Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК 250 ИСЛАМСКИХ РАТНИКА СА БАЛКАНА У СИРИЈИ И ИРАКУ (16): Међу исламистима се бори и Душан Мијатовић из Требиња

01.04.2018. 16:02
Пише:
Србија Данас/ Душан Марић
Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа/илустрација

Све више бораца са Балкана у Сирији

Мешић Енес (28) из села Доњи Раинци код Калесије, у Сирији се борио од априла 2013. до фебруара 2014. године. Био је у јединици Jaysh ал-Ансар ал Мујахеед, најбројнијој и најмилитантнијој формацији Фронта Ал Нусра, у одреду селефија са Балкана, којим командује Бајро Икановић. Због ратовања у Сирији, у судском поступку одржаном 2016. године осуђен је на три године затвора. Док је чекао да буде упућен на издржавање казне, 13. јуна 2017. ухапшен је близу границе БиХ и Србије, због сумње да се поново запутио у Сирију. У фебруару 2013. године против њега је покренута истрага због основане сумње да је тешко повредио своју тадашњу супругу Амелу Б. (22) из Бусоваче. Девојка је 6. јануара у критичном стању довезена у Клинички центар у Сарајеву, са тешким повредама гениталија, које јој је нанео Мешић, при покушају да је обреже!? Две године касније ухапшена је Елма Ђ. (21) са којом је Мешић склопио шеријатски брак, због сумње да се спремала да оде у Сирију. Полиција сумња да је раније на исти начин две девојке из БиХ одвео у ратни пакао Блиског истока. Познат је и као дилер дроге.

Мијатовић Адван (крштено хришћанско име Душан) из Требиња, живео у Сарајеву. Полицији у главном граду БиХ био је познат по бројним разбојништвима. У џихад у Сирију отишао је у фебруару 2013. године.

Миџић Инес из Бихаћа, настањен у Сарајеву, у Сирију је отишао заједно са Фикретом Хаџићем, авионским летом из Сарајева, преко Истамбула, 5. августа 2012. године. Ратује у околини Алепа. На видео снимцима из Сирије представљен је и као Салахудин ел Босни. Годину дана касније 1. августа 2013. за њим је отишла и његова супруга Едина Мулалић (1990). У БиХ је долазио више пута. Приликом једног од тих долазака, 20. јуна 2013. са њим је отишао и Един Зукић. Миџић је регистрован као припадник јединице од 20-30 бораца из БиХ у Сирији којом је командовао Един Печенковић. Његово присуство у истој јединици помиње Седин Хусеиновић, који је у Сирији ратовао у лето 2012. па у јесен 2013. године. Почетком 2014. виђен је у граду Харитану. Зна се да се борио и у неколико арапских јединица, након чега је прешао у јединицу Горана Павловића.

Dušan Advan Mijatović
Душан Адван Мијатовић / Извор: Фото: МУП БиХ

Пре одласка у Сирију, Миџић и његова супруга били су активни у хуманитарној организацији „Солидарност“ из Бихаћа, која шаље помоћ у Сирију. Главни спонзор „Солидарности“ је турска фондација IHH, којој је у Немачкој забрањен рад због пребацивања људи из Европе на сиријско ратиште. Један је од актера видео снимка из 2015. године под називом „Част је у џихаду, порука Балканцима“.  

Мишировић Исмир погинуо је у околини Алепа, као припадник јединице исламских ратника из бивше СФРЈ, која је бројала двадесетак људи и из које су погинули Рамо Пазара, Мевлудин Цицвара, Един Касуповић, Елмин Ковач, Емрах Фојница...Исмирову смрт потврдио је у фебруару 2015. пред судом у Сарајеву Седин Хусеиновић, први сведок Тужилаштва БиХ на суђењу екстремисти и вођи бх вехабија Хусеину Блалу Боснићу.

Мујић Алмедин (1980) из Котланице код Тешња, у Сирију је отишао у новембру 2013.године. Са собом је повео супругу Нихаду, трогодишњег сина Усаму и једногодишњу кћеркицу Аишу.

Мујић Нихада из Тешња, у Сирију отишла у новембру 2013. заједно са супругом Алмедином, трогодишњим сином и једногодишњом кћерком.

Tefik Mujović
Тефик Мујовић / Извор: Фото: МУП Србије

Мујовић Тефик (36), звани Абдулах, из Тутина, вехабија, крајем маја 2016. из Турске је депортован у Србију, по потерници коју је за њим расписала српска полиција. Под оптужбом да учествује у организовању одласка исламских ратника са Балкана у Сирију. Био је ангажован на ширењу радикалног ислама у свим државама у региону. Вехабијске идеје прихватио је у Јемену, где је завршио теолошки факултет. Користи борбено име Ебу Талха Јеменац. Анес Чековић га је пред судом означио као везу која је исламисте из Србије и БиХ прихватала у Истамбулу и пребацивала у Сирију. 

На фејсбук профилу под именом Тефика Мујовића објављен је низ садржаја низ садржаја у којима се велича Исламска држава и позива на терористичке нападе у Рашкој, Београду и Риму, али је Мујовић на суђењу пред београдским Специјалним судом за тероризам, у септембру 2016. тврдио да је у питању лажни профил. Изјавио је да је четири пута био у Сирији, али у деловима земље где није било рата. У судници се појавио на штакама, уз бјашњење да је у покушају да побегне из сабирног кампа у Турској тамошња полиција пуцала и ранила га у ногу.