Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТАВЉЕНИ НА ЦРНУ БАЈДЕНОВУ ЛИСТУ! Америка именовала ОВУ групу глобалним ТЕРОРИСТИМА!

17.01.2024. 17:36
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Погледајте шта овај потез Вашингтона значи

Бајденова администрација је у среду поново одредила Хуте као посебно одређен глобални терористички (СДГТ) ентитет усред континуираних напада те милиције са седиштем у Јемену, јавља CNN.

ТЕЖАК ИНЦИДЕНТ У ЦРВЕНОМ МОРУ: Теретни брод погођен ракетомIspaljivanje balističke rakete

ТЕЖАК ИНЦИДЕНТ У ЦРВЕНОМ МОРУ: Теретни брод погођен ракетом

НАПАДНУТ ЈЕМЕН! Одјекују страховите експлозије, Хути засути америчким и британским бомбама! Земља се ТРЕСЕ!Huti, Jemen

НАПАДНУТ ЈЕМЕН! Одјекују страховите експлозије, Хути засути америчким и британским бомбама! Земља се ТРЕСЕ!

БЕЖАНИЈА! Америчка војска евакуише трупе из базе Хемо у СиријиFoto: X Printscreen/@MoneyMasterGuru

БЕЖАНИЈА! Америчка војска евакуише трупе из базе Хемо у Сирији

Званичници администрације рекли су да је циљ СДГТ одвраћања Хута од њихове текуће агресије у Црвеном мору. То је последња у низу америчких акција усмерених на групу коју подржава Иран и долази у тренутку када се авет ширег регионалног рата на Блиском истоку назире великим.

- Ови напади су јасан пример тероризма и кршења међународног права и велика претња по животе, глобалну трговину и угрожавају испоруку хуманитарне помоћи - рекао је високи званичник америчке администрације у разговору са новинарима у уторак.

Администрација је уклонила ознаку СДГТ Хутима и уклонила их са листе стране терористичке организације (ФТО) у фебруару 2021, након што ју је Трампова администрација означила у последњим недељама.

Тада је државни секретар Ентони Блинкен рекао да је одлука да се уклоне ознаке групе вођена забринутошћу да би то могло угрозити способност пружања кључне помоћи народу Јемена. Рекао је да је то "признање тешке хуманитарне ситуације у Јемену".

Међутим, порастао је притисак на администрацију да поново наметне називе усред напада у Црвеном мору, за које Хути тврде да је одмазда за израелску војну офанзиву у Гази. Напади су имали последице по глобалну економију јер су практично затворили један од главних светских трговинских путева за већину контејнерских бродова. Администрација није поново уврстила Хуте као страну терористичку организацију.

Обе терористичке ознаке покрећу економске санкције, али само ознака ФТО намеће као забрану путовања члановима групе и одобрава санкције онима који јој пружају "материјалну подршку", наводи Стејт департмент.

- Верујемо да је ознака СДГТ одговарајуће средство у овом тренутку за притисак на Хуте - рекао је високи званичник администрације. Званичник је рекао да ознака СДГТ омогућава "бољу флексибилност" за циљање Хута, истовремено минимизирајући ризик за хуманитарну помоћ.

Поновно наметнута ознака СДГТ-а ступиће на снагу 30 дана од уторка, рекао је званичник, "како би нам омогућило да обезбедимо снажне хуманитарне акције како би наша акција била усмерена на Хуте, а не на народ Јемена".

Други високи званичник администрације рекао је да ће администрација током тог периода од 30 дана обавити контакт с организацијама које се баве хуманитарном помоћи Јемену. 21,6 милиона људи требало је такву помоћ 2023. године, према Светском програму за храну.

Званичници су истакли да именовање нема за циљ да утиче на крхко примирје у Јемену између Хута и коалиције предвођене Саудијском Арабијом. Они су такође тврдили да је терористичка ознака део ширег напора да се Хути натерају да зауставе своје нападе у Црвеном мору.

- Ако видимо престанак напада Хута на бродове, вољни смо да погледамо да је ова ознака у великој мери усмерена на то специфично терористичко понашање. Такође бисмо били вољни да погледамо да то неће ступити на снагу ако Хути престану сутра - рекао је први званичник.

- Апсолутно циљамо на прекид ових напада, а не на шири пакет понашања с овим санкцијама.

Прошлог четвртка, Сједињене Државе и Уједињено Краљевство покренуле су нападе на циљеве Хута у областима Јемена које они контролишу. Председник САД Џо Бајден је рекао да је наредио ударе "као директан одговор на нападе Хута без преседана на међународна поморска пловила у Црвеном мору", додајући да "неће оклевати да усмери даље мере за заштиту наших људи и слободног протока међународне трговине по потреби." САД су извеле додатне ударе на Хуте у наредним данима.

Званичници администрације су више пута рекли да ове акције виде као дефанзивне, а не као ескалацијске.

- Када су Хути започели ове нападе, јако смо притискали да се они зауставе, али без било какве ескалације - рекао је државни секретар Ентони Блинкен за ЦНБЦ у уторак.

- Ово је био напад на међународну трговину, међународно поморство, а не напад на Израел, не напад на Сједињене Државе. Због тога се више од 40 земаља окупило да осуди оно што су Хути радили. Због тога су се друге земље окупиле да кажу да ће, ако се ово настави, постојати последице, не у сврху ескалације, већ у циљу њиховог заустављања.

- Нисмо желели да видимо ескалацију нигде од 7. октобра - рекао је он.

"Радимо сваки дан да то спречимо, укључујући и Црвено море."

(Србија Данас/Telegraf.rs)