Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (15): Дечака Давуда (3) отац киднаповао и одвео на ратиште

29.03.2018. 14:00
Пише:
Србија Данас/Душан Марић
Davud Mešanović
Давуд Мешановић / Извор: Фото: МУП Италије

Важни подаци о учешћу екстремиста са Балкана на ратиштима Сирије и Ирака

Мартиновић Един (1987) из Новог Пазара, у Сирију је отишао у јулу 2014.  До одласка у рат живео је у Холандији. Погинуо је 23. септембра 2014. године, као припадник Исламске државе.

Матоши Патриот (19) из села Великинце код Гњилана, погинуо је 8. авуста 2014.  у Сирији, само неколико месеци након што је отишао у рат. Пре одласка на Блиски исток био је ученик медресе „Алауд-ди“. Био је близак са радикалним гњиланским имамом Зекеријом Ћазимијем и терористом Лавдримом Мухаџеријем, који је био Ћазимијев учитељ.

На друштвеним мрежама је активно пропагирао ислам, представљајући се надимком који дословно преведен на албански језик гласи „Дођи у Џихад“. Када је један имам на друштвеним мрежама критиковао његово пропагирање Исламске државе и тероризма, Матоши му је одговорио: „Нека ме бог одреди да ти одсечем главу“.

Patriot Matoši
Патриот Матоши / Извор: Фото: МУП Србије

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (4): Елведин (20) и Вернес (21) погинули у цвету младости

По информацијама које је породица добила од његових сабораца, тачку на ову тужну и промашену животну причу ставио је пуцањ из снајпера. Мехмети Вељи (27) из Београда, у Сирију га одвео Самир Шаћири. Мехмети Муаз из Прешева, погинуо у Сирији.

Мецо Мухамед из Сарајева, припадник вехабијског покрета, по једним изворима, средином 2013. године вратио се из Сирије, по другим у ту земљу није ни стигао, јер су га безбедоносне службе зауставиле на турско-сиријској граници. Његове зет Енес Омерагић  (1981) ухапшен је 18. новембра 2015. Под оптужбом да је тог дана у терористичком нападу убио припаднике оружаних снага БиХ Армина Салкића и Недељка Радића.

Sulejman Mešanović
Сулејман Мешановић / Извор: Фото: Душан Марић

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (5): Мирза Ганић, Јасмин Грабус и Асмир Гостевчић погинули

Полиција БиХ га је 20. марта 2008. године хапсила заједно са вехабијама Ријадом Рустемпашићем, Абдулахом Ханџићем, Едисом Велићем и Мухамедом Фичером, под оптужбом да спремају терористичке акције, јер је претресом њихових станова пронађена већа количина експлозива. Ухапшен је и 2014. у великој акцији „Дамаск“, заједно са већом групом лица осумњичених да су ратовала у Сирији или учествовала у регрутовању исламских ратника.

Мешановић Сулејман (1988) из Градачца. Интерпол је 19. јуна 2016. године расписао црвену потерницу због припадања исламским терористичким групама које се боре у Сирији за Сенадом Касуповићем, Рамом Граховићем (1967)  из Велике Кладуше, Ибром Чуфуровићем (1995) из Велике Кладуше, Едином Печенковићем (1963) из Бихаћа, Јасмином Кесеровићем (1995) из Завидовића и Сулејманом Мешановићем. Мешановић је један од оснивача параџемата у Грачацу, а полиција у Сарајеву располаже подацима да је у Сирији боравио више пута и да је променио име.

Muhamed Meco i Enes Omeragić
Мухамед Мецо и Енес Омерагић / Извор: Фото: МУП БиХ

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (6): Међу погинулима и имам са КиМ Алмир Дачи

Мешановић Исмар из Тешња је пре одласка у Сирију живео у Лонгаронеу, Италија, где је радио као молер.  Оженио се 2011. Кубанком Лидијом Солано Херером, са којом је добио сина Давуда. Она тврди да јој је Мешановић у децембру 2013. рекао да са њиховим трогодишњим сином иде на неколико дана у Босну код родбине. 

Последњи пут се са њима чула крајем децембра, када јој је муж рекао да се налазе у Србији. О њима није знала ништа све док у децембру 2014. на друштвеним мрежама није своје дете видела међу исламским терористима у Сирији. Дечак је „изгубљеног погледа“,  у униформи, са пушком-играчком око врата и црним повезом са исламским симболима.  На другој фотографији дечак се налази на мотоциклу, у наручју терористе са црвеном брадом, којег су италијанске безбедоносне службе идентификовале као Саида Чолића из БиХ, који се у Сирији налази од 2013.  

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (7): Међу њима и Елдан Емрић из Новог Пазара

Испоставило се да је Исмар Мешановић погинуо око 6. јануара 2014.године, пет дана од доласка на ратиште, па се претпоставља да је Чолић преузео бригу о детету, у складу са правилом терориста да у случају погибије породицу палог терористе „наслеђује“ неко од сабораца. Италијанска полиција је дошла до податка да је Мешановића међу исламске терористе врбовао Билал Боснић, на свом предавању у Порденонеу.

Dete Davuda Mešanovića
Дете Давуда Мешановића / Извор: Фото: Породична архива

Мешановић је био припадник јединице од 20-30 бораца из БиХ у Сирији којом је командовао Един Печенковић. Његово присуство у истој јединици помиње Седин Хусеиновић, који је у Сирији ратовао у лето 2012. па у јесен 2013. године.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена можете погледати ОВДЕ.

Пише: Душан Марић