Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Амери више НЕЋЕ СМЕТИ да бомбардују Сирију: Руски СУПЕР АВИОН ставио ТАЧКУ на њихово ИЖИВЉАВАЊЕ!

24.02.2018. 11:08
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Su-57
Су-57 / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/Enrique

Путин дао зелено светло

Појава два супер борца Су-57 у Сирији,  у бази Хмејмим, има доста тумачења. Шта би тамо могли радити авиони пете генерације? Да ли је њихово слање повезано са новим тестирањем или је ипак намењено за слање политичке поруке?

До сада, и Кремљ и Министарство одбране су остали без речи на тему евентуалне мисије Су-57 у Сирији. Али, једноставно посматрање вести везаних за СУ-57 последњих месеци изгледа да указује на то да је распоређивање врло вероватно.

На пример, 8. фебруара, заменик министра одбране Јуриј Борисов најавио је да ће војска купити серију Су-57 за борбена испитивања, при чему је прва фаза пробе већ завршена. Две недеље пре тога, Борис Обносов, извршни директор "Тацтицал Missiles Цорпоратион", компаније која се бави развојем оружја за борбену платформу, потврдила је да је Су-57 започео тестирање лета са напредним новим наоружањем.

Обрачун са побуњеницима се наставља: Источна Гота У ПЛАМЕНУ

Наговештавајући да ће се резултати њиховог рада видети у "блиској будућности", Обносов је додао да ће ускоро почети пуштање новог оружја које су развили Радуга и Вимпел дизајн бирои.

Владимир Гутенов, адвокат из Думе задужен за комисију за подршку одбрамбеном сектору у Русији, рекао је да, иако није могао самостално да потврди распоређивање Су-57 у Сирији, да је "свеобухватно поздравио" извештаје. Према речима законодавца, авиони "морају бити тестирани у борбеним условима, у условима непријатељског отпора." Надаље, рекао је он, присуство Су-57 ће без сумње послати политичку поруку која служи за одвраћање авиона из суседних држава које периодично лете на сиријском небу.

САДА СВИ МОЛЕ ПУТИНА ЗА ПРИМИРЈЕ: Сиријска армија не да ни секунд предаха терористима у Источној Готи

Шта руски експерти кажу

Руски војни експерти понудили су небројено разлога за распоређивање Су-57 у Сирији. На пример, Андреј Фролов, главни и одговорни уредник "Армс Експорта", руске војне публикације, изјавио је да би распоређивање помогло оглашавању авиона, посебно на индијском тржишту, у светлу заједничког руско-индијског Сухој/ ХАЛ програма пете генерације борбених авиона (ФГФА).

Он је рекао: "Лоцкхеед Мартин" је активан на индијском тржишту. Штавише, постоје потешкоће са Индијом на пројекту ФГФА. Јавно представљање Су-57 прошле године и његово распоређивање у Сирији сада има за циљ да убеди Индију да је ФГФА прави пројекат, који има прототип који не само да лети, већ је способан да функционише у ратној зони.

Обрачун са побуњеницима се наставља: Источна Гота У ПЛАМЕНУ

Са друге стране, Николај Антошкин, пуковник, ветеран, совјетски и руски војни пилот, командант и специјалиста за борбу, објаснио је да ће прва ескадрила Су-57 ускоро бити распоређена у Липецк борбени центар за обуку, и додаје да се борбени авиони, као и било које друго оружје, тестирају углавном у борби. Због тога је слање Су-57 у Сирију природно решење.

Наглашавајући да је Су-57 одличан авион који Руси држе у рукама у случају било каквих провокација против руских снага у Сирији, Антошкин је такође коментарисао гласине које су се кретале на интернету у вези са ваздушним снагама САД-а које су наводно суспендовале свој Ф-22 Раптор над Сиријом због појављивања руских авиона у земљи.

- Ови мотори допуштају нашем авиону да достигне брзине до максинума без накнадног убацивања. Уз његову радарску станицу Белка, Су-57 може да открије "stealth" авион, и истовремено прати преко 10 циљева. Додајте овоме одлични радио-електронски модул за ратни авион, који потискује системе непријатељских пројектила - додаје Антошкин.

РАКЕТЕ ПАРАЈУ НЕБО ИЗНАД ДАМАСКА: Терористи гађају град, цивили страдају (ВИДЕО)

Што се тиче додатног оружја, он је подсетио да Су-57 има две велике коморе, практично читаву корисну дужину авиона. Сваки одељак може да носи до четири ракете ваздух-ваздух К-77М које имају домет од скоро 200 км и служе као пандан америчкој АИМ-120 напредној ракети ваздух-ваздух средњег домета.

На крају, Антошкин је нагласио да, иако распоређивање само два авиона није довољно да Русији обезбеди огромну војну предност на сиријском ратишту, то доводи до тога да потенцијални непријатељи Русије размисле двапут пре него што нападну: - Мислим да ће нашим геополитичким ривалима дати додатни разлог за размишљање да ли је вредно подићи руку против Русије - закључио је ветеран ваздухопловства.

ПАКЛЕНЕ БОРБЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЧОВЕКА: САД шаље своје борце у Источну Готу

Многи западни војни посматрачи су били критични, док је "Business Инсидер" цитирао стручњаке који су тврдили да је распоређивање "циничан корак" у циљу повећања продаје руског оружја и добијања драгоцених обавештајних података о напредној америчкој ваздушној моћи која се налази у региону.

"Популарна механика" је донекле непристрасна, истичући да ће распоређивање пружити руској војсци прилику да "много научи о томе како тај авион функционише у неидеалним условима, колико су добри његови сензори за гађање циљева у ваздуху и на тлу и колико је тешко одржавати авионе хиљадама миља од Мајке Русије. "

Међутим, та публикација је такође понудила свој део критике, што указује на то да би Су-57 могао да доведе до сукоба са Ф-22 над ваздушним простором под контролом САД у Сирији и да ће се суочити са константном претњом напада минобацачима и дроновима докле год они остају стационирани у Хмејмиму.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена можете погледати ОВДЕ.