Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕНЕ ТАЧНЕ ЛОКАЦИЈЕ: Где се све налазе америчке ВОЈНЕ БАЗЕ на Блиском истоку?

03.02.2024. 16:56
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Američka vojska
Америчка војска / Извор: Shutterstock

Да ли има страних војних база у САД?

САД су покренуле ваздушне нападе у Ираку и Сирији на мете повезане с Иранском Револуционарном гардом и милицијама које подржава Техеран, после напада на једно од многих места широм Блиског истока где су САД војно присутне. Шта знамо о војном присуству САД на Блиском истоку?

"Још један авантуристички и стратешки промашај САД" Огласио се званични Техеран о америчким нападима на Ирак и Сирију (ВИДЕО)Američki udari na Siriju

"Још један авантуристички и стратешки промашај САД" Огласио се званични Техеран о америчким нападима на Ирак и Сирију (ВИДЕО)

ХИТНО ОГЛАШАВАЊЕ ИЗ МОСКВЕ: "Америка је игнорисала норме међународног права"Rusija, Moskva

ХИТНО ОГЛАШАВАЊЕ ИЗ МОСКВЕ: "Америка је игнорисала норме међународног права"

БЛИСКИ ИСТОК БУКТИ У ПЛАМЕНУ РАТА: Американци ОВУ елитну милицију КРИВЕ за убиство америчких војникаDžo Bajden

БЛИСКИ ИСТОК БУКТИ У ПЛАМЕНУ РАТА: Американци ОВУ елитну милицију КРИВЕ за убиство америчких војника

Где су базе САД на Блиском истоку?

САД имају војне базе широм Блиског истока већ деценијама. На свом врхунцу било је више од 100.000 америчких војника у Авганистану 2011. и више од 160.000 војника у Ираку 2007. Иако је број далеко мањи након повлачења из Авганистана 2021., још увек је око 30.000 америчких војника распрострањено широм регије.

Осим тога, откако је у октобру почео рат Израела и Хамаса, САД су привремено послале хиљаде додатних војника у регију, укључујући и ратне бродове.

Највећа америчка база на Блиском истоку налази се у Катару, позната као ваздухопловна база Ал Удеид, изграђена 1996. Остале земље у којима су САД присутне су Бахреин, Кувајт, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

САД имају отприлике 900 војника у Сирији, у малим базама попут нафтног поља ал-Омар и ал-Шадади углавном на североистоку земље. У близини границе округа с Ираком и Јорданом налази се мала испостава, позната као гарнизон Ал-Танф. У Ираку има 2.500 припадника распоређених по објектима као што су Унион III и ваздухопловна база Ајн ал-Асад, иако су разговори о будућности тих трупа у току.

Зашто су амерички војници стационирани у регији?

Америчке трупе стациониране су на Блиском истоку из различитих разлога, а уз изузетак Сирије, тамо су уз допуштање владе сваке земље. У неким земљама попут Ирака и Сирије, америчке трупе су тамо да се боре против милитаната Исламске државе и такође помажу у саветовању локалних снага. Они су током протеклих неколико година нападнути од стране снага које подржава Иран и предузели су акцију против њих.

Јордан, кључни амерички савезник у регији, има стотине америчких војних инструктора који одржавају опсежне вежбе током целе године. У другим случајевима, попут Катара и УАЕ, амерички војници присутни су ради пружања подршке савезницима, спровођења обуке и коришћења према потреби у операцијама у регији.

Да ли има страних војних база у САД?

Док савезници Вашингтона понекад шаљу своје трупе на обуку или рад с америчким трупама, у САД нема страних војних база.

Кула 22 у Јордану

Кула 22, база у Јордану на најсевероисточнијој тачки где се границе земље сусрећу са Сиријом и Ираком, погођена је у нападу дрона 28. јануара у којем су погинула три америчка војника. Вашингтон је окривио милицију Ирака под називом Катаиб Хезболах коју подржава Иран.

Тачније, Кула 22 налази се у близини гарнизона Ал-Танф, који се налази преко границе у Сирији, у којем се налази мали број америчких војника. Танф је преузео улогу у стратегији САД за сузбијање војног јачања Ирана на истоку Сирије.

Да ли нападају често америчке базе у регији?

Америчке базе су високо чувани објекти, укључујући системе противваздушне одбране за заштиту од пројектила или дронова. Постројења у земљама попут Катара, Бахреина, Саудијске Арабије, Кувајта обично нису мета напада.

Америчке базе у Ираку и Сирији, међутим, биле су под честим нападима последњих година. Од 7. октобра, америчке трупе су више од 160 пута нападнуте од стране милиције коју подржава Иран, при чему је рањено око 80 војника, чак и пре недељног напада на Кулу 22, у којем је рањено још 40-ак војника.

Нови талас насиља на Блиском истоку избио је након 7. октобра када су борци исламистичког покрета Хамас продрли у Израел и убили 1.200 Израелаца, а 253 узели за таоце. Као одговор, Израел је покренуо војну кампању у којој је убијено више од 27.000 људи, према здравственим властима Газе, и изазвала тешку хуманитарну кризу у густо насељеном појасу Газе.

Вести из Сирије, Ирака, Јемена и Либије читајте ОВДЕ.

(Србија Данас/Index.hr/Пренео: В.М.)