Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОШТИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЧЕРАС ОСТАЈУ У НИКШИЋУ: Данас је победило СРПСТВО - изнета четири захтева (ФОТО/ВИДЕО)

21.12.2019. 08:22 21:20
Пише:
Србија Данас
Amfilohije pored mošti Svetog Vasilija
Амфилохије поред мошти Светог Василија / Извор: Фото: ИН4С

У Никшићу је данас одржан велики црквено-народни скуп.

Црквено-народни сабор, који организују Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка, одржан је данас испред Саборне цркве у Никшићу, ком је присуствовало више од 20.000 људи.

СРПСКО БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ: Народ ће одбранити своју цркву или нестати!

СРПСКО БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ: Народ ће одбранити своју цркву или нестати!

''Бранимо оно једино слободно што нам је остало у овој земљи'' МИЛАЧИЋ ПЕШКЕ ПРЕКО ОСТРОГА НА САБОР (ВИДЕО)

''Бранимо оно једино слободно што нам је остало у овој земљи'' МИЛАЧИЋ ПЕШКЕ ПРЕКО ОСТРОГА НА САБОР (ВИДЕО)

Матија Бећковић "размонтирао" Мила: "НИЈЕ СЕ ЏАБЕ ОДРЕКАО ИМЕНА, ВЕРЕ И ПИСМА"

Матија Бећковић "размонтирао" Мила: "НИЈЕ СЕ ЏАБЕ ОДРЕКАО ИМЕНА, ВЕРЕ И ПИСМА"

У Саборну цркву стигле су мошти Светог Василија Острошког Чудотворца коме су се поклонили православни верници.

21:12
Мошти Светога Василија Острошког остају вечерас у Никшићу, поклонило им се 20.000 верника

Због великог броја поклоника који данас на великом црквено-народном Сабору нису успели да се поклоне моштима Светога Василија Острошког, оне ће вечерас ноћити у Никшићу.
Верници града под Требјесом моћи ће да се поклоне свецу и у току вечерашњег свечаног бдења и сутра до завршетка Свете архијерејске литургије у никшићком Саборном храму, коју ће са свештенством служити господа епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и диоклијски Методије, са почетком у девет часова, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Саопштено је такође да се Светом Василију Острошком до тренутка објављивања овога текста данас у Никшићу поклонило више од 20.000 верника. Колоне верника и даље се сливају у никшићки Саборни храм на поклоњење светитељу.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сутра ће са свештенством Свету службу Божју служити у манастиру Острогу, са почетком у осам часова, пренела је Митрополија црногорско-приморска.

18:00
Завршен сабор у Никшићу - изнета четири захтева

 Кључна порука властима у Црној Гори је да православна Митрополија тражи безусловно законско и уговорно признање и уважавање.

1.Православна митрополија црногорско-приморска, која се оштро противи доношењу владином Закона о слободи вероисповести, тражи то признање и уважавање и за три епархије - будимљанско-никшићку, Захумско-херцеговачку и Милешевску.

2.Затражено је закључивање уговора са Владом ЦГ којим би се, равноправно и под суштински истоветним условима, који су садржани у уговорима које је влада закључила са другим црквама и верским заједницама, регулисала питања од заједничког интереса.

3.Затражено је и доношење закона о реституцији и праведној надокнади бесправно одузете црквене имовине и одустајање од новог отимања имовине црквама и верским заједницама.

4.Такође, затражено је на Уставу и међународним стандардима засновано законско регулисање и поштовање аутономије цркава и верских заједница.

Mošti Sv. Vasilija
Мошти Св. Василија / Извор: Фото: ИН4С

Поручено је да ови захтеви нису привилегије, већ опште право за све цркве и верске заједнице и поновљена порука са Тројичинданског сабора да ће Православна црква у Црној Гори чувати, обнављати и бранити све своје светиње.

Епископи, свештеници и верници, као грађани Црне Горе поручили су и да најодлучније стоје у одбрани своје вере и слободе, у одбрану својих неотуђивих грађанских права.

Указује се да остваривање верске слободе и практиковање верских права представља саму суштину људске слободе и људских права.

Подсећа се да је дужност државе да свакоме јемчи мир, права, правду и правну сигурност, а да је дужност државе и да јемчи слободу, која је природно право и да штити имовину, а не да је отима.

