уставног суда, Мирослав Шепаровић, поручио је да се та правосудна институција неће мешати у новонасталу политичку ситуацију. 

- У име Уставног суда могу да поновим да се нећемо мешати у политичке односе који се тренутно одвијају у Хрватском сабору докле год се одвијају у оквиру Устава и закона. Уколико би ствари измакле контроли, уколико би се прешла граница уставности, Уставни суд би нашао начина да реагује, поручио је Шепаровић.

ПОНОЋНИ ЦИРКУС У ХРВАТСКОМ САБОРУ: Мост у пола ноћи затражио РАСПУШТАЊЕ ВЛАДЕ

Говорећи о томе да ли (не) постоји парламентарна већина, Шепаровић је рекао да се о томе одлучује у посебном поступку и то гласањем о поверењу влади, о буџету и другим случајевима који су предвиђени Уставом, Законом и Пословником.

Hrvatska
Хрватска / Извор: Профимедиа

- Зато Уставни суд апелује на све актере да се држе строго Устава, Закона и да ствари решавају у демократској процедури - рекао је Шепаровић, пренео је ХРТ.

Бивши ХДЗ-ов председник Сабора Владимир Шекс констатовао је да би Сабор након оставке Петрова требао да закључи седницу, а потпредседник да најави да ће наредна бити одржана након локалних избора, који ће у Хрватској бити одржани 21. маја.

- Министар (Здравко) Марић је остао, председник Сабора је дао оставку и то је једини логични следећи потез који треба повући - казао је Шекс новинарима у Хрватском сабору.

ШИПТАРИ ТРАЖЕ ОД ЗАЕВА: Дали смо ти паре за ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ, сад је и НАПРАВИ

Додао је и да се парламентарна већина тестира и утврђује, као што је изнео и председник Уставног суда, у поступку поверењу или неповерењу влади или појединим члановима, односно у посебном поступку који је предвиђен Законом о влади.

- Изјава Петрова је чиста политичка изјава која није утемељена на Уставу, ни на закону, нити на Пословнику и треба наћи политичку одговорности код свих политичких актера да се ова ситуација превлада. Било би најупутније да се ова седница закључи и да се следећа закаже за после локалних избора", рекао је Шекс.

Заменик председника ХДЗ-а и потпредседник Сабора, Милијан Бркић, коментарисао је што ће се догодити на сутрашњој седници Сабора.

Упитан што ће се одлучивати, Бркић каже да је Пословник јасан и да у случају оставке, председника Сабора замењује изабрани потпредседник.

Бркић је рекао и да је раније одлучено да ће се седница Сабора закључити са сутрашњим даном те да ће наставак уследити након одржаних локалних избора, али да ће се даљи ток знати након сутрашње седнице Одбора за устав.

Иначе, овом обрту у Сабору претходило је обраћање јавности премијера Андреја Пленковића који је, обрушивши се на посланике Моста, а посебно на Петрова, поручио да је покушај смене Марића, политички пораз.

Andrej Plenković
Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа/илустрација

Пленковић је оценио да је влада стабилна и да питање постојања парламентрне већине у овом тренутку није тема.

Он је одбацио спекулације да је ХДЗ "купио глас" заступника СДП Томислава Сауха, који је најпре потписао петицију за смену Марића, а потом гласао супротно.

Подносећи оставку, Петров је рекао да је очигледно да су хрватске институције у кризи, која удара на саме темеље хрватске државе, а коју је изазвао премијер Пленковић штитећи све што се, како је рекао, догађало у Агрокору, а што је изазвало потрес у хрватској економији.

- Пленковић нема политички легитимитет да води владу јер нема довољан број посланика - тврди Петров и истиче да је "влада крња".

Према Петрову, гласање о поверењу Марићу је нарушило све моралне принципе и открило питање трговине и коришћење институција за личне интересе. 

Он је захвалио на поверењу и поручио да ће наставити и даље да се бори за интересе хрватских грађана у којима неће бити "култа великог вође".