Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВИДИМО СЕ НА СУДУ НАРОДА - ОН СЕ НЕ МОЖЕ ИЗБЕЋИ!" Завршна реч Алексе Бечића

07.02.2022. 20:11
Пише:
Србија Данас
Aleksa Bečić
Алекса Бечић / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Skupština Црне Горе

Председник скупштине Црне Горе Алекса Бечић обратио се вечерас посланицима и рекао да је поносан што је већ након годину и по овај сазив испунио већи део зацртаних циљева за четири године.

Он је рекао да му није спорно што је иницијатива за његову смену дошла од опозиције, јер он зна како је бити опозиционар у Црној Гори у тешким временима и шта значи реваншизам.

Милијарду евра за најважнију животну ставку: Ових 16 установа ће донети дуг живот грађанима

Милијарду евра за најважнију животну ставку: Ових 16 установа ће донети дуг живот грађанима

"БИЋЕ ПРОТЕСТА У СВИМ ГРАДОВИМА!" Речи Милана Кнежевића са БУРНЕ седнице одјекују Црном Гором! (ВИДЕО)

"БИЋЕ ПРОТЕСТА У СВИМ ГРАДОВИМА!" Речи Милана Кнежевића са БУРНЕ седнице одјекују Црном Гором! (ВИДЕО)

МИЛО УДАРИО НА БЕОГРАД: "Доста ми је великосрпског национализма! Подржаћу мањинску владу"

МИЛО УДАРИО НА БЕОГРАД: "Доста ми је великосрпског национализма! Подржаћу мањинску владу"

"Поносан сам што за годину и по дана овде нико није добио отказ, нико није питан које је вере, нације..."

- Али није ми јасно зашто није било једне реченице: 'Колега Бечићу, нашли смо подршку и у редовима већине, у онима који су нас победили 30. августа и просто хоћемо због тих политичких калкулација да Вас сменимо" - навео је Бечић.

Он је казао да наводи у предлогу за његово разрешење нису утемељени.

Рекао да је апсурдно тражити смену председника парламента јер се није постигла двотрећинска већина око потребних питања и није дошло до деблокаде правосуђа.

- Ова седница је показала оно што сам лично и моја партија указивали раније, а тек ће дани пред нама потврдити оно што сте имали прилике да чујете - рекао је Бечић.

Он је поручио да је поносан на резултате постигнуте док је био на челу парламента.

- Поносан сам што сам први изабрани јавни функционер након историјске победе 30. августа - рекао је Бечић.

Тек ће дани пред нама потврдити све оно што су имали прилику да чују грађани - казао је Бечић.

Он је рекао да је 23. септембра положио заклетву да ће поштовати Пословник и Устав Црне Горе да ће служити искључиво народу и држави Црној Гори.

- Ту реч сам одржао и поносан сам на то. Обећао сам неке циљеве које ће за четири године извршити овај сазив. Поносан сам што након годину и по дана могу рећи да је највећи део тих циљева 10 процентно остварен - додао је Бечић.

Није му спорно, како каже, што је поднета иницијатива за његову смену.

Према његовим речима, апсурдно је рећи да се сменује председник парламента зато што није постигнута двотрећинска већина за изборне реформе и деблокаду в.д. стања у области тужилаштва.

- Одмах ће вас неко питати: "А је ли то продукт овог сазива парламента?" Рећи ћете: "Не, то је наслеђе овог парламента". Па зашто онда нисте покренули иницијативу за смену ранијег председника парламента? Рећи ћу вам, зато што би то било апсурдно - додао је Бечић.

Забрињава га, каже, пут којим иде Црна Гора јер нису битна кадровска решења у правосуђу већ окупљање око неког броја који значи неку политичку трговину.

- Више бих волео да се окупљамо око решења, а не да се бавимо око политичких калкулација и трговина - истакао је Бечић.

Додаје да је давао све од себе.

- На много тога сам поносан, много сам научио, али због чега сам жалостан је што сам видио да многи појединци и политичари усмеравају политику од тренутка и ономе што је профитабилно, не желе погледати у прошлост да виде да ли су и они сами некад били у позицији онога кога данас критикују - нагласио је Бечић.

- Црна Гора је мала, али за мене је најлепша и навреднија и најмилија земља на свету. Црна Гора је саткана од различитости које су њено највеће богатство, а не мана - додао је Бечић.

Као је да је поносан на резултате и похвале које стижу од домаће и међународне јавности, као и на то што је први изабрани функционер након смене претходне власти.

- Поносан сам што сам био најмлађи председник парламента у Црној Гори и Европи. Кључно је да верујете и служите свом народу и да сваког можете погледати у очи - рекао је Бечић.

Он је додао да је поносан на споразум од 8. септембра, који је, како је рекао, највећим делом његово ауторство, додајући да је наставо у његовом кабинету.

- Али сам поноснији на то што сам, када је год тај споразум био на испиту, био на његовом бранику. Није ме интересовала политичка штета - истакао је Бечић.

Рекао је да је поносан и на Споразум из септембра 2020. и да је већи део њега настао у његовом кабинету у просторијама Демократа.

- Видимо се на суду народа, он се не може избећи - закључио је Бечић.