Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УКЉУЧЕНО ВИШЕ СТРАНА, ИМА МНОГО ИНТЕРЕСА" Колико ће бити стабилна будућа влада Црне Горе?! (ФОТО)

15.07.2023. 06:57
Пише:
Србија Данас
Zastava Crne Gore
Застава Црне Горе / Извор: Профимедиа

Велика искушења су пред будућом владом Црне Горе.

Вест коју је објавио један црногорски портал, а потом пренели и коментарисали бројни други дигитални медији, одговара информацији коју је одмах након избора саопштио Милојко Спајић, лидер Европе сад, листе са највећим бројем освојених мандата, и мало касније америчка амбасадорка у Црној Гори Џуди Рајнке, каже новинар Младен Стојовић.

ЗНА СЕ КО НЕЋЕ БИТИ НОВИ АМБАСАДОР: Милатовић открио детаље разговора са Вучићем

ЗНА СЕ КО НЕЋЕ БИТИ НОВИ АМБАСАДОР: Милатовић открио детаље разговора са Вучићем

ПАЛА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: Изгласано неповерење Абазовићу - гласали ДПС, Демократе, СДП, Милачић...

ПАЛА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: Изгласано неповерење Абазовићу - гласали ДПС, Демократе, СДП, Милачић...

СПАЈИЋ О БАХАРОВИМ ЗАХТЕВИМА: Највећи фокус на интензивности, поседу и реакцији на изгубљену лопту

СПАЈИЋ О БАХАРОВИМ ЗАХТЕВИМА: Највећи фокус на интензивности, поседу и реакцији на изгубљену лопту

Према наводима појединих црногорских медија, нову извршну власт ће чинити Европа сад, Демократе и представници мањина. Стојовић подсећа на поруку Милојка Спајића да неће правити Владу са ДПС И УРА, као и на изјаву Рајнкеова да ће САД подржати владу субјеката који деле исте вредности са њима, а да то није коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ).

- Поруку америчке амбасадорке су појачали челници мањинских партија који се увек труде да буду на истој таласној дужини са америчком спољњом политиком. И они су понављали хорски да нова Влада мора да буде проевропска, лоцирајући ЗБЦГ изван такве политике. У преводу: информација о подели ресора између Европе сад, Демократа и мањинских партија, уз најављену могућност да ту са једним министром ускочи и СНП, како би појачао подршку тој влади, потврда је онога што су Спајић и Рајнкеова већ саопштили, свако у у складу са својим утицајем.

Како је Спајић „читао“ поруке са западних адреса

Он истиче да није тешко закључити да је Спајић од 11. јуна пажљиво ослушкивао сигнале из Вашингтона колико има слободе за пропуштање представника коалиције За будућност Црне Горе у извршну власт. Он је вероватно и раније са ове адресе добио поруку да они нису пожељни у новој влади.

- Мој утисак је да је оног тренутка када је на преговоре око владе позвао Алекса Бечић, а не Спајић било јасно да је лидер Европе сад схватио да нема „мандат“ Запада да у Владу пропусти и ЗБЦГ. На тај закључак ме наводи и порука носиоца листе ЗБЦГ Милана Кнежевића да ће преговарати око формирања владе само са мандатаром.

Након што је одбио преговоре са Алексом Бечићем, који је носилац листе четврте по снази коалиције, Кнежевић је поручио да његова коалиција у Скупштини неће бити конструктивна опозиција као што је то поручио да ће бити ДПС, већ да ће се трудити да што прије 'ђаволишу 44. владу'“, наводи Стојовић.

becic
бециц / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Он додаје да не треба бити пуно паметан да се израчуна шта се то десило па у преговорима око формирања Владе нису укључивани представници ЗБЦГ, него им је позив стигао од Бечића након што се већ виђени мандатар договорио са мањинама.

- Треба се, у контексту таквог развоја ситуације, само присетити колико су пута Спајић, Бечић и представници будуће „конструктивне опозиције“ ишли у Вашингтон и састајали се са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром у предизборном периоду. Како је реакција на вести о условљавањима челника мањинских листа о уласку представника ЗБЦГ у Владу и наводно њихови екстремни захтјеви била врло негативно примљена у јавности, ствари је олакшала она порука америчке амбасадорке о томе ко није партнер САД - каже Стојовић.

