Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЈЕ КАШЋЕЛАН КОЈИ ЈЕ СИНОЋ УХАПШЕН: Сумњичи се за најтежа кривична дела, заклео се да ће ЛИКВИДИРАТИ СВЕ ШКАЉАРЦЕ

21.04.2021. 09:21
Пише:
Србија Данас/Медији
Slobodan Kašćelan
Слободан Кашћелан / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Vijesti Online

Слободан Кашћелан (55), који важи за вођу озлоглашеног "кавачког" клана, према незваничним сазнањима, ухапшен је у току ноћи у Котору.

Он је, према незваничним информацијама, ухапшен због сумње да је организовао криминалну групу која је починила и планирала више тешких кривичних дела, за које је запрећена казна и до 40 година затвора.

Наводно је у Котору поред Кашћелана ухапшено још особа, док је једна у Пљевљима.

УХАПШЕН ВОЂА КАВАЧКОГ КЛАНА: Слободан Кашћелан приведен у Котору са још четири особе

УХАПШЕН ВОЂА КАВАЧКОГ КЛАНА: Слободан Кашћелан приведен у Котору са још четири особе

БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ ЦРНЕ ГОРЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Дритан се данас састаје са челницима Управе полиције због Кашћелана

БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ ЦРНЕ ГОРЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Дритан се данас састаје са челницима Управе полиције због Кашћелана

УХАПШЕН ЦРНОГОРАЦ ЗБОГ ПОЛА ТОНЕ КОКАИНА: Вођа "балканског картела" ПАО у Колумбији! (ВИДЕО)

УХАПШЕН ЦРНОГОРАЦ ЗБОГ ПОЛА ТОНЕ КОКАИНА: Вођа "балканског картела" ПАО у Колумбији! (ВИДЕО)

Он се налази на челу кавачког клана, који је поред супарничког шкаљарског,  један од два најмонструознија которска клана.

За њим је 2016. године расписана потерница.

Кашћелан је широј јавности постао познат након неуспелог атентата на њега и његовог телохранитеља Владана Вучковић из Херцег Новог у Новом Саду 2016. године.

Мушкарац на мотору тада је испалио је рафал метака на ауди А6 у којем су се налазила њих двојица.

Crnogorska policija
Црногорска полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

У рафалној паљби у којој је испаљено више од 15 метака, један га је погодио у стомак, док је готово неповређен прошао његов телохранитељ.

Кад се закуне вођа кавачког клана

Кавчани су из Кавача, малог места поред Котора. Каваче воде Слободан Кашћелан и Радоје Звицер. На обојицу је покушан атентат.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: МУП

Сви сматрају да су Кавачи много "луђи" од "шкаљараца", али да поседују криминални кодекс, тврди добро обавештени оперативац.

Кашћелан је након покушаја атентана на њега обећао да ће све шкаљарце збрисати са земље - до последњег.

- Напредују добро, убија их као глинене голубове, ако они њега не убију, све ће их побити, рекао је један од жестоких момака из сличног миљеа, а затим додао:

- Да их помири, прича се по Црној Гори, покушао је један од најмоћнијих људи у региону, али кажу да је био беспомоћан. "Они су у крви до кољена, тако да ту нема стајања."

Они не могу да стану и да хоће.. Превише је људи страдало а њима је повређена сујета и не заустављају се.

Вељина посета и покушај атентата

Веља Невоља је последњих година био један од најближих сарадника "кавачког клана" из Србије. Његова улога је била да организује дистрибуцију дроге по Србији, као и да обавља најпрљавије послове за овај опаки клан.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Instagram/Printscreen/levastrana.official

Беливук се последњих месеци толико осилио да више није ни покушавао да сакрије да са њима уско сарађује, па је пре две недеље авионом, у пратњи свог најближег сарадника Марка Миљаковића Марета, отишао у посету шефовима "кавача" Радоју Звицеру и Слободану Кашћелану.

