Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЛ БАГДАДИ ЈЕ ОВО СТАЛНО ИМАО УЗ СЕБЕ! Доушник открио како су изгледали ПОСЛЕДЊИ ДАНИ лидера Исламске државе

29.10.2019. 21:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Abu Bakr Al Bagdadi
Абу Бакр Ал Багдади / Извор: Профимедиа

Крио се као пацов

Лидера Исламске државе (ИСИС) Абу Бакр ал Багдадија, који је извршио самоубиство у суботу, Американцима су издали неки од његових најближих сарадника.

РУСКА АВИЈАЦИЈА РАСТУРА ЏИХАДИСТЕ У ИДЛИБУ: Припреме за копнену офанзиву?

РУСКА АВИЈАЦИЈА РАСТУРА ЏИХАДИСТЕ У ИДЛИБУ: Припреме за копнену офанзиву?

АМЕРИКАНЦИ УБИЈАЈУ РЕДОМ! Ликвидиран и МОГУЋИ НАСЛЕДНИК Ал Багдадија

АМЕРИКАНЦИ УБИЈАЈУ РЕДОМ! Ликвидиран и МОГУЋИ НАСЛЕДНИК Ал Багдадија

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СА РАТИШТА: Русија саопштила важне вести које ће обрадовати Ердогана

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СА РАТИШТА: Русија саопштила важне вести које ће обрадовати Ердогана

Мохамед Али Саџет је пружио кључне информације које су одвеле снаге САД-а у скровиште лидера ИСИС, а сада је за медије открио како је његова тактика скривања била "одлична" и описао је како је Абу Бакр Ал Багдади имао бункер који је био испуњен религијским текстовима.

Ирачки званичници пре два месеца у близини Багдада ухапсили су Саџета, који је преко брака постао део Багдадијеве фамилије , а члан ИСИС је од 2015. године. Он је ирачким властима открио где би могао да се налази Багдади у Сирији, а такође је дао и детаље о куриру који је радио за лидера ИСИС, који се разнео у ваздух, када су га окружили амерички специјалци.

Саџет је један од неколико Багдадијевих људи од поверења који су одали информације о њему, а које су помогле америчким обавештајним званичницима да на крају пронађу злогласног лидера ИСИС. У интервјуу саудијској телевизији "Ал Арабија" у недељу, Саџет, који је у притвору у Ираку, рекао је да је Багдадијева "тактика скривања била одлична" и да му је обезбеђење било јако.

Описао је једно Багдадијево скровиште рекавши да се ради о подземном бункеру испуњеном верским текстовима.

- Био је у подземном тунелу дугом осам метара, ширине од пет до шест метара. Имао је библиотеку, верске књиге и Кур'ан и такве ствари. Имао је осветљење и разне ствари, тако да се добро сакривао - рекао је Саџет.

Није јасно да ли је тај тунел био део истог скровишта где је Багдади пронађен у суботу.

- Нисмо очекивали да ће се то догодити. Чак није очекивао да ће бити убијен због његових безбедносних мера - рекао је Саџет.

Званичник ирачке владе рекао је за CNN да је Саџет такође одао информације о куриру који ради за Багдадија. Рекао је и да су почели да прате курира и његову супругу, након што је Саџет у притвору одао детаље о њима.

Курир је убијен у каснијој рацији, али његова супруга одвела је ирачке власти до друге локације, где су успели да пронађу даље информације које су их усмериле према Багдадију.

Тада су ирачки званичници јавили Американцима шта су сазнали.

Амерички и ирачки званичници су шест месеци пратили Багдадија и прикупљали информације од извора. Двојица ирачких званичника безбедности кажу да је један од Багдадијевих главних помоћника такође "продао" терористичког вођу обавештајним званичницима, одавши информације о томе како је вођа успео да избегне заробљавање толико година.

У својој дугој потрази за Ал Багдадијем, ирачки обавештајни тимови осигурали су пробој у фебруару 2018. године након што им је његов бивши помоћник Исмаел Етави дао информације од виталног значаја. Етави је званичницима рекао, након што су га турске власти ухапсиле и предале Ирачанима, да је Багдади понекад водио разговоре о стратегији са својим командирима у минибусевима са поврћем како би избегао откривање.

- Етави је дао драгоцене информације које су помогле тиму ирачких безбедносних агенција да открију делове загонетке Багдадијевих покрета и места где се некада скривао. Етави нам је дао детаље о петорици људи, укључујући себе, који су се срели са Багдадијем у Сирији на различитим локацијама које су користили - рекао је један од ирачких безбедносних званичника.

Пут до смрти Багдадија био је препун фрустрација за западне и арапске обавештајне агенције, које су упоређивале трагове о локацији човека који је наметнуо владавину терора у великом делу Сирије и Ирака, наређујући његовим људима да изврше масовна погубљења.

Претварање милитаната попут Етавија у изворе обавештајних служби било је од кључног значаја.

