Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ирачани неће имати милости према њима: ЖЕНЕ, припаднице ИС чека ЈЕЗИВА СУДБИНА! (ФОТО)

22.05.2018. 14:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
Žena u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji
Жена у традиционалној муслиманској ношњи / Извор: Профимедиа

Не пише им се добро

У малој чекаоници суда у Багдаду, француска држављанка Ђамила Боутоутао мазила је двогодишњу ћерку и молила за помоћ. Боутоутао (29) оптужен је да је члан Исламске државе. Шапућући на свом матерњем језику са другим оптуженицима, такође странцима, каже да је живот постао неподношљив.

- Овде сам полудела. Прети ми смртна казна или живот у затвору. Нико ми не говори ништа, ни амбасадор, ни људи у затвору - каже она.

Док су се стражари приближавали, наставила је.

- Немојте да дозволите да узму моју ћерку. Вољна сам да понудим новац ако можете да контактирате моје родитеље. Молим те, извуци ме одавде - рекла је.

Лепота, мелем за очи: Битка за Дамаск је готова, нема више ЗЛОСЛУТНОГ ЦРНИЛА! (МАПА)

Након тога, вратила се у угао просторије, чекајући да је судија из суседне собе позове. Ако буде осуђена за придруживање терористичкој групи, могла би да буде осуђена на живот у централном затвору у Багдаду или вешање.

Свих 15 жена које су биле са њом на суду су удовице. Њихови мужеви погинули су у рату када је ИС протеран из Ирака прошле године. У неким случајевима, жене су се добровољно придружиле групи, путујући саме из Европе и Централне Азије или са својим партнерима, у како су веровали, обећану земљу. Процењује се да је више од 40.000 странаца из 110 земаља отпутовало у Ирак и Сирију да би се придружило џихадистима. Од њих, око 1.900 су држављана Француске, а око 800 Велике Британије.

Осмех, радост, опште весеље: Погледајте ТРИЈУМФАЛНИ улазак сиријске војске у јужни Дамаск (ФОТО/ВИДЕО)

Боутоутао је 2014. године стигла у Ирак, са супругом Мохамедом Насередином и двоје деце. Њен муж убијен је у Мосулу 2016. години. На истом месту страдао је и његов син Абдулах, годину дана касније. Њу су заробили Курди у северном Ираку и послали у Багдаду на крају.

Око 1.000 жена оптужених за припадност ИС-у и ухапшених у рушевинама ирачких градова, сада су притворене у Багдаду и чекају своју казну. Око 820 новорођенчади прати те жене, а има и оних које се још нису породиле.

Руси жестоко узвратили! ОСВЕТА за синоћни напад: Бомбардовани положаји терориста у Идлибу

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

На суђењима која се обављају по хитном поступку у централном кривичном суду у Багдаду, саслушања трају по десет минута. До сада је више од 40 жена осуђено на смрт, а више десетина на доживотни затвор.

Француска и друге европске земље непријатељски су настројене према својим грађанима који се сада налазе на ирачким судовима, инсистирајући на томе да морају да се суоче са локалном правдом у иностранству. Француска влада је показала извесну попустљивост према деци која су остала сирочићи у рату, али не и према одраслима који су донели одлуку да се придруже терористима. Раније ове године, министар одбране Флоренс Парли рекао је да ће они који су вратили Француску "одговарати за своје поступке".

Оборен дрон у близини руске базе у Сирији (ВИДЕО)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

О помирењу у Ираку готово да се не говори. Мустафа Рашид, продавац аутомобила у источном Багдаду, има оштар став према страним затвореницима.

- Они не заслужују никакву милост. Ни жене - каже он.

На истом суду дан раније, једна жена из Ирака ослобођена је свих оптужби и пуштена на слободу након што је успела да докаже да ју је брат присилио да се придружи ИСИС-у. Са друге стране, за жене из иностранства нема попуштања. Једна од њих је и Захра Абдел Вахаб Ал Каја, 17-годишња девојка из Таџикистана, која је у судници љуљала бебу у наручју.

ПОБЕДА! Дан за памћење, сиријски војници МАРШИРАЈУ кроз БИВШЕ упориште Исламске државе (ФОТО/ВИДЕО)

muslimanke
муслиманке / Извор: Профимедиа

- У Сирију су ме довели мама и тата пре пет година. Удали су ме за Турчина. Био је добар према мени. Он је отац детета. Преселили смо се у Ирак. Мој отац и мој муж су погинули. Ја сам сада у затвору са мајком и ћерком. Желим да се вратим кући, иако моје земља није добра. Нисам носила хиџаб кући. ИСИС је добар. Научио ме је како да се покријем - њено је сведочење пред судом.

Са њом је на суду било 12 жена, из Русије, Турске и Киргистана. Сваку су троје судија питали по неколико питања и онда наредили да буду изведене из суднице. Адвокати одбране кажу да нису имали прилику да разговарају са својим клијенткињама, већ да су само видели белешке из истраге.

ЈУЖНИ ДАМАСК ЈЕ ОСЛОБОЂЕН: Потпуна КАПИТУЛАЦИЈА џихадиста Исламске државе! (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Шта радити са децом осуђених жена?

- Кад одрасту биће као њихове мајке - рекао је један од стражара.

- Не, грех је то рећи. Сва деца су невина - рекао је други.

- Можда. Али завршимо с овим брзо. Још их је много - одговорио је први.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена можете погледати ОВДЕ.