15:10
У току света литургија у Храму

У току је света литургија у храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Хиљаде вјерника налазе се испред храма и чекају благослов. На улазима у Никшић су километарске колоне и народ још увијек пристиже 

14:17
Марко Милачић послао бруталну поруку Ђукановићу: Стојимо вам на црти! (ФОТО)

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић огласио се на фејсбуку после сабора у Никшићу.

- Не можете сломити дух Светог Василија, никада! Стојимо вам на црти - написао је он! 

14:14
Народ устао против тираније милогораца! Ексклузивни снимци са Сабора у Никшићу! (ВИДЕО)
13:18
Огласио се Дака Давидовић: ОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ СКУП У ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ!

Добротвор Српске Православне цркве, Миодраг Дака Давидовић, казао је да "ко је данас изостао са овог скупа боље да се ни рађао није".

- Ово је највећи скуп у историји Црне Горе. Ово је највећи скуп који је нама смртницима на земљи могао да приушти Свети Василије. Његов долазак овдје међу верни народ свих конфесија, и муслимана, и католика и наравно нас православаца је обезбедио да ми будемо данас најсрећнији народ у историји - рекао је Давидовић.

13:10
Владике се обратиле верницима — власт хоће да постави себе на место Бога

Захтијевамо закључивање уговора са Владом Црне Горе којим би се, равноправно и под суштински истовјетним условима који су садржани у уговорима које је Влада закључила са другим црквама и вјерским заједницама, регулисала питања од заједничког интереса. Доношење закона о реституцији и праведној надокнади бесправно одузете црквене имовине и одустајање од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама, поручено је са Сабора.

- Дужност државе је да свакоме јамчи мир, права, правду и правну сигурност. Држава треба да се противи дискриминацији и да штити вјерске слободе и права свих. Данас у Црној Гори власт хоће на мјесто Бога да постави себе и партијску државу и зато пориче Бога и гази наша права, па тиме и наша слобода губи своје утемељење и смисао - једна је од порука.

Из Митрополије црногорско приморске захтијевају безусловно законско или уговорно признање и уважавање постојања вишевјековног историјског континуитета и правног субјективитета Митрополије црногорско приморске и Епархије будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и Милешевске и свих црквених правних лица у складу са канонским правом.

Захтева се и на Уставу и међународним стандардима засновано законско регулисање и поштовање аутономије цркава и верских заједница.

- Све ово захтевамо не као привилегије за себе него као опште право за све цркве и верске заједнице - наводи се у поруци која је прочитана окупљенима на скупу.

Верницима се обратио и митрополит Амфилохије који је рекао да су се у Никшићу данас „сабрали пред животом, око његових моштију“, а не „да их оскрнаве, како то називају безбожници“.

- То управо говоре они који су разорили Тврдош. Ови савремени безумници хоће да отму храмове за себе. Ни Турци нису радили што ови безбожници желе. Да отму цркве и дају их сектама. Ова група богаташа, бивших титоиста, опљачкала је сва предузећа, а сада хоће и храмове. Неће моћи - поручио је Амфилохије.

Епископ диоклијски Методије је казао да очекују од институција Европске уније да не игноришу чињеницу да "црногорска власт крши одредбе Лисабонског уговора".

У прогласу који је прочитао епископ диоклијски Методије поручено је да је Предлог закона о слободи вероисповести "закон против православља".

- Закон се заснива на историјској лажи - казао је он.

- Данас у Црној Гори власт хоће да на место Бога постави себе и партијску државу. Данас у Црној Гори држава не допушта Уставом загарантовану слободу вере, нарочито православној цркви - наводи се у прогласу. 

13:06
Мило "попио шамар" од цариградског патријарха: ПРИЗНАЈЕМО САМО АМФИЛОХИЈА!

Васељенска патријаршија у писму изражава зачуђеност подршком коју је Ђукановић дао стварању "Православне цркве црногорске", као и тиме да је Влада усвојила Предлог закона о слободи вероисповести, који предвиђа "подржављење свих православних цркава изграђених пре 1918. године, као и друге црквене имовине".

- Ово би значило да ваша држава одузима право својине над црквама и имовином свештеној Митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама Српске православне цркве. Ваша екселенцијо, овим писмом вам јасно и потпуно отворено саопштавамо да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину православну канонску јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије цркве српске - наводи се у поруци Ђукановићу.

