Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Мистерија у Палмири: Чија је, због чега Руси штите библијско налазиште? У току су ТАЈНА ИСКОПАВАЊА! (ФОТО/ВИДЕО)

13.07.2019. 15:57
Пише:
Србија Danas/Informer/Webtribune
palmira
палмира / Извор: Профимедиа

У граду Палмира у Сирији се под заштитом руске војске спроводи веома тајно ископавање чији је циљ откривање библијских јеврејских антиквитета.

Три неименована израелска археолога заједно са руском војском учествују у ископавањима током којих су већ откривени неки хебрејски антиквитети. Они би могли да искористе открића да докажу своје историјско присуство у региону.

Руси су успоставили камп и војну базу унутар археолошке области у Палмири кратко након што су преузели град од ИСИС-а.

ДРАМА ИЗНАД АВИО-БАЗЕ ХМЕЈМИМ У СИРИЈИ! Руски ПВО одбио напад беспилотних летелица

ДРАМА ИЗНАД АВИО-БАЗЕ ХМЕЈМИМ У СИРИЈИ! Руски ПВО одбио напад беспилотних летелица

АМЕРИ ШАЉУ ТУЂУ ВОЈСКУ У СИРИЈУ: Ево чија армија је НА ТАПЕТУ, СВЕЖА КРВ да поробљава НАПАЋЕНУ ЗЕМЉУ

АМЕРИ ШАЉУ ТУЂУ ВОЈСКУ У СИРИЈУ: Ево чија армија је НА ТАПЕТУ, СВЕЖА КРВ да поробљава НАПАЋЕНУ ЗЕМЉУ

САУДИЈЦИ ТВРДЕ ДА СУ УНИШТИЛИ ДРОНОВЕ ХУТИМА: Огласила се војна коалиција

САУДИЈЦИ ТВРДЕ ДА СУ УНИШТИЛИ ДРОНОВЕ ХУТИМА: Огласила се војна коалиција

Извори наводе да руски војници већ неко време сарађују са плаћеницима и војницима сиријског режима у Сирији, истражујући археолошке артефакте. Међутим, Руси су убрзо истиснули снаге режима и остали једина сила у историјском граду пуном блага и ретких антиквитета.

Можда је то разлог зашто је Москва пожурила да заузме овај град својим бројним копненим снагама и ваздушним операцијама.

Бројни губици које су Руси имали на фронту Палмире дају јасну слику о томе како је Палмира за њих важна. Руси су тамо изгубли највише војске од почетка интервенције у Сирији.

Извори наводе да су Руси оградили свој камп у срцу историјског града и да не пуштају особље и војнике режима да се приближе овом кампу.
Ова процедура је ступила на снагу с доласком три страна стручњака који Палмиром шетају уз пратњу чувара. Они одседају у руском кампу.

Извори наводе да стручњаци комуницирају са Русима искључиво путем тумача. Њихов рад је ограничен углавном на тражење јеврејских записа који би могли бити доказ да је Палмира јеврејски град.

palmira
палмира / Извор: Профимедиа

Стручњаци фокусирају своје активности на следеће области: ал Насеров лук, Бел храм, Балшамин храм, Диоклецијанов камп. Они су спровели већа ископавања у овим областима с циљем откривања дубљих слојева који нису откривени приликом претходних ископавања.

Код ал Насеровог лука су пронађени мумија и извесна количина злата, а наводи се да је главни циљ проналажење камених гробница које садрже хебрејске записе.

Сматра се да су ови храмови намерно уништени како би се оправдало даље ископавање и довођење непознатих стручњака. Ствар је у томе што је ископавање дубљих слојева без претходног уништења могло оштетити ова налазишта, те се нико није усудио да их дубље прегледа раније.

Према речима др Алија Шеикмуса, председника Сиријске асоцијације за заштиту археолошких налазишта, претходна ископавања и проучавања у Палмири нису открила никакве трагове да су Јевреји живели на тој територији осим синагоге чији су остаци транспортовани у Национални музеј у Дамаску.

Али Шеикмус је истакао да су Руси уложили велике напоре за заузимање Палмире и добијање одобрења за ископавање тог археолошког налазишта и његову рестаурацију иако нису довољно стручни за сиријска археолошка налазишта.

