Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Протерују Владику Григорија: Црква га шаље на "КАЗНЕНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ" у Немачку

24.05.2018. 19:21
Пише:
Србија Данас/Експрес
Vladika Grigorije
Владика Григорије / Извор: Фото: twitterPrintscreen/@momcilocrvak

Судар различитих струја у Синоду

Да ли је владика захумско-херцеговачки напустио Херцеговину због притиска због финансијске истраге његовог пословања коју спроводи босанска обавештајно-безбедносна агенција Сипа.

Христос је био корпоративна лич­ност, изјавио је својевремено доскорашњи епископ захумско-херцеговачки, владика Григорије. С овим ставом, да је жив, вероватно би се сложио Карл Маркс, али по­што поменути није члан Светог архијерејског синода, није баш било много епископа који су се с Григоријем сложили. Сматрали су његову изјаву неумесном. У сваком слу­чају, била је то прилично смела изјава и прилично модернистички став, тако неуобичајен у крутом и ригидном организму попут СПЦ. Такви ставови постали су његов заштитни знак.

Ипак, када је на заседању Сабора у последњем дану донета одлука да се Григорије упути у епархију у Франкфурту да би тамо средио стање, многи су били у чуду. Спекулације су почеле. Да ли је отишао својом вољом, шта се заиста десило на Сабору, ко је превладао у борби различитих струја… само су нека од питања која су се отворила. И, наравно, нису се ваљано затворила.

Реаговао је и патријарх Иринеј, који је изјавио: „Била је Григоријева жеља да иде у Немач­ку, а остале владике су прихватиле ту његову жељу. Спекулације по медијима да се наводно уплашио неке финансијске инспекције су за мене новост и нису ми познате. Надамо се да ће тамо добро обавити посао“, рекао је патријарх. Патријархова верзија догађаја је у благој колизији с верзијом коју је сам Григорије испричао новинарима.

ЈЕЗИВА СЦЕНА у Хрватској: НОЖЕМ избо невенчану супругу, па се ХЛАДНОКРВНО предао полицији?

- Расправљало се о судбини Епархије франкфуртске и све Немачке, између осталог поставило се питање ко би могао да се прихвати тог задужења и седне на тамошњи епископски трон. Будући да до ре­шења ни након вишечасовне расправе нисмо успели да до­ђемо, владика будимљансконикшићки Јоаникије предложио је да ја преузмем ту обавезу и одговорност. Владичин предлог ми се учинио смисленим. Моја једина молба је била та да новог захумско-херцеговачког владику бирају међу херцеговачким монасима. Предложио сам оца Димитрија… - изјавио је владика Григорије.

Ово делимично несагласје у изјавама упућује на то да је слање Григорија ипак нека врста казне. Међутим, упу­ћени тврде да је током заседања Сабора било доста ре­чи о судбини владике Григорија. Постојали су предлози чак да га рашчине и врате на ниво монаха. Међутим, од тога су одустали јер би се то у јавности протумачило као нека врста одмазде. Прича се да је све то јако тешко пало владици, да је плакао и чак претио да ће се осветити. Мада то и није баш у складу с хришћанским учењем. Уз то, због сопствених појединачних интереса те­шко да ће му ико од овдашњих владика прискочити у помоћ у тешком задатку који му је поверен. А припрећено је да ће, ако се Григорије побуни због одласка у Немачку, СПЦ посати инспекцију у његову бив­шу епархију, где је расуло у финансијском смислу. Можда је баш зато одлука о његовом премештају једногласно донета. Чиме је владика Григорије заслужио такав третман?

Верски аналитичар Жељко Ињац каже за „Експрес“ да је премештај у Немачку за владику Григорија сигурно нека врста казне.

Заплењен 21 килограм сканка на Цетињу: Ухапшено двоје после покушаја да побегну од полиције

– У Немачкој је расуло и кога год тамо да пошаљете, то је казнена експедиција. То је врло специфична епархија, сигурно једна од најбогатијих. Гастарбајтери су спремни да издвоје велике суме новца, купују се плацеви, граде или преуређују храмови. Баш због тога верници себи дају већа права него што их реално имају. Желе да утичу на одлуке попова и цркве и, чим им не­ што није по вољи, покрећу афере или пуштају текстове у медијима. Владика Андреј, коме је мајка Немица, једва је добио подршку становништва у Аустрији и Швајцарској. Немогуће је с њима изаћи на крај. Ако Григорију то успе, мо­же одмах патријарх да постане, али сумњам. Он је тамо послат по казни. Притом, људи су подељени у кланове и, чим с једнима почне да сарађује, у свађи је са свима осталима. Тамо су углавном Срби Пре­чани, имају куће по БиХ или Србији, они планирају да се врате овде једном, што додатно компликује ситуацију. Григорије је познати екумениста, а то су људи побегли од рата, те­шко да ће се они сложити. Ако владика успе да га и у Нема­чкој заволе као у Херцеговини, свака му част – објашњава Ињац и додаје да ни у Захумско-херцеговачкој епархији није сјајно.

– Та епархија је исто у проблемима. Григорије је узимао доста кредита, стављао хипотеке на црквене објекте и земљу, и то је достигло позама­шну своту. Он је ту балансирао јер је имао подршку локалних бизнисмена и политичара, али питање је докле би то трајало. У сваком случају, такав ослонац у Немачкој неће имати. Ако су хтели да га казне за неке медијске наступе или излагања, србијански део владика није могао бољу казну да му нађе – напомиње Ињац.

Прва у региону: У Скопљу отворена фабрика соларних панела

Судар различитих струја у Синоду, које више нико и не демантује, али се о њима говори као о различитостима, а не о расколу, и у којима је Григорије један од актера, наводно на страни владике Амфилохија и његове струје, која је опет наводно супротстављена струји окупљеној око владике бачког Иринеја, може бити тек само један од низа фактора који су утицали на премештање Григорија из Херцеговине у Франкфурт. Пословање Епархије захумско-херцеговачке свакако може бити још један у низу разлога. Иако се о том феномену годинама много писало, па је и сам владика Григорије често улазио у вербалне обрачуне с новинарима, шта се то овог пролећа знатно променило у сплету околности па је Григоријев боравак у Херцеговини постао „репутациони ризик“ за Синод?

Опширнији текстови о владици захумско-херцеговачком Григорију и зашто је он из Херцеговине отишао у Немачку прочитајте у најновијем броју Експреса, који ће од петка бити у продаји на киосцима