Како се додаје, црногорска црква никада није била аутокефална, а садашња такозвана Православна црква црногорска, под Мирашем Дедеићем, не припада православној цркви.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

- Дедеић није епископ православне цркве, него особа рашчињена од Васељенске патријаршије. Једини тамошњи канонски јерарх је наш брат, митрополит Амфилохије, свеправославно признате Патријаршије српске - истиче се у писму.

- Шаљемо вам ово писмо јер не желимо да наш љубљени народ Црне Горе дође у стање црквене изолације и одсечености од тела свеукупне заједнице православних цркава, с обзиром на то да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину. Понављамо оно што смо вам написали двехиљадите године - уверени смо да ће ваша драга екселенција разумети опасност по духовно јединство народа Црне Горе, која је проузрокована покретом поменутог Дедеића, те да ћете се ви дистанцирати од њега ради добра и јединства Вашег народа.

- Ваша екселенцијо, молимо вас да горе написано не схватите као мешање у унутрашње ствари ваше државе, него као жељу наше мајке цркве константинопољске да помогне вашем побожном народу у критичним историјским тренуцима - закључује се у писму цариградског патријарха.

13:04
АЛБАНСКИ ПРАВОСЛАВЦИ ЖЕЛЕ ДА ПОДРЖЕ СПЦ! Милогорци их ВРАТИЛИ СА ГРАНИЦЕ!

Црногорска власт није дозволила ни православцима из Албаније да прођу на граничном прелазу Божај.

Српски кик-боксери НАЈЈАЧИ НА СВЕТУ: Враћени са границе Црне Горе јер су ОПАСНОСТ по целу земљу!

Српски кик-боксери НАЈЈАЧИ НА СВЕТУ: Враћени са границе Црне Горе јер су ОПАСНОСТ по целу земљу!

АЛБАНЦИ БРАНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Кренули да се ПОКЛОНЕ моштима Светог Василија, а полиција им ЗАБРАНИЛА ПРОЛАЗ (ФОТО)

АЛБАНЦИ БРАНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Кренули да се ПОКЛОНЕ моштима Светог Василија, а полиција им ЗАБРАНИЛА ПРОЛАЗ (ФОТО)

12:45
20.000 верника стало уз СПЦ у Црној Гори: Завршен сабор у Никшићу! 

Сабор у Никшићу је завршен. 

12:45
БРУКА НЕВИЂЕНА, ОВО СЕ НЕ ПАМТИ: Свештеници и монаси Епархије милешевске враћени са црногорске границе?!

Свештеницима и свештеномонасима Епархије милешевске који су јутрос кренули пут Никшића на црквено-народни сабор, и на поколоњење моштима Светог Василија Острошког, није био дозвољен улазак у Црну Гору на свим граничним прелазима и враћени су назад у Србију пише PP Медиа.

- Ипак, благодарећи Богу и Светом Василију Острошком Чудотворцу Епархију милешевску на овом свецрквеном сабору представљаће њен предстојатељ, Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије кога смо известили о овим немилим догађајима. Владика Атанасије је поручио да задржимо у духу једномислије, слогу, љубав са свом браћом и у Црној Гори и Србији, наглашавајући да међу нама нема граница, јер сви ми који смо у Богу и у доброј намери, заједно смо и онда када смо физички раздвојени - наводи се у саопштењу Епархије милешевске. 

НОВА МИЛОВА БРУКА: Забрањен улаз свештеницима епархије Милешевске у Црну Гору (ФОТО/ВИДЕО)

НОВА МИЛОВА БРУКА: Забрањен улаз свештеницима епархије Милешевске у Црну Гору (ФОТО/ВИДЕО)

12:40
Божија подршка са неба: Звона отерала кишу! Људима се дигла коса на глави! (ФОТО)

Одмах по оглашавању звона стала је киша и небо је почело да се разведрава.

ПРАВОСЛАВНИ АЛБАНЦИ кренули да се ПОКЛОНЕ моштима Светог Василија, црногорска власт их НИЈЕ ПУСТИЛА!

ПРАВОСЛАВНИ АЛБАНЦИ кренули да се ПОКЛОНЕ моштима Светог Василија, црногорска власт их НИЈЕ ПУСТИЛА!

Атмосфера је тада постала таква да су се људи осећали сједињено са Богом.

