Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Хашемитска краљевина ЈОРДАН пред уласком у КРВАВИ сиријски РАТ?!

24.04.2017. 16:00
Пише:
Србија Данас/Адванце
Jordanski kralj Abdulah II
Јордански краљ Абдулах II / Извор: Реутерс

Сиријски рат куца на врата блискоисточне монархије

Са борбеним успесима против терористичке групе Исламска држава (ИС) у Сирији и Ираку, терористичке снаге грозничаво траже неки излаз. Проналазе га делом у јужним сиријским пустињама у граничном подручју Сирије, Јордана и Ирака, где се придружују екстремној наоружаној сунитској групи Ахрар ал-Шам (коју подржава Турска) и Ал-Каидином савезнику Џабхат Фатах ал-Шам (бивша Нусра), који се сада опет преименовао у Хајат Тахрир ал-Шам (Покрет ослобађања Сирије).

На десетине МРТВИХ исламиста: Курди ОДБИЛИ џихадистичку офанзиву (ФОТО)

Ни ровови им не помажу: Погледајте како Асадова армија УДАРА на џихадисте (ВИДЕО)

Погледајте како Војска Сирије из ваздуха убија џихадисте као БУБАШВАБЕ (ВИДЕО)

Abdulah II i Donald Tramp
Абдулах II и Доналд Трамп / Извор: Реутерс

Одавде план није толико да се прошири терористички утицај у Сирији, већ да се терористичке снаге прегрупишу и потенцијално пређу границу у пустињске пределе Ирака и Јордана. Хашемитска краљевина Јордан због тога страхује да би се коначно нестабилност из Сирије могла прелити у Јордан. 

Због тога се говори о новој великој здруженој војној операцији у којој ће главнину снага чинити јорданска војска, уз подршку америчких и британских специјалних снага. О томе се говорило на састанку јорданског краља Абдулаха ИИ. и америчког председника Доналда Трампа почетком априла. Краљ је потврдио да се разговарало о тој теми у интервјуу за Вашингтон Пост. Краљ се боји да би џихадисти ИС могли да побегну кроз неку рупу из Мосула и Раке, те да ће кренути из Деир ез-Зора у источној Сирији према јорданској граници.

ПРИЧА О МОСУЛСКОМ ВИОЛИНИСТИ: Док око њега ЏИХАДИСТИ сеју СМРТ, он пркосно свира ВИОЛИНУ (ВИДЕО)

Jordanski kralj Abdulah II
Јордански краљ Абдулах II / Извор: Реутерс

Томе не помаже ни статистика јорданских бораца у редовима терориста који говоре да се од 2011. ИС у суседним земљама придружило око четири хиљаде Јорданаца. Претпоставља се да ће се барем 500 њих вратити у Јордан где прете терористичким нападима. ИС је заправо већ објавио 20 минута дугачки филм с четворицом јорданских терориста који су јавно запретили јорданској власти и позвали своје истомишљенике на нападе против војске, полиције и безбедносне службе.

Уједно су похвалили напад на замак Керак у децембру прошле године, када су џихадисти убили девет чувара и једног канадског туристу. На крају снимка обезглављују четворицу Сиријаца које ИС оптужује да су обучавани у Јордану. 

Курди КРЕНУЛИ на Раку, ослобођен пут за Деир ез Зор

Abdulah II i Donald Tramp
Абдулах II и Доналд Трамп / Извор: Реутерс

Реалних података о припремању акције чишћења у јужној Сирији нема, али је индикативна најава Амана да ће се од 7. до 18. маја одржати здружена војна вежба у Јордану под именом Вољни Лав (Еагер Лион). У тој вежби ће учествовати уз Јордан и САД и још 22 друге земље. Познато је да Јорданци подржавају Нову сиријску војску, коју чине локална сиријска племена и Слободна сиријска војска (ФСА) на југу земље, али Аман изричито истиче да је циљ ове Нове сиријске војске борба против ИС и других терористичких група, али не и против сиријске власти у Дамаску.

Јорданци у њима виде одређен штит, али можда су терористи већ пронашли лакши пут инфилтрације у земљи. Наиме, сиријски избеглички камп Рукбан налази се само неколико километара северно од сиријско-јорданске границе, а ИС је прошлог јуна одавде извео самоубилачки напад на граничне положаје и убио шест војника. Уједно су америчке, британске и сиријске одбрамбене снаге једва успеле да одбаце изненадан напад 10. априла на базу Ал-Танф, такође на граници.

Формирана НОВА ТЕРОРИСТИЧКА огранизација у Сирији

Jordanska kraljica Ranija i američka prva dama Melanija Tramp
Јорданска краљица Ранија и америчка прва дама Меланија Трамп / Извор: Реутерс

 У долини реке Јармук, пар километара од границе и врло близу другог највећег јорданског града Ирбида, делује савезник ИС-а војска Халида ибн ал-Валида. Има их око 1500, боре се с релативно бројном артиљеријом и Т-55 тенковима. Група је завладала селима крај реке Јармук у фебруару и изненада је постала јака сила која је нападала у претходним операцијама са борцима-спавачима. Уз бројне друге групе у јужној Сирији, ова је успела у метежу разноразних фракција да заплени наоружање и сада су једна од најчвршћих претњи јорданској граници. 

