Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (12): Един Касуповић погинуо код Алепа

10.03.2018. 19:22
Пише:
Србија Данас/Душан Марић
Jasmin Keserević
Јасмин Кесеревић / Извор: Фото: МУП БиХ

Многи се нису вратили

Касумовић Ферат (1984) из Београда, на ратиште у Сирију је отишао у децембру 2013. године, у организацији Абида Подбићанина, заједно са својом слепом супругом Макфиретом Шаћири (1984) из Београда, њиховим малолетним сином, шураком Фахредином Шаћиријем, Тефиком Мујовићем, Изудином Црновршанином, Асмиром Авдуловићем и Анесом Чековићем.

Отац га је преклињао да не иде, као и слепа сестра коју је оставио, али он се није обазирао на њихове молбе. Борио се на ратишту око града Азаза, северно од Алепа. Наводно, после три месеца добио је наредбу Исламске државе да се врати у Србију, ради извршења терористичких задатака. По повратку, ухапшен је због врбовања џихадиста.

Терористи испланирали паклени план за 11. март: Желе да инсценирају хемијски напад и окриве Дамаск

Ferat Kasumović
Ферат Касумовић / Извор: Фото: МУП Републике Србије

Макфирета је изјавила да је у Сирији свакодневно добијала батине од мужа и других мушкараца, да је морала да живи са прекривеним лицем, а да је Ферат, љут због повратка у Србију, на путу из Сирије више пута брутално претукао.

Касуповић Един, отишао је на ратиште у Сирију и погинуо у околини Алепа, као припадник јединице исламских ратника из бивше СФРЈ, која је бројала двадесетак људи и из које су погинули Рамо Пазара, Мевлудин Цицвара, Исмир Мишировић, Елмин Ковач, Емрах Фојница...Његову смрт потврдио је  у фебруару 2015. џихадиста Седин Хусеиновић, први сведок Тужилаштва БиХ на суђењу Хусеину Билалу Боснићу. 

Побуњеници ПОТУЧЕНИ ДО НОГУ: Наставља се офанзива у Источној Готи (МАПА)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Касуповић Сенад (1980) из Велике Кладуше, у џихад је отишао у јулу 2013. године. Интерпол је 19. јуна 2016. због припадања исламским терористичким групама које се боре у Сирији расписао црвену потерницу за њим, Рамом Граховићем (1967) из Велике Кладуше, Ибром Чуфуровићем (1995) из Велике Кладуше, Едином Печенковићем (1963) из Бихаћа, Јасмином Кесеровићем (1995) из Завидовића и Сулејманом Мешановићем (1988) из Градачца. 

Виђен је у сиријском граду Мимбиџу. Борио се у јединици Бејт командос, која је касније преименована у јединицу Ал акса. Командант му је био Бајро Икановић. Ожењен је Сиријком из Дамаска. У Ираку је рањаван више пута, а у Кабанеу је рањен у стомак. Касније се преселио у Раку.

Ближи се крај ''Маслинове гранчице'': Турска војска надомак Африна! (ВИДЕО)

Senad Kasupović
Сенад Касуповић / Извор: Фото: МУП БиХ

Кахриман Един  је на ратиште у Сирију отишао из Немачке, у којој је живео, у августу  2013.године. Виђан је у граду Азазу. Борио се у јединицама код Бајре Икановића, Горана Павловића и Сафета Бркића. Био је ожењен са две жене, Рускињом и Сиријком. Рањаван је у граду Дер Зур, а лечен је у Раки. Након опоравка, крајем 2015. са Бајром Икановићем је отишао у Ирак. Земљацима се хвалио како у Ираку има професионални снајпер.

Кесеровић Алија (1995) из места Трнови код Велике Кладуше на ратиште у Сирију отишао је у новембру 2013. године, заједно са својим суграђанином Мирелом Карајићем. Пре одласка на ратиште два месеца је живео у Бужиму, код вође вехабија у БиХ Билала Боснића, чувајући овце и козе и обављајући друге послове на његовом имању.

ЕКСКЛУЗИВНО: Списак 250 исламских ратника са Балкана у Сирији и Ираку (1)

Edin Kahriman
Един Кахриман / Извор: Фото: МУП БиХ

У априлу 2015. његов рођак  Кенан Кесеровоић изјавио је надлежним органима БиХ да је Алија у Сирији, да га је једном позвао телефоном и замолио га да његовој мајци пренесе да је жив и здрав. Појављује се у видео-споту џихадиста „Част је у џихаду, порука Балканцима“.

Кесеровић Јасмин (1994) из Хајдаревића код Завидовића. Отишао у џихад у Сирију 23. јануара 2013. године, заједно са Бајром Икановићем и Мидхатом Ђоном. Виђан је у граду Харитану. Борио се у јединици којом је командова Србин Горан Павловић, а кад се та јединица распала, прешао је у јединицу Бајре Икановића. Међу џихадистима је важио за особу која се много хвали, јер је често на интернету објављивао видео клипове.

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (10): Валдес Карић погинуо са трудном супругом и троје деце

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

На видео снимку који је на интернету објављен 2015. под називом „Част је у џихаду, порука Балканцима“  појављује се у групи исламских ратника из бивше СФРЈ, као Абу Мухамед ел Босни. Интерпол је 19. јуна 2016. за њим расписао црвену потерницу због припадања исламским терористичким групама које се боре у Сирији.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена можете погледати ОВДЕ.

Пише: Душан Марић