Vernici na saboru u Nikšiću
Верници на сабору у Никшићу / Извор: Србија Данас

Многи верници су у том тренутку узели мобилне телефоне и почели да фотографишу оно што су они доживели као Божије чудо и Божију поруку подршке.  

12:14
20.000 људи на Сабору, зликовачки режим Црне Горе зауставила колоне аутобуса!

Сабору присуствује око 20.000 људи, а народ још пристиже. 

Vernici na saboru u Nikšiću
Верници на сабору у Никшићу / Извор: Србија Данас

У првим редовима кад треба ударити на Србију: ЧАНАК ПОМАЖЕ МИЛУ У НАПАДИМА НА СРБЕ и ПРАВОСЛАВЉЕ!

У првим редовима кад треба ударити на Србију: ЧАНАК ПОМАЖЕ МИЛУ У НАПАДИМА НА СРБЕ и ПРАВОСЛАВЉЕ!

Народа би било још више да црногорске власти затварају границу за православце, те тако колоне аутобуса стоје испред границе. 

Autobusi na granici Crne Gore
Аутобуси на граници Црне Горе / Извор: Србија Данас

 

11:16
Додик одговорио црногорским властима

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик да је враћање верника из Републике Српске и БиХ са граничног прелаза према Никшићу, који су кренули на сабор у Никшићу, гест непоштовања и лоша порука не само грађанима Српске и БиХ, већ и региона.

- Тај гест црногорске Граничне полиције сигурно не иде у прилог јавно прокламованим ставовима црногорске Владе о потреби његовања добросуседских односа и сарадње - рекао је Додик. 

10:45
Стигао Марко Милачић

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић стигао је на Сабор у Никшићу. 

10:31
Почело свето причешће

Почело је свето причешће у Никшићу.  

СТИГЛА НАЈЈАЧА ПОДРШКА ЗА ВЕРНИКЕ У НИКШИЋУ ДИРЕКТНО СА ХИЛАНДАРА: Благослов браћи у Христу!

СТИГЛА НАЈЈАЧА ПОДРШКА ЗА ВЕРНИКЕ У НИКШИЋУ ДИРЕКТНО СА ХИЛАНДАРА: Благослов браћи у Христу!

9:36
Заклетва владике Јоаникија

Владика будимљанако- никшићки Јоаникије упозорио власт у Црној Гори да не срљају у проклество и најавио да ће се на крају Сабора заклети пред моштима Светог Василија Острошког да ће бранити веру.

Уочи почетка великог црквено-народног сабора у Никшићу, против усвајања владиног Предлога закона о слободи вероисповести у Црној Гори, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је вернике да се моле Господу да уразуми оне који намеравају да отимају оно што је Божје и црквено.

Упозорио је да то зло не чине и, како је рекао, не налажу проклетство на себе, своје домове и потомство.

- Сабрали смо се да се ујединимо, и да се духовно оснажимо уочи рођења Христовог. Тешимо се Светим Василијем Острошким, који је штитио цркве и утврдио свој народ у вери - рекао је Јоаникије и поручио да "ако неко удара на храм, ударио је на све".

- Молимо се Господу да уразуми оне који намеравају да отимају оно што је Божје. Упозоравамо их да то зло не чине - поручио је владика будимљанско никшићки.

8:56
Десетине хиљада верника на улицама

Према проценама, већ су присутне десетине хиљада грађана.

Литургији присуствује и црногорски бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, као и градоначелник Берана Славољуб Шћекић.

Шест хиљада људи стигло је са стране. 

8:40
Почела литургија

У Саборном храму у Никшићу почела је литургија коју служи митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

8:35
Аутобуси заустављени на граници

Аутобуси који су ноћас кренули из Србије и Републике Српске на велики народни сабор у Никшић заустављени су ноћас на граници.

Верници се поклањају моштима Василија Острошког. 

8:15
Гужва на улазу у Никшић

Отворен је Саборни храм у Никшићу, пристижу грађани.

Више од сат времена прије почетка литургије која је најављена за 9 часова вјерници се скупљају испред храма. У Никшићу су појачане мере безбедности.

На улазу у Никшић полако се прави гужва, а приметан је и већи број полицијских патрола.

Светитељ из Никшића неће ићи док сваки човек који је дошао у Никшић не целива мошти, саоптила је Митрополија црногорско-приморска.