Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗВИЦЕРУ КУЦАЈУ НА ВРАТА: Разбијањем шифри на удару и шкаљарци и кавчани - милиони евра у игри

09.08.2021. 21:27
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: Profimedia/detective-info.com.ua

После пресретнутих телефонских порука за само седам дана на два брода у Навегантесу заплењено 1.080 килограма "кавачке" дроге.

"Кавачки клан" остао је у Бразилу за само седам дана без више од тоне кокаина. Један од шефова "кавчана" Радоје Звицер, који се, према незваничним подацима, крије у тој земљи под лажним идентитетом, остао је без још неколико стотина милиона евра планиране зараде, а добио је и јасан сигнал да је његова мрежа пукла.

ПОДРЖИ СРПСКЕ ОЛИМПИЈЦЕ И ОСТВАРИ ДОДАТНЕ ПОГОДНОСТИ!

ПОДРЖИ СРПСКЕ ОЛИМПИЈЦЕ И ОСТВАРИ ДОДАТНЕ ПОГОДНОСТИ!

ОВО ЈЕ ВЛАДИМИР (24) КОЈИ ПРОНАЂЕН МРТАВ НА СВЕТОМ СТЕФАНУ: Откривен узрок смрти - испитане и девојке из Србије

ОВО ЈЕ ВЛАДИМИР (24) КОЈИ ПРОНАЂЕН МРТАВ НА СВЕТОМ СТЕФАНУ: Откривен узрок смрти - испитане и девојке из Србије

МАРКО НЕМАЊУ УПУЦАО ПРАВО У ЧЕЛО! Детаљи трагедије код Калиновика - убио најбољег друга

МАРКО НЕМАЊУ УПУЦАО ПРАВО У ЧЕЛО! Детаљи трагедије код Калиновика - убио најбољег друга

Последња пошиљка од 543 килограма ове дроге откривена је на броду који је требало из Навегантеса да плови за Ротердам. Била је сакривена у пошиљци керамике. Пре тога 2. августа у товару сточне коже који је требало да буде испоручен купцу из Француске нађено је 537 килограма кокаина.

Званично, дрогу је открио службени пас бразилске полиције. Није, међутим, баш тако било.

- Разбијањем шифри на криптованим телефонима, апликација Скај и Аном, у чему је учествовало неколико европских полиција, дошло се до прецизних података о припремама и начину транспорта дроге. Французи су о деловању "кавачког клана", откривеном овим путем, послали податке и црногорским властима. Холандска полиција, такође, урадила је своје. У тим разговорима откривено је и деловање "шкаљарског клана" на линији Јужна Америка-Шпанија, па је пре неколико дана у Шпанији објављено да је у фебруару заплењено 400 килограма кокаина "шкаљараца". Оба клана су сада на удару. Не треба, такође, искључити ни цинкарење једних против других у борби за тржиште - објашњава добро обавештени извор Српског телеграфа и додаје да је недавном хапшењу четворице "шкаљараца" у Шпанији допринео и шпански аташе у служби у Београду.

Размена полицијских информација о трговини дрогом је живља него икад. На основу те размене појавили су се и подаци да је "кавчанин" Радоје Звицер у Бразилу. Он је, да подсетимо, пре хапшења групе Слободана Кашћелана и петнаестак "кавчана" од кртице у црногорској полицији добио информацију да ће се то догодити и побегао у Јужну Америку.

Тамо је ојачао везе за локалним нарко-дилерима. После хапшења словеначке групе "кавачког клана", која је била на директној вези са Вељком Беливуком и Марком Миљковићем, откривена је путања шверца ка Ротердаму, али и до Шпаније, из које је стигло најмање шест милиона евра од трговине кокаином прво у Словенију, па потом код Беливука у Београд.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Дрога оба клана на истом броду

Дешава се, кажу добро обавештени извор, да "кавчани" и "шкаљарци" истим бродом кријумчаре кокаин. Они су своје базе успоставили у Јужној Америци, чак и у истим градовима.

- Није тајна да дрогу у Перуу, рецимо, набављају од истог картела - каже извор. Он додаје да продавцима ова гужва не смета. Напротив.

Разбијање словеначке групе и екипе Вељка Беливука ипак није зауставило посао са дрогом. Звицер, који у Јужној Америци, према неким изворима, има помоћ Николе Вушовића, званог Џони с Врачара, панично покушава да одржи нарко-бизнис и наставља да комуницира с остацима своје екипе у Европи.

Незванично се сазнаје да је бразилска полиција кључне податке о два његова товара добила из Холандије. Тамошњи "шкаљарци" су холандској полицији оцинкарили чије телефоне треба "разбијати" и које контејнере треба претрести, а онда су у акцију ступили Еуропол и све европске полиције. Сада Звицеру куцају на врата.

Aleksandar Šarac
Александар Шарац / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

Шеф пантера Марко био пријатељ Шарца

У Шпанији ухапшени "шкаљарац" Предраг Вујошевић звани Марко био је један од водећих људи у банди "Пинк Пантер", пренео је Ел Паис. Он се прикључио "шкаљарском клану" након служења казне у Француској због једне од пљачки која се приписује пантерима.

Он је, такође, био и пријатељ Александра Шарца, убијеног у ТЦ "Ушће" у организацији клана Вељка Беливука. Управо је разбијање његове телефонске комуникације са Шарцем помогло полицији да уђе у траг "шкаљарцима" у Шпанији, незванично се сазнаје.

О Предрагу Вујошевићу су својевремено француски и британски медији писали као о "једном од највећих имена" који је "мозак" или "креатор" више пљачки јувелирница широм Европе. Вујошевић је ухапшен крајем 2004. у Француској, након што га је тамошња полиција означила као креатора пљачке јувелирнице на Шанзелизеу. Осим за ту пљачку, он се терети и за крађу драгуља из лондонске јувелирнице "Мејфер". Он се доводио и у везу са нестанком драгуља из "Лувра", а наводно је ојадио и неколико драгуљарница у Швајцарској, Шпанији, Белгији и Немачкој.

О њему се такође писало и као о човеку који је чекићем разбио витрину јувелирнице "Граф" у улици Њу Бонд у Лондону и покупио дијаманте у вредности од тридесетак милиона долара. Била је то највећа пљачка дијаманата у историји Енглеске.