Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ПОМОЛУ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ?! Прекинута "врућа линија" Русије и САД

07.04.2017. 07:12 21:21
Пише:
Србија Данас/ Агенције
Tramp- Putin
Трамп- Путин / Извор: Фото: СД/Илустрација

Незапамћени ракетни удари

21:00 - На друштвеним мрежама се појавила фотографија на којој се јасно види манипулација медија приликом наводних напада хемијским оружјем у Алепу и Идлибу.

Хосам Дакакни је на свом профилу на Твитеру објавио фотографију на којој се исти човек налази у три различите ситуације и на три различита места.

Више о томе читајте ОВДЕ.

20:30 - Египатска делегација је издала саопштење у Уједињеним нацијама у петак да осуђују амерички напад на сиријске владине снаге и позивају све стране да окончају овај брутални рат.

Egipat
Египат / Извор: Реутерс

Египат наглашава значај избегавања ескалације насиља у Сирији и на целом Блиском истоку у циљу очувања безбедности свог народа. 

Више о томе читајте ОВДЕ.

20:10 - Руски министар спољних послова изјавио је свом америчком колеги Рексу Тилерсону у телефонском разговору да је амерички напад на аеродром сиријске војске игра у "рукама терориста".

Само ће терористи имати користи од америчких напада на сиријске ваздухопловне базе, Лавров је рекао Тилерсону.

Руски и амерички највиши дипломата разговарали су о ракетном нападу САД на Сирију. 

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Више о томе читајте ОВДЕ.

19:15 -  Трамп нападом на Сирију жестоко разочарао десничаре у свету!

Док неки аплаудирају америчком председнику Доналду Трампу за одлуку о нападу на сиријску ваздухопловну базу, Си-Ен-Ен је сачинио попис Трампових домаћих и страних десничарских симпатизера који његов потез критикују, а неки се од њега и отворено дистанцирају.

30.11.2014
30.11.2014 / Извор: Профимедиа

Више о томе читајте ОВДЕ.

18:05 - На хиљаде људи окупило се данас испред канцеларије УН у сиријској престоници Дамаску како би протестовали против напада САД на сиријску ваздухопловну базу.

Више о томе читајте ОВДЕ.

17:20 - Руски војни брод "Адмирал Григорович" наоружан крстарећим пројектилима запловио је ка обали Сирије након што су америчке снаге бомбардовале базу сиријске војске.

Војни брод "Адмирал Григорович" кренуо је из Црног мора ка луци Тартус, гдје је руска поморска база. Руски државни медији наводе да ће брод дјеловати у региону у складу са промјенама ситуације на терену. Брод је наоружан крстарећим пројектилима, системом противракетне одбране, артиљеријом, противавионским топовима и торпедима, а има и хелиодром.

Москва је осудила америчко бомбардовање сиријске базе "Шајрат" оцијенивши да је тиме прекршено међународно право и најављено је јачање противаздушне одбране владиних снага против сличне "агресије". 

Више о томе читајте ОВДЕ.

17:15 - Марш солидарности се одвија већ два дана у главном граду Туниса у знак подршке сиријском народу и председнику Асаду, након немилосрдног напада САД на ову земљу.

Више о томе читајте ОВДЕ.

16.40 - Сиријска војска напада америчке авионе на североистоку Сирије!

Више о томе читајте ОВДЕ.

16.16 -  Северна Кореја запретила: - Американци, то што сте урадили у Сирији је неопростиво!

Северна Кореја саопштила је данас да амерички ракетни напад изведен у петак на сиријску војну базу представља "неопростив акт агресије" који је показао да је одлука Пјонгјанга да развија нуклеарно оружје по милионити пут исправан избор.

Више о томе читајте ОВДЕ.

15.45 - Ексклузивно! Ево како изнутра изгледа војна база Шајрат после бомбардовања од стране Америке.

Више о томе читајте ОВДЕ.

15.10 - Пентагон и амерички Стејт Департмент нису успели да докажу постојање хемијског оружја на сиријском аеродрому који је у јучерашњем нападу погођен крстарећим ракетама.

Више о томе читајте ОВДЕ.

14.34 - Британски министар иностраних послова Борис Џонсон због дешавања у Сирији отказао посету Москви која је била заказана за 10. април.

Више о томе читајте ОВДЕ.

13.32 - Американци бомбама туку по цивилима, у ваздушном нападу на Раку погинуло 20 особа, више десетина повређено!

Ваздушни удар је извршен западно од Раке, у градићу Хандах, када је бомбардован интернет- кафе.

Више о томе читајте ОВДЕ.

13.14 - Руси су једнако лоши као Асад, изјавио је амерички сенатор Џон Мекејн у интервјуу за CNN.

Више о томе читајте ОВДЕ!

