Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО СПЛИТ: Од јачине града изгледало као да је снег пао

02.03.2024. 15:07
Пише:
Србија данас/Вечерњи.хр
Split
Сплит / Извор: Профимедиа/илустрација

Поплављене улице.

Сплит је око 13.00х захватило кратко невреме с грмљавином, а било је и града. Због векике количине града у Сплиту је побелела земља као да је пао снег. Такође, због јаке кише поплављене су прометне градске улице.

ИНЦИДЕНТ У ПОДГОРИЦИ: Мушкарац ПОЛОМИО ЛОБАЊУ полицајцу, и то у СТАНИЦИpolicija crna gora

ИНЦИДЕНТ У ПОДГОРИЦИ: Мушкарац ПОЛОМИО ЛОБАЊУ полицајцу, и то у СТАНИЦИ

ХОРОР БЛИЗУ КУЋЕ АНДРЕЈА ПЛЕНКОВИЋА! Стигле велике снаге хрватске полиције, незапамћена трагедија!Andrej Plenković

ХОРОР БЛИЗУ КУЋЕ АНДРЕЈА ПЛЕНКОВИЋА! Стигле велике снаге хрватске полиције, незапамћена трагедија!

ОБЈАВЉЕН СНИМАК ЗА ОДРАСЛЕ: Власници чувене клинике се ХИТНО огласилиZubar

ОБЈАВЉЕН СНИМАК ЗА ОДРАСЛЕ: Власници чувене клинике се ХИТНО огласили

Подсетимо, ДХМЗ је најавио да ће у суботу у Хрватској бити променљиво са сунчаним периодима и местимично с кишом. Како смо раније писали, кише ће бити углавном на Јадрану и пределима уз њега, послеподне и у централним пределима. Дуваће слаб ветар, понегде умерен југозападни и јужни, а на мору претежно умерен јужни ветар. Најнижа јутарња температура биће од 3 до 8, уз обалу и на острвима од 8 до 12 °Ц. Највиша дневна температура углавном од 13 до 18 °Ц.

У недељу ће, међутим, бити делимично, понегде на северу и претежно сунчано. На копну је ујутро могућа магла, а на Јадрану и околним подручјима уз пролазну облачност локално ће падати мало кише, углавном пријеподне. Увече наоблачење са запада. Ветар, слаб до умерен, јужни и југозападни. На мору ће јужине снажно јачати, према ноћи и олујно. Најнижа температура ваздуха од 4 до 8, уз приморје од 9 до 13 °Ц. Највиша дневна температура од 14 до 19 °Ц, додају из Државног хидрометеоролошког завода.

Подсећања ради, метеоролог Зоран Вакула саопштио је у петак да је, према прелиминарним анализама, које треба да провере и потврде климатолози ДХМЗ-а, просечна месечна температура ваздуха овогодишњег фебруара широм Хрватске рекордно висока. Одступања од просечних вредности из периода 1991 - 2020. углавном су од 4 до 6°Ц на Јадрану и од 6°Ц до чак 8°Ц у континенталном делу Хрватске. Такође, како пише метеоролог Вакула за ХРТ, сви дани у месецу у готово свим местима били су бар мало топлији од просека. Истовремено, у већем делу Хрватске забележен је мањак падавина у односу на просек, понегде је био и знатан, осим на сјеверном Јадрану и делу Горског котара, где је фебруар имао око 80% више падавина од просека. 

Натпросечне врућине у фебруару и позитивно одступање од просечне температуре ваздуха у јануару и посебно децембру допринели су средњој сезонској температури ваздуха, што је ретко, понекад и никада раније било у познатој историји званичних метеоролошких мерења, која је почела у нашим регион средином 19. века. Одступања од просека су углавном од 3 до 5°Ц. „Дугорочне прогнозе за март су и даље стабилне – постоји прилично велика вероватноћа да ће у већ дугој серији која траје од јуна 2023. године, у делу Хрватске чак и од маја, још месец бар мало топлији од просека. Наиме. , последњи у Хрватској хладнији месец од просека био је април прошле године“, присећа се Вакула. Наравно, остварење ове прогнозе позитивног одступања средње месечне температуре ваздуха у марту не значи изостанак повремених хладнијих периода.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Уосталом, март је, подсећа Вакула, познат по променљивости, као и по мразевима, и то не само благим. И док многи кажу да је то после тако топлог фебруара и целе зиме неспорно и да „мора доћи до значајног захлађења” које би бар „изједначило” ову топлину зимских месеци, Вакула подсећа на случајеве из прошлости када су ово није био случај. На пример, у 2014. години, упркос томе што је фебруар био знатно топлији од просека, такав је био и март, понекад и без температурних минуса или само са „благим“ минусима.

Укратко, Вакула истиче да „одређене прогнозе” не постоје. Препоручује праћење прогнозе 7 до 10 дана унапред, с нагласком да се не ослањамо само на прорачун једног атмосферског модела, већ на ансамбл прогнозу – скуп прорачуна више различитих модела, на основу којих стручњаци ДХМЗ-а припремају прогнозе. сваки дан. „И не само за март, већ и за цело пролеће и лето, у дугорочним прогностичким прорачунима постоји умерена до велика вероватноћа – штавише, у већини случајева чак и већа од 80 одсто – да ће средња сезонска температура ваздуха бити бар нешто већи од просека из последње климатолошке серије од 1991. до 2020!Наравно, прогнозе месечних и сезонских количина падавина су мање поуздане.Ако се остваре актуелне, током пролећа локално значајне количине на месечном нивоу су и даље могуће, али је у летњим месецима повећана вероватноћа суше - каже за ХРТ други познати метеоролог.