Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА КРИВА ШТО СЕ ЕУ НЕ ШИРИ?! Милановић поново ПОБРКАО ЛОНЧИЋЕ - "Београд мора да се одрекне дела своја територије"

19.06.2022. 07:16
Пише:
Србија Данас
Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

Из Загреба оптужују Београд да је крив што одбија да се одрекне свог територијалног интегритета?! Премијерка Ана Брнабић поручује да признање лажне државе није званични услов Брисела

Хрватски председник Зоран Милановић, после претње ратом Србији због оптужнице против четири хрватска пилота који су током "Олује" побили децу на Петровачкој цести, сада оптужује Србију да је крива и за споро ширење Европске уније!

У ХРВАТСКОЈ ОСВАНУЛЕ ОЗНАКЕ НДХ И БАТАЉОНА АЗОВ: Скандал у Карловцима, још једно величање фашизма

У ХРВАТСКОЈ ОСВАНУЛЕ ОЗНАКЕ НДХ И БАТАЉОНА АЗОВ: Скандал у Карловцима, још једно величање фашизма

УЖАС У ЦРНОЈ ГОРИ: Младић (22) дошао због сезонског посла, истог дана се утопио

УЖАС У ЦРНОЈ ГОРИ: Младић (22) дошао због сезонског посла, истог дана се утопио

ПОЛА МИНУТА ВОЖЊЕ НАПЛАТИО 213 ЕВРА: Таксисти "деру" туристе на Јадрану

ПОЛА МИНУТА ВОЖЊЕ НАПЛАТИО 213 ЕВРА: Таксисти "деру" туристе на Јадрану

Црно на бело

Преговарачка позиција ЕУ са Србијом дефинисана је у форми званичног документа у којем се нигде не помиње признање такозваног Косова Ана Брнабић, премијерка Србије

Милановић "објашњава" да је један од разлога одбијања ЕУ да прошири своје чланство на Западни Балкан и то што Србија не признаје лажну државу Косово!? Према његовим речима, проблем проширења ЕУ неће се решити све док се Београд не одрекне дела своје територије!

Лицемерно

Нама траже да се одрекнемо Косова, а Хрватска се од 1992. па све до уласка у ЕУ борила за сваки километар територије са Словенијом Мина Зиројевић, Институт за упоредно право

Дупли аршини

Хрватски лидер, међутим, сам признаје да је изузетно тешко очекивати да Србија икада одлучи да призна независност лажне државе...

- Један од разлога спорог проширења Европске уније јесте и тај што Србија одбија да призна 'Косово'. Не могу да замислим, из разних политичких, социјалних и историјских разлога, да Србија призна "Косово". Ипак, све док то не буде урађено, питање проширења ЕУ неће бити решено. То је нешто на шта би се требало концентрисати и упутити јасну и оштру поруку Србији да одабере страну - нагласио је Милановић на "Преспа форуму" у Охриду, додајући да је Србија донела одлуку да иде 'неким својим путем, а не према чланству ЕУ'!?!

Премијерка Ана Брнабић, која је такође учествовала на "Преспа форуму", на другој страни каже да је Србија у посебно тешкој ситуацији зато што се њен европски пут условљава признавањем тзв. "Косова", иако се то не помиње нигде у преговарачкој позицији ЕУ.

- Јасна преговарачка позиција ЕУ са Србијом дефинисана је у форми званичног документа у којем се нигде не помиње признање тзв. "Косова". Ово што се сада ради и дешава јесте резултат лицемерја земаља које су признале тзв. 'Косово'. Те земље, кад погледају у Србију, као у огледалу виде своје страшно лицемерје, дупле стандарде и бруку. Оне се боре за територијални интегритет Украјине, у складу са принципима међународног права, а тај принцип као не важи за Србију. Па како може да се бомбардује једна земља без одлуке УН, што је била агресија на Србију, а данас је то исто катастрофално?! То и јесте катастрофално, али како то катастрофално не важи за нас у Србији?! - нагласила је Брнабићева и позвала ЕУ да јасно дефинише своју позицију.

Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

- Ако ЕУ заиста стоји при томе да Србија мора да призна "Косово" да би постала чланица, онда мора да промени преговарачку позицију. Док је постојећа преговарачка позиција на снази, то је једини важећи званични документ и никакве друге приче не могу да играју озбиљну улогу - категорична је Брнабићева.

Ништа није случајно

Мина Зиројевић са Института за упоредно право, коментаришући ове наводе, каже да хрватски председник Милановић ништа у вези са Србијом не ради случајно.

- Хрватска стално покушава да пажњу своје јавности пребаци на проблеме Србије. Са једне стране, то ради како би умањила успех Србије, а са друге стране како би становници Хрватске мање мислили на своје свакодневне проблеме. Иначе, да су ове изјаве лицемерне можемо показати и на примеру саме Хрватске, која се од 1992. године па до уласка у Европску унију борила за сваки километар територије са Словенијом... - подсећа Зиројевићева.

Смајловић: Ставили нас у замрзивач да се киселимо

Новинарка Љиљана Смајловић, бивша главна уредница "Политике", оцењује да су све иницијативе у вези са Балканом "прављење представе да је Европска унија битна".

- Хоће сада да нам покажу да привлачна моћ ЕУ може да натера неку земљу да ради ствари на одређени начин. Подршка ЕУ у Србији пада јер нам се чини да нас неће. Уосталом, они из Брисела представом да је учлањењем Украјине у ЕУ учињена велика нада и перспектива док траје рат имају потребу да кажу да примају неке земље у чланство. Морају да сакрију чињеницу да су нас ставили као у замрзивач и да се киселимо и чекамо... - закључује Смајловићева.

Мој угао

НЕБОЈША ЧОВИЋ БИВШИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ

Ми смо незгодан сведок, у смислу свега онога што је урађено над нама и рушења међународног права 1999. године. Као такав сведок, било би најбоље да не постојимо или да донесемо такве одлуке да се фактички сами поништимо.

Чекајте, бре!

ВЛАДИМИР МАРИНКОВИЋ ПОСЛАНИК СНС

Београд је посвећен дијалогу у Бриселу, а Приштина одбија да спроведе претходно постигнуте споразуме и то је јако забрињавајуће.