Сложенију претњу чини Тахрир ал-Шам који у последње време задобија широка подручја око јужносиријског града Даре. То напредовање спречава Јордан у извршавању договора постигнутог с Русијом унутар политичког процеса у Женеви и Астани. Аман и Москва су се договорили да ће заједнички умирити јужну Сирију и довести на регионалном нивоу представнике „умерене“ сиријске опозиције која присуствује преговорима у Казахстану.

КРВАВИ СУКОБИ: После вишедневних борби сиријске снаге ПРЕОТЕЛЕ град од ПОБУЊЕНИКА!

Kralj Abdulah od Jordana sa svojim oficirima i vojnicima klanja namaz
Краљ Абдулах од Јордана са својим официрима и војницима клања намаз / Извор: Профимедиа

Уместо тога, милитанти су на јорданској граници, што тражи јордански војни одговор. Уласком Јордана у сукоб у Сирији само би се повећала хетерогеност сиријског рата и продужило ратно раздобље са сталним покушајима стратешких добити на терену. 

Јордан је уједно један од највећих противника ширења иранског утицаја у регији. Краљ Абдулах је славно још почетком 2010-их обелоданио да се ствара „шиитски лук“ који прети равнотежи и стабилности Блиског истока. Као блиски савезник САД-а, Аман тражи своје место у блискоисточној причи, али услед великих економских потешкоћа и сталне везаности уз палестинско питање, Јордан не може изаћи из оквира локалних израелско-палестинских кавги.

НОВЕ ЖРТВЕ У СИРИЈИ: У бомбардовању погинуло 19 цивила, међу њима троје деце, 120 рањено

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Присуство шиитских милиција и бораца Хезболаха у јужној Сирији, као и Бригаде Кудс, ствара Јордану велики проблем; не само да то уводи потребу дефинисања односа Амана и Техерана, него у целу причу уводи и Израел. С обзиром да Палестинска самоуправа очекује помоћ Јордана и Египта за укључење Американаца у мировни процес с Израелом, свака неравнотежа одмаже тим настојањима. Наравно, ако је уопште могуће проценити да би Вашингтон улазио у тај процес без склоности Израелу. 

Краљ Абдулах се заправо већ сусрео с египатским председником Абделом Фатахом ал-Сисијем и то у Вашингтону почетком априла. Обојица су се пре тога сусрели с Трампом, 29. марта у Аману, где се одржавао 28. састанак Арапске лиге.

На помолу РАТ између Ирана и Израела?! Бојно ПОЉЕ је већ ОДАБРАНО?!

Napad u Jordanu
Напад у Јордану / Извор: Профимедиа

На том самиту Палестина је била на врху расправа, а палестински званичници су утицали на коначну декларацију по којој министри спољних послова арапских земаља понављају своје трајне напоре за поновно покретање озбиљних и корисних мировних преговора између Израела и Палестине који могу поништити тренутни статус кво, а који би потом створио решење двеју држава и стварање независне палестинске државе с границама из 1967. и Источним Јерусалимом као главним градом. Арапска лига је поручила да је то једини пут ка миру и стабилности. Ови сусрети арапских челника влада и држава показатељ је солидарности арапских нација, али у стварности су врло мало поспешили живот у арапским државама и нису уопште могли да зауставе распад друштва и грађанске ратове у Сирији, Ираку, Либији и Јемену. 

Ко заиста КРОЈИ будућност народима ратом опустошених земаља Блиског истока?!

FSA
ФСА / Извор: Профимедиа

Чини се да нова америчка политика има фокус на Египат и Јордан, сматрајући ове две земље кључним за изградњу новог вашингтонског приступа Блиском истоку и проналажењу стабилности по америчком рецепту. Најјасније је то изражено у симболици да је Абдулах први арапски челник државе који је посетио Вашингтон након Трампове инаугурације, а Сиси је први египатски председник у службеној посети САД-у од 2004. Три земље су и сложне у политичким потезима. Кад су Американци ракетирали Сирију у знак одмазде због сумњивог хемијског напада, Јорданци и Египћани су похвалили тај потез.

ЈОРДАН ПОГУБИО 15 ОСОБА! Међу њима углавном ТЕРОРИСТИ и СИЛОВАТЕЉИ!

Aman,Jordan
Аман,Јордан / Извор: Профимедиа/илустрација

 Најава могуће војне операције у јужној Сирији стога не мора бити само везана уз искорењивање терориста. Стварање безбедне зоне под јорданском управом на југу Сирије је ризично јер ствара могућност сукоба са сиријском војском, Хезболахом и руским снагама. Јорданци би се могли преко ноћи наћи у борби за територију и утицај док контролишу своју границу и тзв. сигурну зону.

Вести из Сирије и Ирака можете прочитати ОВДЕ.