На оваквом епилогу се дуго и систематски радило, додаје он.

- Утисак је да су бројне аферице у којима је улога главних јунака била поверена од стране појединих медија и појединих невладиних организација функционерима ЗБЦГ биле лансиране управо са тим циљем - истиче Стојовић.

Какву ће функцију имати Абазовић

Остаје сада само да се види шта ће бити са одлазећим премијером Дританом Абазовићем, на чијем је останку у влади инсистирано из појединих центара моћи на Западу.

- Тешко је поверовати да ће он бити остављен на цједилу од својих западних партнера у периоду трајања 44. владе до формирања неке следеће, а који тешко да ће трајати четири године. Под овим „на цједилу“ мислим на безбедносну угроженост Абазовића која ће вјероватно бити још већа након што у наредним данима и недељама буде медијски презентиран садржај новог сета Скај преписки које откривају везе челника безбедносних служби и подземља у периоду Ђукановићевог режима.

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

Да би се разумеле координате у којима дејствују они који су добили „лиценцу“ да формирају нову власт у Црној Гори, треба додати информацију са којом се полугласно спекулише дуже од две године, а по којој је Мило Ђукановић добио безбедносне гаранције Запада али не и главни јунаци актуелне Скај афере, без обзира колико су му били одани и блиски.

Не бих се изненадио ако процена о угрожености Абазовића буде таква да за то постоји потреба да он добије и међународни ангажман уколико већ не може да буде заштићен кроз функцију у оквиру црногорских институција. Исто важи и за Ђукановића, који има статус почасног председника и пратеће обезбеђење.

Ко су представници Срба у будућој влади

Он коментарише и тезу лансирану након објављивања информације о подјели ресора да у новој влади неће бити представника Срба.

- То је делимично тачно, јер једина странка која се програмски дефинисала као национална, а српска, је НСД, чланица коалиције ЗБЦГ. Међутим, како Срби нису у Црној Гори регистровани као мањина, њихова заступљеност у Влади не може се посматрати искључиво из овог партијског угла. Будући премијер је декларисан као Србин, више потенцијалних министара из редова Европе сад и Демократа су национални Срби.

Друга је ствар што су они прозападно орјентисани макар и само декларативно, а тиме и за међународне центре моћи који утичу на састав Владе Црне Горе подобни, за разлику од колега из коалиције ЗБЦГ. Овакво стање ствари говори о нивоу суверености Црне Горе, али то је већ проблем који захтева опширније тумачење и који је у медијима главног тока овдје 'забрањена тема.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Колико ће бити стабилна будућа влада

Ако ван будуће владе Црне Горе буду представници ЗБЦГ, ДПС, УРЕ, СНП поставља се питање колико ће та влада бити стабилна. Црногорски медији су прво објавили причу како је на првом неформалном састанку Спајића, Бечића и представника мањина, а била су два таква састанка, дошло малтене до свађе између Спајића и представника Бошњачке странке због њихових превеликих захтева.

Касније је то из више извора демантовано. Потом је више пута објављено да је Спајић са Бечићем, који ће, према поменутим медијским наводима, бити председник Скупштине Црне Горе, и са мањинама, спаковао владу, а помињани су конкретни политичари за конкретна места министара. Опет нема никога из ЗБЦГ, ДПС, УРА и СНП. Била је и објављена информација како је Бечић желио да посредује између Спајића и ЗБЦГ и УРА. Једино је извјесно да су одржана два неформална састанка на којима је било приче о формирању владе, коју, наводно, сад подржава 41 до 43 посланика.

Званични резултати избора треба да буду проглашени тек средином наредне седмице, па онда треба да се формира нови сазив Скупштине, да предсједник Милатовић да мандат некоме ко ће га уверити да има подршку најмање 41 посланика у Скупштини Црне Горе. Тек од тог тренутка мандатар има вријеме од 90 дана да састави нову 44. владу Црне Горе.