Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Удружени злочиначки подухват Унпрофора и Хрвата! Штрбац подсећа: Садашњи потпредседник Сабора крив за масакр

22.01.2019. 18:39
Пише:
Агенција
Milijan Brkić
Милијан Бркић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ ХДЗ Осјечко - барањске жупаније

Хрватска слави као народне хероје оне који су убијали, масакрирали и одводили у заробљеништво српско становништво у Равним Котарима 1993. године у акцији "Масленица" и, иако се знају имена одговорних за етничко чишћење тог подручја под заштитом УН, никада нико није процесуиран, рекао је директор Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

- У Хрватској нема никаквих тајни ко је водио ту акцију, ко је учествовао, све су то народни хероји. Рецимо акцију на Малом Алану, гдје је масакрирано 22 људи, војника из Грачаца, на само 50 до 100 метара од осматрачнице Унпрофора, водио је Милијан Бркић. Он је данас други човјек у ХДЗ-у и потпредсједник Сабора - каже Штрбац.

Гаранције УН ништа не значе! Годишњица злочина: Масакр Чекуа и Готовине над Србима (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Он је напоменуо да је на централној прослави "Масленице" јуче у Задру, као изасланик предсједника Хрватске био хрватски генерал Анте Готовина, као и Младен Маркач, који су једни од планера и извођача те акције, али и Мирко Шундов, који је тада водио 4. гардијску бригаду, а данас је начелник Главног штаба Хрватске војске.

- Пре седам или осам година отишла је нека кривична пријава из Београда само за "Мали Алан". Све се зна, али кад наши питају шта је са тим предметом, добију одговор да је још у фази "извида", што ће рећи, некаква истрага. Никада они неће процесуирати своје "јунаке" - истиче Штрбац.

Он напомиње да Хрвати "Масленицу" називају "мајком свих победа" њихових у рату 1990-тих година, јер су ту "доказали" да могу "победити Србе" и после тога су уследили и "Медачки џеп", "Бљесак" и "Олуја".

Штрбац међутим оцењује да је питање како би Хрвати прошли да се осам месеци прије те акције, са тог подручја није повукла ЈНА, у складу са "Венсовим планом", а тешко наоружање стављено под кључ УНПРОФОР.

Он је појаснио да је границе Крајине у том тренутку бранило неколико стотина полицијаца, јер је, по истом Венсовом плану, Република Српска Крајина требало да формира полицијске јединице.

Хрвати су побили све које су затекли, жене и децу: Након 23 године, Шешељ открио ШТА је претходило "Олуји"

Штрбац наводи да су крајишки органи приметили на време да Хрватска гомила војску на границама и о томе обавештавали УНПРОФОР, али су они тврдили да нема никакве опасности и да је реч о припремама за обичне вежбе хрватске војске.

- Зато је то заиста била изненадна операција, жестока. Унпрофорци су се онда повлачили, као што и обично раде, бежали су пред њима заједно са Србима. Оно што није могло побећи, то је побијено - каже Штрбац.

Један од тежих злочина, већ првог дана агресије, десио се на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а, када су припадници хрватске специјалне полиције "Алфе", мучки, из заседе, убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине (СВК) с подручја Грачаца.

Тај масакр починили су припадници В вода из састава "Алфе", којим је командовао Милијан Бркић звани Васо, актуелни заменик председника ХДЗ-а и потпредседник Хрватског сабора.

Милијан Бркић се после овог злочина састао и са папом Јованом Павлом другим. 

Он сматра да циљ оних који су минирали хидроакумулациону брану Перућа није био да је заиста и сруше, него да упуте опомену како би Хрвати зауставили "Масленицу".

- Брану су држали Срби све до септембра 1992. године, а онда су је по Венсовом плану препустили Унпрофорцима и кад је кренула "Масленица", неко је минирао брану, а сва срећа што брана није минирана потпуно, јер је у акумулационом језеру било пола милијарде кубика воде и поплавни талас би изазвао катастрофу и страдање око 30.000 људи - навео је Штрбац.

Штрбац је навео да је у "Масленици" просјечна старост убијених цивила била 60 година, убијене су 34 жене просечне старости 57 година, троје деце до 12 година, док је 11 особа још нестало, међу њима шест цивила, од којих су три жене.

Maslenica
Масленица / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Паг Бебиц

Он је истакао да је питање да ли би страдања Срба била још већа да није било невероватне солидарности и заједништва Срба, те напоменуо да су на страни локалног становништва били добровољци са свих страна, међу којима и "Вукови са Вучијака" чији је командант Вељко Миланковић тамо тешко рањен и после преминуо.

- Људи са Равних Котара, а то су све била велика села - Кашићи, Ислам Грчки, као и мјешовита села - све је то морало да се исели и побегне пред тим злочинцима и за то нико није осуђен - рекао је Штрбац.

Данас је у Цркви Светог Марка у Београду служен парастос за 348 Срба које су прије 26 година убили припадници хрватске војске у акцији "Масленица" у Равним Котарима и на Малом Алану на Велебиту.