Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХАОС ЗБОГ КОРОНЕ У ХРВАТСКОЈ! Уводе се НОВЕ МЕРЕ - односе се и на школе, неке ступају на снагу СУТРА

05.11.2021. 14:35
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Kovid
Ковид / Извор: Профимедиа/илустрација

Из Штаба су најавили да ће се у још ширу употребу ковид потврде ићи такође од средине новембра, ако бројке новозаражених наставе да расту, а тада ће се увести у угоститељске објекте, односно кафиће, ресторане, теретане, центре за рекреацију и фитнес центре у затвореноМ

Хрватска је данас, други дан заредом, оборила рекорд у броју оболелих од корона вируса. Овако високе бројке нису бележили од почетка пандемије - данас је регистровано чак 6.932 нова случаја. Због тога је Национални кризни штаб донео одлуку о увођењу нових ковид мера.

ОЛУЈЕ УНИШТАВАЈУ РЕГИОНА: Балкан на УДАРУ природе - киша, поплаве и ветар УГРОЖАВАЈУ животе

ОЛУЈЕ УНИШТАВАЈУ РЕГИОНА: Балкан на УДАРУ природе - киша, поплаве и ветар УГРОЖАВАЈУ животе

ХАОС У ХРВАТСКОЈ, ПОНОВО РЕКОРД: Преко 7.000 позитивних на корона вирус

ХАОС У ХРВАТСКОЈ, ПОНОВО РЕКОРД: Преко 7.000 позитивних на корона вирус

ТОТАЛНИ ХАОС У СТУДИЈУ: Медојевић направио хаос, раскринкао Шолака и његове Вијести (ВИДЕО)

ТОТАЛНИ ХАОС У СТУДИЈУ: Медојевић направио хаос, раскринкао Шолака и његове Вијести (ВИДЕО)

Како је одлучено, од 15. новембра шири се употреба ковид пропусница, које ће бити обавезне за кориснике и запослене у јавним и државним службама, а од сутра се додатно ограничавају окупљања.

- За спречавање ширења заразе потребно је деловати у три смера: постићи што већу вакцинисаност, ограничити окупљања, постићи што већу сигурност приликом обављања пословања која се неће ограничити - рекао је начелник Националног штаба Давор Божиновић.

Он је рекао да се од сутра ограничавају окупљања, а од 15. новембра шири употреба ковид пропусница.

Тако ће потврда о вакцинацији, прележаном вирусу и негативан тест од средине новембра бити обавезна за све запослене у државним и јавним службама, као и за грађане који ће се користити њихове услуге и долазити у њихове просторе.

Из Штаба су најавили да ће се у још ширу употребу ковид потврде ићи такође од средине новембра, ако бројке новозаражених наставе да расту, а тада ће се увести у угоститељске објекте, односно кафиће, ресторане, теретане, центре за рекреацију и фитнес центре у затвореном.

Божиновић је најавио да ће тестирање моћи да се обави само у регистрованим установама, а да ће за почетак трошак тестирања сносити послодавац на захтев запосленог.

Од 4. јануара потврде само за вакцинисане и оне који су прележали ковид

Он је истакао да, ако не дође до побољшања ситуације, од 4. јануара уводе ковид пропуснице које ће моћи да добију само оне особе које су вакцинисане или су прележале ковид-19, односно више их неће добити они који су се тестирали.

- Тај размак је остављен јер је то довољно времена за све оне који се нису вакцинисали да стигну да приме вакцину до почетка следеће године - казао је Божиновић, преноси Index.

Од сутра нова ограничења окупљања

Штаб је новом одлуком која на снагу ступа сутра, у суботу, 6. новембра, додатно ограничио окупљања у затвореном и на отвореном.

Од сутра су тако забрањена сва јавна окупљања у затвореним просторима изнад 50 особа, осим оних на којима учествују особе који имају ковид пропусницу, али од сада ће бити обавезно и ношење маски и одржавање дистанце.

На јавним окупљањима на отвореном могу се организовати догађаји са више од 100 учесника само ако сви имају ЕУ дигиталну ковид-потврду. Изузетак је да ће на отвореном моћи да се одржавају догађаји са више од 100 особа само уз одобрење ХЗЈЗ-а који ће израдити епидемиолошки оквир.

Сва окупљања се ограничавају тако да морају да се заврше до 24 сата, уз изузетак биоскопских пројекција које су започеле до 23 сата и свадбених свечаности на којима сви имају ковид-потврду.

- Свадбе се тако морају завршити најкасније до 2 сата иза поноћи, а размотрићемо и додатна временска ограничења - најавио је Божиновић.

Конгреси и конференције моћи ће да се одржавају уз услов да сви имају ковид-потврду, носе маску и одржавају дистанцу.

Спортска такмичења моћи ће да се одржавају уз присуство публике у затвореном само ако сви имају ковид-потврду и обавезно користе маске за лице.

Ковид-потврде мораће да имају и учесници такмичења на отвореном, али неће морати да носе маске, казао је Божиновић.

Уводе се нове мере и за школе

Одлука о обавезним ковид-потврдама односи се и на школе.

- Односи се на све државне и јавне службе и за оне који су запослени на систему образовања. Ако нису вакцинисани или нису прележали вирус, морају да се тестирају двапут недељно - рекао је Божиновић и додао да се одлука односи на запослене у школама.

- Мера обавезе поседовања ковид пропуснице не односи се на ученике, него само на запослене, а што се тиче ученика, познато је да смо донели екстензивну препоруку која ће се делимично поделити у неким елементима. Појачаће се обавеза ношења маски. Сад ће без обзира на размак ученици морати да носе маске - рекао је Цапак.

Што се тиче деце од првог до четвртог разреда, они ће док се крећу по ходницима морати да имају маску, а за време наставе не морају да је носе.

- Што се тиче довођења деце у вртиће и школе, ту неће бити потребна обавезна ковид-потврда, него ће се ту још видети које се мере могу појачати - рекао је Цапак.