Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У СТАРТУ ИМАШ ПРОБЛЕМ АКО СЕ ИЗЈАШЊАВАШ КАО СРБИН! Дискриминација српског становништва у Федерацији БиХ

20.07.2021. 21:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
BiH
БиХ / Извор: Профимедиа

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, Ђорђе Радановић, каже да је систем тако постављен да у старту имаш проблем ако се изјашњаваш као Србин

Иако је тешко идентификовати шта је тачан узрок, али је чињеница да су евидентна кршења права Срба у Федерацији БиХ. Један од највећих проблема је дискриминација српског становништва приликом запошљавања.

Факултет друштвених наука због великог интересовања проширио квоте за упис на Дигиталним медијима и комуникацијама

Факултет друштвених наука због великог интересовања проширио квоте за упис на Дигиталним медијима и комуникацијама

СКАНДАЛ НА ХРВАТСКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ: Усред Дневника водитељка нестала из кадра (ФОТО)

СКАНДАЛ НА ХРВАТСКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ: Усред Дневника водитељка нестала из кадра (ФОТО)

БЕЧИЋ ЈЕ ОБНЕВИДЕО ОД ЗАЉУБЉЕНОСТИ У ФУНКЦИЈУ: ДФ "нокаутирао" лидера Демократа, Црна Гора није његова странка

БЕЧИЋ ЈЕ ОБНЕВИДЕО ОД ЗАЉУБЉЕНОСТИ У ФУНКЦИЈУ: ДФ "нокаутирао" лидера Демократа, Црна Гора није његова странка

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, Ђорђе Радановић, каже да је систем тако постављен да у старту имаш проблем ако се изјашњаваш као Србин.

- Немам никакву лошу намеру да кажем да је то став Бошњака или Хрвата као народа, али једноставно, њихове општинске и кантоналне структуре тако функционишу, да ако је човек Србин има проблем - каже Радановић.

Додаје да то показује и пример Федералне управе за инспекцијске послове, где међу више од 150 запослених нема ниједан Србин.

- Је ли могуће да у инспекцији Федерације не може бити Србин? То је само један примјер дискриминације. Што се тиче запошљавања још горе стање је у општинама. Упоредимо, напримјер, број запослених Срба у Бихаћу и Приједору или неког града у Федерацији са бројем запослених Бошњака у Бијељини и слично - каже Радановић.

Наводи како има осећај да је генерална политика таква да политичари, без обзира на странку, немају разумевања.

- Проблем је што се опструише све могуће. Због тога људи одлазе, због тога људи не могу да добију посао - оценио је Радановић.

Раније је казао да постоји и проблем с парцелама које су некада биле српске, а сада су се одједном појавиле као државне или општинске.

- Имамо проблема с разним путевима, који се одједном уплане на српској имовини, имамо проблема и са шумама, са "Шумама" сарајевског кантона, које су читаву једну породицу избрисале са земље и сву ту шуму превели на Кантон Сарајево - навео је Радановић.

koronavirus u Bosni
коронавирус у Босни / Извор: Профимедиа

Он је рекао да су проблеми широки и да се не може идентификовати шта је јасна бољка, али да постоје кршења права која су, како је истакао, очигледна и евидентна.

Чињеница је да су сви грађани БиХ у егзистенцијалним проблемима, да су сви у тешком положају и да сви грађани напуштају БиХ. Каже ово за Српскаинфо потпредседник Федерације БиХ Милан Дуновић и додаје да је, поред егзистенције, проблем и правна несигурност.

- Овде нико не зна шта може очекивати у будућности БиХ у смислу законских решења и поштивања људских права. С друге стране, ако желимо говорити искључиво о припадницима једне етничке групе, у овом случају о Србима, чињеница је да Срби у кантонима где је ХДЗ већина нису конститутиван народ - каже Дуновић.

И тај проблем је, каже, суштински и претвара се у животни.

- Уколико не постоји усаглашавање кантоналних устава с ентитетским, у овом случају са Уставом Федерације, онда видимо да постоји намера да се кроз институције те власти, у овом случају кантоналне, негира право једног народа, а то право је загарантовано и Уставом БиХ и уставима кантона. Не дешава се само Србима да долази до кршења Устава, али по питању конститутивности се дешава искључиво Србима - каже Дуновић.

На делу је, каже, свесна опструкција.

- Очигледно је да се висока политика прелива у животе људи који само хоће своје право које им је загарантовано уставима виших инстанци ентитета и државе. И онда се прави животни проблем за људе који нису у политици, који само хоће своје право. Прави се суштински проблем, као да ти људи не постоје, припадници српске етничке групе не постоје као групација у уставу кантона. То је ретроградна политика и не доноси добро ником - закључио је Дуновић.

Тежак положај Срба у ХНК

Председник Координације српских удружења у Мостару, Душан Голо, недавно је за Српскаинфо казао да је Херцеговачко-неретвански кантон пример тешког положаја и дискриминације Срба у Федерацији БиХ. Он је навео да „терор већине над мањином није ништа ново, већ нешто о чему се прича 25 година“, али да политички званичници немају слуха за проблеме Срба у долини Неретве.

- Мостар је пример где се висока политика ломи преко наших леђа. Решењем Мостара решава се питање БиХ. Овако служимо да причају о нама када им то затреба - упозорио је Голо и додао да тако не треба радити, јер у супротном неће бити Срба у долини Неретве.