Црногорска полиција је у једном тренутку привела Беливука, Звицера и Миљковића на информативни разговор, али су убрзо пуштени. Они се наредних дана опуштено кретали црногорским приморјем у Звицеровим блиндираним колима и уз пратњу обезбеђења припадника клана.

Након тога Беливук и Миљковић су кренули назад у Србију, а у истом дану у Тивту покушана је њихова ликвидација, као и ликвидација првог човека "кавачког клана" Слободана Кашћелана.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Е-стоцк/Милош Рафаиловић/Профимедиа

Полиција је ухапсила наоружане нападаче, Миљковић и Беливук су се вратили у Београд, где су одмах са аеродрома приведени на информативни разговор, али су пар сати касније пуштени.

Беливук и његова екипа решавали су, како се сумња, и многе ликвидације супарника "кавачког клана". Сумња се да управо они стоје иза неколико отмица у Београду, али и ликвидација. Веља Невоља се доводи у вези са убиством Александра Шарца на паркингу тржног центра у Београду, као и ликвидацију Бојана Мирковића, који је био близак са Вељиним супарницима Шарцем и Лазаром Вукићевићем, ком се прошле године, такође, изгубио сваки траг.

grobari
гробари / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/дух.гробарства

Сарадња "кавачког клана" и Веље Невоље

Одмах након одвајања Слободана Кашћелана и Радоја Звицера од некада јединственог "шкаљарског клана" и формирања новог "кавачког клана", вође ове групе одлучиле су да крену у мафијашки рат, борбу за превласт у подземљу и нарко-тржишту и задали су први ударац који је означио почетак крваве борбе. Пре него што су "бацили рукавицу" и ликвидирали Горана Радомана, некадашњег блиског сарадника и члана "шкаљараца", Кашћелан и Звицер потражили су подршку и сарадњу са свим јачим криминалним групама Црне Горе. Према оперативним подацима подршку новом клану пружила је криминална група окупљена око Дарка Шарића који је тада завршио иза решетака. Клану се одмах за Шарићевом екипом приклонила и "барска" група, потом и криминални-клан Шарановић. Слободан Шарановић и Рогановић.

Како је "шкаљарски" клан јачао у српском подземљу, тако је и "кавачки" одлучио да потражи сараднике међу нашим криминалцима. У последњих неколико година поједине навијачке групе у престоници преузеле су примат у продаји наркотика и демонстрирали су силу "на сваком ћошку", те су "кавачи" убрзо схватили да им је најбоље да сарадњу склопе са најопаснијим међу њима. Тако је у протеклих годину, две овај клан отпочео блиску сарадњу са Вељком Беливуком и партизановом навијачком групом "Принципи" (некада "Јањичари") коју он предводи. Беливук је "Јањичаре" преузео након убиства Александра Станковића званог Сале Мутави.

Sale Mutavi
Сале Мутави / Извор: Фото: Youtube Printscreen/DanasConferences

Поред наведених, уз "кавачки" клан, који је јачао криминалне везе у Србији, стао је и Страхиња Стојановић. Према оперативним информацијама, Стојановић је био извршилац неколико ликвидација и са Милошем Делибашићем звани Делија, истакнутим чланом Шарановићевог клана, направио "дил". Ове две групе уско су почеле да сарађују како би лакше организовали и спроводили ликвидације које су највише извршаване током 2017. и 2018. године. Према оперативним информацијама, управо они стоје иза убистава Николе Бојовића у Београду, Милоша Видаковића у Црној Гори, а током 2018. године и иза ликвидације Драгослава Огњановића Мише, адвоката Луке Бојовића. Исте године брутално, експлозијом бомбе испод аутомобила на Аутокоманди, извршена је егзекуција Синише Милића званог Боске, припадника обезбеђења и истакнутог члана групе Филипа Кораћа.

Блиски сарадници Веље Невоље су и Страхиња Кнежевић и Црногорац Немања Зуровац. Према оперативним информацијама, њих двојица су "пуцачи" ове криминалне организације. Зуровац је прошле године осуђен на две године затвора због поседовања нелегалног оружја, док је Кнежевић више пута затицан у друштву Веље Невоље.