Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЛИКА КОЈА ЈЕ ОБИШЛА СВЕТ: Сестра је чувала брата испод рушевина, на крају су спасени, а да чујете тек причу о њима

14.02.2023. 20:21
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Brat i sestra
Брат и сестра / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@youknownazim

За неколико сати видео је прегледан више од пет милиона пута

Спасилачки напори у Идлибу, који је остао одсечен од спољног света два дана након земљотреса, успорени су недостатком машинерије и помоћи, па су људи били приморани да извлаче своје вољене голим рукама.

ПОЗНАТО СТАЊЕ БЕБЕ РОЂЕНЕ У РУШЕВИНАМА У СИРИЈИ! Полиција у приправности: СТРАХУЈЕ СЕ ОД ОТМИЦЕ

ПОЗНАТО СТАЊЕ БЕБЕ РОЂЕНЕ У РУШЕВИНАМА У СИРИЈИ! Полиција у приправности: СТРАХУЈЕ СЕ ОД ОТМИЦЕ

УБИЈЕН ГУВЕРНЕР! Авиони Ф-16 извршили страховите ваздушне ударе, има мртвих!

УБИЈЕН ГУВЕРНЕР! Авиони Ф-16 извршили страховите ваздушне ударе, има мртвих!

БАШАР АЛ АСАД ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Скоро ДЕВЕТ МИЛИОНА људи угрожено, прво рат, сада и земљотрес, КРИЗА каква се не памти!

БАШАР АЛ АСАД ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Скоро ДЕВЕТ МИЛИОНА људи угрожено, прво рат, сада и земљотрес, КРИЗА каква се не памти!

У мору дирљивих снимака из Турске и Сирије, које су разорене снажним земљотресима, посебно се издвојио један на којем се види како сестра чува брата између бетона срушене куће, све док нису спасени 36 сати касније. Брат и сестра остали су заробљени у рушевинама своје куће у Сирији, након што је земљотрес погодио док су спавали.

Новинари Гардиана посетили су село у ком девојчица живи, а разговарали су и са човеком који је спасио малу Џихан и њеног брата Абдулаха.

Омар Рахал је чуо глас који је долазио из рушевина, толико слаб да се трудио да схвати да ли је то можда само у његовој глави. Претходне ноћи, два земљотреса јачине 7,8 и 7,6 погодила су његово село Харем у провинцији Идлиб у Сирији коју држе побуњеници, сравнивши са земљом десетине зграда, укључујући стамбени блок у којем је живео његов рођак Махмуд са супругом и њихово седморо деце.

Неколико сати касније, Рахал, локални шеф полиције, претраживао је рушевине куће у нади да ће пронаћи Махмуда и његову породицу живе. Цело јутро није чуо знаке живота, али у 12.30 по локалном времену чуо је неколико речи које је изговорио танани глас који је заличио на дечији.

- Вадите ме одавде - рекла је девојчица испод рушевина.

Неколико метара испод бетона лежала је Махмудова петогодишња ћерка Џинан, заједно са деветомесечним братом Абдулахом, којег је тешила испод рушевина. Поред њих било је затрпано тело њихове мајке Суад. Рахал је могао да види само њену руку, којом је мајка покушала да загрли своју децу како би их заштитила.

Отац је покушао да их ослободи, али је схватио да то не може сам. Тако је угледао двоје заробљене деце и послао снимак својим полицијским колегама, тражећи од њих да интервенишу. Видео је брзо почео да се шири, а убрзо је постао виралан не само у Сирији већ и у целом свету.

За неколико сати видео је прегледан више од пет милиона пута и постао је један од симбола трагедије која је задесила Сирију након земљотреса.

- Мој пријатељ је одмах дошао и помогао ми је да извучем малог Абдулаха, који је на срећу задобио само неколико огреботина. Међутим, Џихан је била проблем. Преко ње је била велика бетонска плоча, а и гвоздена шипка јој је пробола ногу - присећа се Рахал у исповести за Гуардиан.

- Да бисмо подигли бетонски блок користили смо дизалицу, ону за подизање аутомобила када желите да промените гуму. Успело нам је. Али Џихан је још увек имала забодену шипку у нози. То смо морали да пресечемо - додаје он.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Спасиоци су покушали да пресеку шипку дебелим сечивом док је девојчица плакала од бола. Да ствар буде компликованија, накнадни потреси су поново потресли њихово село. Оно мало што је остало од зграда почело је да се руши.

- Молимо вас! Вадите ме одавде - молила је Џинан спасиоце. Није било времена за губљење.

- Нисмо имали избора. Ризиковали смо, могли смо и да умремо и да изгубимо дете. Стога смо одлучили да урадимо оно што никада нисмо желели, да извадимо девојчицу док јој је нога још увек била делимично набодена на шипку - објашњава он. Око 2 сата ујутру у уторак, након скоро 22 сата под рушевинама, девојчица је извучена на сигурно.

Недељу дана након спасавања, Гардијан је посетио Џинан и њеног млађег брата у болници. Абдулах је спавао умотан у вунено ћебе, док је девојчица лежала, још увек у боловима, на кревету.

Sirija, Zemljotres u Siriji
Сирија, Земљотрес у Сирији / Извор: Профимедиа

- Рана на њеној нози је веома озбиљна. Џинан можда више никада неће ходати као некада. Нећу вас лагати. Ако се рана не поправи, можда ћемо бити приморани да јој ампутирамо ногу - рекао је њен доктор Ваџих ал-Кара Након објављивања снимка, неки медији су погрешно објавили да је њихов отац још увек жив.

- Џинан и Абдулах су једини који су преживели у породици - рекао је Рахал у сузама. Бригу о њима преузео је њихов рођак. Џинан и њен брат су међу небројеним бројем деце која су остала без родитеља у земљотресу у Идлибу. Број погинулих у земљотресу у Сирији попео се преко 3.580.

- То је трагедија. Џинан зна да је остала сама са братом. Али видите сву ову деца овде, поред њеног кревета, то су такође сирочићи. Већина њих и даље пита где су им родитељи и када ће доћи код њих. Прво, желимо да их излечимо, а онда ћемо бити приморани да им кажемо да су и њихови родитељи преминули - рекао је лекар.