Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ НАПАД НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! Уставни суд дозвољава да је зову ГЕНОЦИДНОМ! Скандалозна одлука из Сарајева!

18.01.2024. 22:38
Пише:
Србија Данас/М.Б
republika srpska dodik
република српска додик / Извор: Фото: Профимедиа

Нова скандалозна одлука Уставног суда БиХ

Уставни суд Босне и Херцеговине на данашњем заседању донео је одлуку да члан 280а Кривичног законика Републике Српске није у складу са Уставом Босне и Херцеговине, као ни чланом 10. Европске конвенције. Поступак пред Уставним судом је покренут на иницијативу бошњачког политичара Дениса Звиздића који обавља улогу председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

ЈЕ ЛИ ОВО "МУЛТИЕТНИЧКО" САРАЈЕВО?! Нападнут СРПСКИ званичник! Насилници узвикивали "убиј Србина", СТИГАО ЖЕСТОК одговор из БАЊАЛУКЕgoganović

ЈЕ ЛИ ОВО "МУЛТИЕТНИЧКО" САРАЈЕВО?! Нападнут СРПСКИ званичник! Насилници узвикивали "убиј Србина", СТИГАО ЖЕСТОК одговор из БАЊАЛУКЕ

МИЛОЈКО НОВИ МИЛО! Оплео по Русима у Давосу: "Урадили смо..."Milojko Spajić

МИЛОЈКО НОВИ МИЛО! Оплео по Русима у Давосу: "Урадили смо..."

ДОДИК УПОЗОРИО НА МРАЧНУ УЛОГУ ЛОНДОНА: "Они желе да Република Српска у потпуности НЕСТАНЕ"Milorad Dodik

ДОДИК УПОЗОРИО НА МРАЧНУ УЛОГУ ЛОНДОНА: "Они желе да Република Српска у потпуности НЕСТАНЕ"

Наиме, Звиздић је тражио поништавање и других решења из недавно измењеног Кривичног законика РС, у домену криминализације клевете, али је суд те захтеве одбио поништивши само наведени члан. 

Тај члан говори о криминализацији повреде угледа Републике Српске и у њему стоји следеће:

Члан 280а:

(1) Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну казниће се казном затвора до три године.

(2) Ако је дело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест месеци до пет година.

(3) Ако је дело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од две до десет година.

(4) Ако су дела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намери промене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне целовитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Жестоке реакције из Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је вечерас да остатак Уставног суда БиХ игра своје политичке игре тиме што је утврдио да члан 280а. Кривичног законика Републике Српске није у складу са Уставом БиХ, преноси РТРС. 

Он је додао да не би требали ни обраћати претерану пажњу на одлуке крњег Уставног суда. 

Одлуку је коментарисао и Огњен Тадић, правник и бивши опозиционар: 

- Шта год да одлучују судије окупљене у крњем Уставном суду БиХ, Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ одређује да се то Републике Српске не тиче и то је тако до политичког договора - истакао је Тадић у изјави за Срну, прености РТРС. 

Као што видимо и Стевандић и Тадић инсистирају на крњем саставу Уставног суда. Наиме, ради се о томе да у њему након пензионисања и напуштања од стране српских судија нема ниједног Србина, што увелико доводи у питање његов легитимитет. Власти Републике Српске су става да судије не треба ни именовати док се не направи опсежан договор о функционисању Уставног суда и о избацивању страних судија из њега. 

Оно што запада за око је свакако чињеница да Уставном суду не смета криминализација негирања наводног геноцида у Сребреници коју је увео самозванац Кристијан Шмит. Са друге стране сасвим легитиман покушај Српске, да у кривични законик уведе заштиту за повреду државног угледа се проказује као нешто неприхватљиво и на концу правно поништава данашњом одлуком. То још једном показује да је карактер тога суда политички и да је његов циљ јасан - а то је докидање надлежности и суверености Републике Српске и српског народа. Ова одлуку се може сврстати у низ оних проблематичних према Србима као што је одлука о имовини, или пак она о Дану Републике Српске. 

Образложење Уставног суда

Уставни суд је у образложењу одлуке написао следеће: 

- У погледу оцјене уставности члана 280а. Уставни суд је, између осталог, сматрао да обим дела која се могу сматрати кажњивим у складу са чланом 280а. оспореног закона (Повреда угледа Републике Српске и њених народа) доводи у питање пропорционалност мешања кроз кривичне санкције. Осим тога, Уставни суд је приметио да кривично дело из цитираног члана, за које је прописана казна затвора, оставља могућност примене мјера прописаних Законом о кривичном поступку за осигурање присуства оптуженог лица и успешно вођење кривичног поступка, односно могућност да се оптуженом одреди и притвор, што додатно потврђује одвраћајући учинак члана 280а. Уставни суд је закључио да члан 280а. није пропорционалан циљевима због којих је донесен и да такво мешање у слободу изражавања није „неопходно у демократском друштву“.

Звиздић поздравио одлуку

Очекивано, након објављивања одлуке огласио се и иницијатор Денис Звиздић:

(Србија Данас/М.Б.)