Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кренула за мужем да би спасила БРАК, придружила се ИС-у да би спасила ДЕТЕ, а онда је доживела ПАСЈУ СУДБИНУ (ФОТО)

20.04.2018. 13:19
Пише:
Србија Danas/CNN
Samanta Sali
Саманта Сали / Извор: Фото: Facebook/Samantha Sally Elhassani

Судба је стигла на граници Сирије и Турске

Амричка телевизија Си-ен-ен у репортажи из Сирије доноси причу о Саманти Сали, жени која се придружила борцима тзв. Исламске државе, где је постала жена једног од њихових присталица. Према њеним речима, живот у калифату подразумева редовна силовања, мучења, насиље и снимање пропагандних видеа за ИС.

Све је почело нечим што је требало да буде годишњи одмор, кад је 2014. са супругом Мусом Елхасанијем ишла у Хонг Конг. Пар је планирао након тога да се пресели у Мароко да окрену нову страницу у животу и да им живот буде јефтинији. Неколико дана након почетка путовања затекли су се у ситуацији да на турској граници са Сиријом, на ивици ИС-ових територија, морају да одаберу немогуће: Сали је стајала са својим седмогодишњим сином, а њен супруг са њиховом малом ћерком. Натерали су је да бира - или ће се са супругом придружити ИС-у и тако спасити ћерку или ће ћерка предати ИС-у и спасити сина. Рекла је да је ићи са супругом јер је то био једини начин да сачува оба детета.

- Морала сам да одаберем да ћу ли гледати супруга како одлази у ИС са нашом ћерком или ћу им се са сином придружити - испричала је Сали (32): - Можда више никад не би видела своју ћерку и како бих онда живела сама са собом знајући да сам је тамо послала.

Њу су новинари посетили у сиријско-курдском притвору, где се налазила са својом децом након што је ухапшена са члановима ИС-а кад је ова терористичка организација изгубила контролу над Раком.

"Била сам као затвореник"

Њена прича почиње у Елкхарту у Индијани, где је са супругом Елхасанијем радила у једној фирми за доставу. Живели су са сином којег је она добила у првом браку са једним америчким војником и са ћерком Саром, коју је добила у другом.

Неће одликовање земље која је "РОБ Вашингтона": Асад вратио Француској Легију части

Како им је брак дуго био климав, Елхасани ју је варао и често су се свађали, предложио јој је да оду у његов родни Мароко, где она може да обави много јефитнију операцију колена која јој је била потребна, а то место би могло да буде и њихов нови почетак у којем ће поправити свој однос и померити се од проблема. Сали каже да јој се одлука чинил добром због чега су заједно отишли у Турску где јој је Муса куповао поклоне и одлазили су на романтичне вечере. Али, на границу Турске и Сирије дошли су у погрешно време - кад су се тамо регрутовале нове ИС-ове присталице - а Сали дан данас тврди да није имала појма да је то подручје тако опасно.

Такође, чим су стигли и пријавили се у хотел, све се нагло променило, а нарочито Елхасани. Рекла је да је сва романтика пре тога била превара да је довуче у калифат, будући да јој је по доласку тамо бранио да излази из хотела "јер је напољу опасно".

- Била сам му као пас. Постао је врло насилан и ништа му нисам могла - прича Сали.

Саудијска Арабија би да пошаље своје трупе у Сирију, али ту постоји ЈЕДАН ПРОБЛЕМ

Рекла је да се у том тренутку много плашила да затражи развод или да му каже да планира да га затражи када оду кући. Било је јасно да се Елхасани придружио ИС-у и да је од ње очекивао послушност. Будући да је била жена која је већ имала један развод иза себе, још више су је малтретирали. Каже да су је тукли, мучили, ограничавали јој кретање и више пута силовали. Остала је трудна, и кад је била у трудноћи затворили су је у затвор на три месеца "због наводне шпијунаже за САД".

Купили су две девојке и једног дечака као слуге

Након што су је ослободили вратила се у малу кућу у којој је живела са децом, а Елхасани се повремено враћао кући након борби на ИС-овој страни. Једном јој је рекао да ће јој купити слугу да јој буде лакше и да не буде сама кући и одвео ју је на пијацу где се препродају људски робови. Рекла је да је тада видела Соад, 17-годишњакињу која је била заточена и продавана за 10.000 долара.

Сиријска влада преузела контролу над градом Думаиром

Молила га је да је купе новцем који су донели још из САД и одвела ју је кући.

- Није ме било брига за новац, морала сам да је спасим - прича Сали.

Али супруг Елхасани ускоро је почео да силује ту девојку. Након тога је за још новца купио другу девојку, још млађу, која се звала Бедрине. Купили су и једног дечака Ахама који им је био слуга.

Асадов ЈУРИШ НА ЈУГ: Подиже се НОВА ТЕРОРИСТИЧКА ТВРЂАВА (МАПА)

Кад је питају да ли јој је данас жао и да ли се осећа кривом за силовања тих девојака, рекла је да су се ове ствари догађале свуда и да је знала да ће им она, кад Елхасани погине у борби, пружити шансу да се спасу.

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа/илустрација

- Нико не зна како је кад мораш да гледаш свог супруга како силује 14-годишњу девојчицу. И кад вам она након тога дође да је загрлите и плаче. И морате да јој кажете да ће све бити океј, да се само стрпи. Никад се не бих извинила што сам довела те девојке, оне су имале мене да их чувам и ја њих да чувају мене - каже Сали.

Супруг погинуо у борби, а она завршила у затвору

Након још више бројних одвратних ситуација, у којима су јој борци ИС-а тукли и децу, промена се догодила кад је Рака бомбардована из дрона. У том нападу погинуо је њен супруг злостављач Елхасани. Цела породица побегла је из Раке половином прошле године.

Остале вести из Срије, Јемена и Ирака можете читати кликом ОВДЕ.