Придружио се Ал Каиди 2006. године, а америчке снаге су га ухапсиле 2008. и затвориле на четири године, према наводима ирачких званичника безбедности.

Касније је Багдади задужио Етавија за кључне улоге као што су пружање верских упутстава и избор заповедника Исламске државе.

Након што се група у 2017. години углавном распала, Етави је побегао у Сирију са супругом из Сирије. Још једна прекретница уследила је раније ове године током заједничке операције у којој су амерички, турски и ирачки обавештајни агенти заробили високе челнике Исламске државе, укључујући четири Ирачана и једног Сиријца, саопштили су ирачки безбедносни званичници.

- Дали су нам све локације на којима су се састали с Багдадијем у Сирији и одлучили смо да координишемо с ЦИА-ом да распоређујемо више извора унутар ових области - рекао је један од ирачких званичника, који је у блиској вези са више безбедносних агенција.

Средином 2019. године успели смо да сазнамо да је Идлиб место где се Багдади са породицом и тројицом блиских помоћника преселио - рекао је званичник.

Информанти у Сирији тада су на пијаци у Идлибу приметили једног Ирачанина који је имао карирану мараму на глави и препознали га са фотографије, рекао је званичник. Пратили су га до куће у којој је Багдади боравио.

- Пренели смо детаље ЦИА- а они су користили сателит и беспилотне летелице да би посматрали локацију у последњих пет месеци - рекао је званичник.

Багдади је такође био у бекству од локалних непријатеља у Сирији.

Хајат Тахрир ал Шам, група која је раније била позната као Нусра фронта и која доминира Идлибом, била је у потрази за Багдадијем након што је добила информације да се налази у том подручју, рекао је заповедник џихадистичке групе.

Нусра фронт и Исламска држава били су ривали који су водили крваве битке једни против других у сиријском рату. Нусра фронт, коју је основао Абу Мохамад ал Голани, била је званична подружница Ал Каиде у Сирији док се није одвојила од глобалне мреже џихадиста 2016. године.

Према речима њиховог заповедника из Идлиба, Хајат Тахрир ал Шам недавно је ухватио још једног помоћника Багдадија познатог као Абу Сулејман ал Калиди, једног од тројице мушкараца који су виђени како седе поред Багдадија у његовој последњој видео поруци.

Заробљавање Калидија било је један од кључних потезау потрази за Багдадијем, рекао је командант. Његови коментари открили су могућност да је Хајат Тахрир ал Шам, за који локални људи кажу да верује да има контакте с турским снагама на северозападу Сирије, можда пренео оно што је сазнао и другим обавештајним агенцијама.

Багдади је можда закључио да му је скривање у Идлибу најбоља нада након што је Исламска држава у Ираку и Сирији уништена. Међутим, сада је јасно да је у томе погрешио.

Дешавања у Сирији, Ираку и Јемену можете пратити ОВДЕ

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ ПОСЛЕ ТУРСКОГ НАПАДА НА ЊИХОВУ АРМИЈУ! Одјек гранате који је чуо цели свет! (ФОТО)

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ ПОСЛЕ ТУРСКОГ НАПАДА НА ЊИХОВУ АРМИЈУ! Одјек гранате који је чуо цели свет! (ФОТО)

ТУРСКА НАПАЛА РУСКУ ВОЈСКУ! ИМА ПОВРЕЂЕНИХ! Артиљеријом гађан гранични прелаз! (ФОТО)

ТУРСКА НАПАЛА РУСКУ ВОЈСКУ! ИМА ПОВРЕЂЕНИХ! Артиљеријом гађан гранични прелаз! (ФОТО)

ЦИА ЈЕ ОБЈАВИЛА! Ево шта су Амери урадили са БАГДАДИЈЕВИМ ТЕЛОМ - НИКАДА га неће пронаћи (ФОТО)

ЦИА ЈЕ ОБЈАВИЛА! Ево шта су Амери урадили са БАГДАДИЈЕВИМ ТЕЛОМ - НИКАДА га неће пронаћи (ФОТО)

ЧАВУШОГЛУ ПОНОВО ПРЕТИ: Напашћемо сваког курдског борца по истеку рока за повлачење! (ВИДЕО)

ЧАВУШОГЛУ ПОНОВО ПРЕТИ: Напашћемо сваког курдског борца по истеку рока за повлачење! (ВИДЕО)

НАКОН АМЕРИЧКЕ ИЗЈАВЕ О КОНТРОЛИ НАФТЕ У СИРИЈИ РУСИЈА ДЕЦИДНО: ДАМАСК треба да контролише своја нафтна поља!

НАКОН АМЕРИЧКЕ ИЗЈАВЕ О КОНТРОЛИ НАФТЕ У СИРИЈИ РУСИЈА ДЕЦИДНО: ДАМАСК треба да контролише своја нафтна поља!