Он је додао да све активности у Палмири и на другим археолошким налазиштима представљају јасно кршење принципа заштите међународног наслеђа.

Један од најважнијих археолога који су били умешани у истраживање Палмире јесте норвешки професор Јорген Кристијан Мајер са Универзитета у Бергену.

Он је рекао да није чуо да се тренутно спроводе ископавања у Палмири и да му је чудно да се тако нешто уопште спроводи у тренутку када је рестаурација приоритетнија. Такође је рекао да у Палмири нису пронађени никакви јеврејски антиквитети осим остатака синагоге и пар натписа са јеврејским именима. Он је рекао да нема сумње да је било Јевреја у Палмири и да је то сасвим нормална појава која се може уочити и данас.

Професор Мајер верује да чак ни откривање јеврејских записа у Палмири не би било довољно да се докаже да је то био јеврејски град јер постоји мноштво доказа који потврђују да су у Палмири већином живели људи који су говорили арамејским језиком и који имају сиријско порекло.

Наводи се и да је поред Јевреја у граду било и Грка и Римљана, али и других етничких група из разних делова Блиског истока. Палмира је била вишејезична, мултикултурална и мултирелигијска средина. Овакве мешавине различитих елемената су нормалне за већа царства. Исто као што Јевреји сада могу тврдити да је то био јеврејски град, могли би и Грци и Римљани тврдити да је њихов.

palmira
палмира / Извор: Профимедиа

Једне од најважнијих новина на хебрејском језику су писале о јеврејским записима у Палмири и томе како се Израелци плаше да је неко украо те записе.

Помињу се стихови из Књиге деутерономије који су наводно били урезани на каменом улазу у налазиште, а који се виде на фотографији једног археолога из 1933. године. Међутим, данас нико нема никакве информације о овом камену.

Новине су навеле да је Палмира била седиште велике јеврејске заједнице, што потврђују записи који су се налазили на два јеврејска гроба из трећег века пре нове ере пронађена код Хаифе.

Поред тога, помињу се и два хебрејска текста и то како су они фотографисани тридесетих година прошлог века, али да о њима данас нико ништа не зна и да су то вероватно текстови за којима се данас трага у Палмири.

Неки покушавају да припишу изградњу Палмире краљу Соломону, али неуспешно.

ХУТИ РАЗВАЉУЈУ ОКУПАТОРЕ: Врхунски снимак КРВАВЕ ЗАСЕДЕ, руским ракетама ПОКОПАЛИ Саудијце (ВИДЕО)

ХУТИ РАЗВАЉУЈУ ОКУПАТОРЕ: Врхунски снимак КРВАВЕ ЗАСЕДЕ, руским ракетама ПОКОПАЛИ Саудијце (ВИДЕО)

НАПАДНУТ АМЕРИЧКИ РАКЕТНИ СИСТЕМ! "Патриот" на МЕТИ, Блиски исток НА ИВИЦИ ХАОСА

НАПАДНУТ АМЕРИЧКИ РАКЕТНИ СИСТЕМ! "Патриот" на МЕТИ, Блиски исток НА ИВИЦИ ХАОСА

СИРИЈСКИ ДУХОВИ У ЛЕГЛУ ТЕРОРИЗМА! Нови снимак ОБАВЕШТАЈАЦА Тигрова, шпартају кроз РЕДОВЕ ЏИХАДИСТА (ВИДЕО)

СИРИЈСКИ ДУХОВИ У ЛЕГЛУ ТЕРОРИЗМА! Нови снимак ОБАВЕШТАЈАЦА Тигрова, шпартају кроз РЕДОВЕ ЏИХАДИСТА (ВИДЕО)

Иначе, треба напоменути да многи археолози који су проучавали јеврејску религију знају за чувену тврдњу рабина Јоханана Баранбахе који је рекао:

- Срећан је онај који уништи Палмиру. Заиста, Римљани су једном уништили Палмиру, али да ли се то уништење може упоредити са оним што је Исламска држава учинила овом феноменалном граду?

Дешавања у Сирији, Ираку и Јемену можете пратити ОВДЕ.

ЧУДЕСНА ВОДА Знате ли зашто је море слано? (ВИДЕО)