Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Зашто је Македонија била на ивици ГРАЂАНСКОГ РАТА?

28.04.2017. 18:39
Пише:
Србија Данас
Haos u Makedoniji
Хаос у Македонији / Извор: СД/илустрација

Македонији прети избијање грађанског рата

Ситуација у Македонији ескалирала је синоћ након више месеци растућих тензија - народ је пробио полицијски кордон и упао у зграду парламента и повредио неколико посланика, укључујући и лидера опозиције, Зорана Зајева, који је након напада снимљен крвав. Ти снимци су ноћас обишли свет и потврдили једно: македонска криза прерасла је у нешто што се већ сада може назвати стањем пред избијање потенцијално већег сукоба.

Што се заправо десило и зашто је дошло до овакве ескалације насиља?

Како смо и поменули, ово је врхунац кризе која буја већ неколико година, а нарочито последњих месеци.

Постоје унутрашњи, али и поприлично снажни спољни фактори који су довели Македонију на ивицу озбиљног сукоба. 

МАКЕДОНИЈА ЈЕ БУРЕ БАРУТА: Стручњак објашњава да ли је пред нама РАТ?!

makedonija
македонија / Извор: Реутерс

Када говоримо о Македонији у геополитичком смислу онда говоримо о једној од свега неколико преосталих "слободних територија" на простору Европе која није повезана ни са једном политичко-војном организацијом. Наиме., већина земаља југоисточне и источне Европе до сада је постала део или ЕУ или НАТО пакта или, најчешће, обоје.

Македонија није ни једно ни друго, што због спора с Грчком око имена, што због амбиција појединих политичких снага унутар Македоније којима се с тим чланством не жури. Но, време балансирања између Истока и Запада је прошло откада је између Запада и Русије букнуло нешто што се без претеривања може назвати Хладни рат 2.0. Самим тиме интеграција Македоније у Западне оквире контроле постала је хитнија док се у исто време на том Западу јављају параноје да ће Русија покушати да спријечи  такав процес (сличну ситуацију, још и израженију, имамо и у Црној Гори, но њено чланство у НАТО-у готово је зацементирано).

ДАН ПОСЛЕ ХАОСА У МАКЕДОНИЈИ: Најновије информације о безбедности српских држављана

То је само један од фактора, други је албански фактор, који се пак веже уз први. Албанија је, како и знамо, НАТО чланица, и по том питању поприлично лојална. Ту се слободно може поменути и тзв. Косово и Метохија и мада оно није службено у НАТО-у, НАТО војна присутност чини га де фацто делом тог блока. 

Једна четвртина становника Македоније су Албанци (Македонија укупно има око 2 милиона становника, а неповерење између етничких група је све веће, нарочито због претпоставке да Албанија има територијалне претензије према Македонији (теза о "Великој Албанији").

Наравно, многима је јасно да та прича може постати и стварност у случају да Албанија на својој страни има довољно јаке савезнике, а данас их има. Штавише, поједини амерички функционери отворено заговарају потпуно разбијање Македоније као државе.

Зашто је албански фактор битан у овој кризи?

Наиме, крајем прошле године у Македонији су одржани парламентарни избори на којима је, поновно, победио премијер Никола Груевски из националистичке странке ВМРО-ДПМНЕ. Груевског оптужује за велику корупцију, непотизам и генерално лоше вођење земље. Но, исто тако чињеница је да су за њега гласали и они којима је једини циљ био да друга страна не дође на власт јер исту сматрају велеиздајничком.

ВУЛИН ЗАБРИНУТ: Више пута смо упозоравали да прича о великој Албанији није само прича

Две доминантне политичке струје у земљи су, поменути ВМРО-ДПМНЕ, и леви центар, Социјал-демократска унија Македоније на чијем је челу, синоћ окрвављени, Зоран Зајев.

makedonija
македонија / Извор: Реутерс

Груевски је победио на изборима, али не с довољном предношћу да би могао да формира Владу. Опозиција на челу са Зајевом је ипак успела да скупи довољан број мандата за формирање Владе, заједно с албанским мањинским странкама. Но, оне су имале своје услове, а један од њих је да се албански језик прогласи службеним у Македонији (што је присталицама ВРМО-а апсолутно неприхватљиво јер тај чин виде као велики корак према албанском отимању Македоније).

Дакле, Зајев има већину, у чему је онда проблем? У председнику Македоније. Наиме, македонски председник, Ђорге Иванов (из ВМРО-а) не жели Зајеву да да мандат тврдећи како тиме брани националне интересе и Устав (од великоалбанских интереса) док Груевски предлаже нове изборе.

Џафери прети?! Изјавио да ће СВЕ ЛЕЋИ на своје место и да ће бити ПОСЛЕДИЦА због протекле ноћи!

Међутим, Запад жели Зајева на власти, логично, јер овај је политички про-Западно оријентисан, за разлику од Груевског који би могао "да шурује" с Русијом. То значи да је Македонија постала врели геополитички епицентар Европе, а Западни функционери један за другим већ недељама долазе у Скопље како би Груевског и Иванова наговорили да препусте власт Зајеву и новој коалицији.

Изгледа да ти разговори нису успели због чега су се Зајев и опозиција одлучили на радикалан чин - проглашење председника парламента (што је предуслов за проглашење Владе) без одобрења председника. То су и учинили, прогласили су Талата Џаферија, члана албанске странке, за новог председника парламента док су дојучерашњи владајући парламентарци у парламенту узвикивали "Пуч, пуч!", што у неку руку и јесте, мада зависи кога питате.

Убрзо потом гневни грађани - који овај чин дефинитивно сматрају пучем - упадају у парламент и нападају Зајева и друге опозиционе посланике резултирајући сценом која се ретко виђа.

Што ће се десити сада?

Makedonija
Македонија / Извор: Профимедиа

Запад ће готово сигурно признати нову власт на челу с Џаферијем - из америчке амбасаде у Скопљу већ су поручили како су "спремни на сарадњу" с њим - док ће они Македонци који су данас упали у парламент, и они који тај потез поздрављају, сматрати да је ово пресудни чин у покушају разбијања њихове земље.

У ИШЧЕКИВАЊУ ДАЉЕ СУДБИНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Заев не долази на састанак код Иванова?

Многи од њих, доживљавајући ову ситуацију на такав начин, спремни су борити се за своју земљу, а то може бити почетак и оружаног сукоба па чак и грађанског рата.

Председник Иванов позива на мир и разборитост, но пуно тога сада зависи и од њега - хоће ли препустити власт новој коалицији или ће ситуација још и више ескалирати? У сваком случају, Македонија се налази у најтежој ситуацији у својој новијој историји.