Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ МИРИ ДОДИКА И СДС: Највећи интерес Србије је да Српска буде јака и политички стабилна

01.12.2017. 13:26
Пише:
Душан Марић
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Милорад Додик и Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Први практичан корак ка помирењу учињен је пре десетак дана

У Бањалуци већ месец дана трају интензивни разговори између највећих српских политичких странака чији је циљ да се односи између Додиковог СНСД и опозиционог Савеза за промене, који неретко подсећају на беспоштедни рат, колико-толико нормализују и да се створи атмосфера дијалога у којој ће
странке сарађивати макар на питањима која су од највећег интереса за Републику Српску.

Како сазнајемо од извора блиских Милораду Додику иза овог најновијег покушаја помирења стоји председник Србије Александар Вучић.

-Вучић већ две године говори Додику, Иванићу и функционерима СДС да њихов међусобни политички рат угрожава Републику Српску, али наноси велику штету и Републици Србији. Сад им је скренуо пажњу да је „дара прешла меру“, да је њихово понашање постало неподношљиво и да морају да престану са
свакодневном разменом најтежих оптужби и увреда – тврди наш извор, високи функционер СНСД.

Што је Алија ЗАПОЧЕО, Бакир би да ДОВРШИ: Сан о Босни без Срба не ИЗБИЈА из главе Изетбеговића млађег

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Профимедиа

Београд и Москва

Грађани Републике Српске, без обзира на страначку припадност, у изјавама за тамошње медије поздрављају дијалог између Додика, СДС и Иванића и његов почетак везују за притисак који на лидере у Бањалуци врше Александар Вучић и званична Москва.

-Одавно у Републици Српској није постигнуто јединство какво је испољено у осуди пресуде Хашког трибунала генералу Ратку Младићу и у подршци дијалогу власти и опозиције. Већ после првих вести о почетку разговора, атмосфера у друштву је мање напета. Осећа се то. Људи хоће национално јединство и договор политичара, а не свађе које у цело друштво уносе велике поделе и мржњу – истиче наш саговорник.

Председник Србије је своје саговорнике из Бањалуке упозорио да ће Србија увек подржавати „свој народ и Републику Српску“ али да ће његов и однос Београда према њима лично и странкама које воде убудуће зависити од тога да ли ће и у којој мери прихватити његову сугестију и „спустити лопту“.

-Вучић се никад према Додику, Иванићу или Босићу не поставља наредбодавно, већ увек настоји да их у своје ставове убеди аргументима. Овај пут је био оштрији него иначе и лидери у Бањалуци су очигледно схватили да би, у случају да га не послушају, могли да сносе последице.

Подсећамо, постало је нормално да СДС и остале странке опозиције, не бирајући место ни време, Додика и његове сараднике, називају криминалцима, а он њих „части“ да су издајници, западни или муслимански плаћеници.

-Највећи интерес Србије и Вучића јесте да Српска буде јака и политички стабилна. У ситуацији кад с једне стране имате настојања појединих кругова на Западу да ослабе Српску и чак доводе у питање њен опстанак, као и сталну политичку и медијску агресију коју против Српске и Бањалуке воде Бакир

Изетбеговић и његови истомишљеници у Сарајеву, а с друге стране у Бањалуци имате српске лидере који се свађају као да су непријатељи, Београду је све теже да у међународним контактима брани дејтонску позицију Српске и интересе српског народа у БиХ – открива наш извор.

Додик поручује из Мостара: Само Вучић гарантује мир и стабилност

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Милорад Додик и Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Први практичан корак ка помирењу учињен је пре десетак дана када је у главном граду Српске одржана седница којој су присуствовали лидери свих српских парламентарних политичких странака. После дуго времена за једним столом нашли су се Милорад Додик (СНСД), Марко Павић (ДНС), Петар Ђокић (СПС), Вукота Говедарица (СДС), Бранислав Бореновић (ПДП) и Драган Чавић (НДП).

У првом разговору после дуго времена у којем није било тешких речи и увреда договорено је да се формира међустраначка комисија чији ће задатак бити да изради споразум о међусобним политичким односима, који ће на најбољи начин штитити интересе Републике Српске и омогућити да државне
институције у Бањалуци и Сарајеву раде ефикасније и више у интересу грађана и српског народа него што је то сада случај.

Пре неколико дана одржан је конститутивни састанак комисије на којем је договорено да њеним радом копредседавају Синиша Каран, који се све чешће помиње као најозбиљнији кандидат СНСД за следећег председника Републике Српске и Александра Пандуревић, високи функционер СДС. У комисији су и Слободан Наградић (ДНС), Игор Црнадак (ПДП), Слободан Протић (СП) и Војислав Глигић (НДП).

Савез за промене, који је власт у Сарајеву а опозиција у Бањалуци, је већ доставио свој предлог споразума, под радним насловом „О принципима политичког деловања и кординације“ али о њему још није расправљано, јер није било предлога осталих странака. Договорено је да ће се у радном материјалу објединити предлози свих странака, који ће бити основ за постизање коначног споразума.