12.20 - Амерички ракетни напади у Сирији су докази да је САД једна од најнепредвидивиијх земаља света, речено је из руског Министарства иностраних послова.

Амерички напад у Сирији нема никакве везе са покушајима да се сазна истина о употреби хемијског оружја у Идлибу, рекао је портпарол Министарства.

Русија ће морати да води дуге разговоре да Рексом Тилерсоном током његове посете Москви која ће бити следеће недеље, навела је Захарова.

11.23 -Широм света одржани су протести против напада САД на сиријску војну базу, а више стотина демонстраната затражило је од председника Доналда Трампа да се уздржи од војних акција у Сирији.

11.20 - Портпарол Беле куће Шон Спајсер објавио је на Твитеру фотографију са састанка званичника америчке администрације и председника Доналда Трампа уочи ваздушног напада на сиријску војну базу.

Више о томе читајте ОВДЕ!

10.58 - Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова подсетила је САД да се уништавањем хемијског оружја у Сирији бавила цела светска заједница. ВИше о томе читајте ОВДЕ!

09.46 - Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин коментарисао је на свом твитер налогу нацрт закона о формирању "хибридног трибунала" у Сирији који су предложили амерички сенатори. Све о томе читајте ОВДЕ!

09.39 - Заоштравање ситуације у Сирији резултат је агресивних и неспретних акција САД, сматра председник Међународног одбора Савета Федерације Русије Константин Косачов. Више о томе читајте ОВДЕ!

09.17 - Амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је да је одговор Русије на ракетни напад САД на сиријску војну базу разочарао, али не и изненадио. ВИше о томе читајте ОВДЕ!

09.02 - Амерички сенатори представили су нацрт закона који предлаже стварање „хибридног трибунала“ о Сирији, наводи се у материјалу који су објавили његови аутори. Више о томе читајте ОВДЕ!

08.46 - Требало је да прође шест година од краја рата у Ираку па да из извештаја Чилкотове комисије свет сазна да је рат покренут на основу непостојећих „доказа“ о оружју за масовно уништење. Колико ће требати да се дозна истина о страдању цивила у наводном нападу Асадових снага хемијским оружјем на побуњеничко упориште Идлиб у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ!

08.20 - Министарство одбране Русије ће од данас обуставити "црвену линију" са Пентагоном, саопштено је синћ у Москви.

07.07 - БОМБАРДОВАЊЕ СИРИЈЕ: Зашто је САД гађала БАШ ОВУ војну базу

00:21 - Русија: Само терористима у интересу провокације ове врсте

Војно коришћење хлора је нерационално за Дамаск било са војне или политичке тачке гледишта и само терористима или опозицији у интересу су провокације ове врсте, саопштило је вечерас руско Министарство спољних послова.

-За нас је очигледно да је коришћење хлора као хемијског оружја бесмислено за Дамаск, било у војном или политичком смислу, јер постоје много ефикаснији инструменти онеспособљавања, наводи се у саопштењу, пренио је Tass.

ИВАНКА БРИЉИРА: Поносна сам на тату након интервенције у Сирији!

23:47 - Оланд: Сирији треба одговорити у УН

Председник Француске Франсоа Оланд изјавио је да после јутрошњег напада САД на Сирију, акцију треба пренети "на међународни ниво, ако је могуће у УН" да би се тако, а не једнострано, дошло до санкције против Асадовог режима и спречила поновна употреба хемијског оружја и "напад тог режима на сопствени народ". Више сазнајте у одвојеној вести.

ЈЕЗИВ НАПАД ХЕМИЈСКИМ ОРУЖЈЕМ: Нешто ужасније никада нисте видели! (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

23:34 - Иванка Трамп: Поносим се оцем

Ћерка америчког председника и саветница у Белој кући Иванка Трамп изјавила је да се поноси својим оцем после америчке акције у Сирији.

23:18 - ​Америчка војска жели наставак сарадње с Русијом у Сирији

Зашто је САД гађала БАШ ОВУ војну базу!

САД су гађале војну ваздушну базу "Шајрат" у Сирији у одговор на напад хемијским оружјем на провинцију Идлиб, за који је оптужена сиријска војска.Како јавља дописник "Ал Arabiya" из Вашингтона, САД верују да је сиријска војска покренула напад баш из те базе.

У нападу на град Кан Шаикун, погинуло је више од 100 цивила и преко 400 људи је повређено, а већина је настрадала због тровања забрањеним хемијским оружјем сарином.

Америчка војска жели да с Русијом настави размену информација о својим операцијаима у Сирији да би се избегли инциденти, саопштили су вечерас извори блиски Пентагону.

Реагујући на напад америчких снага на сиријску војску, Русија је данас саопштила да обуставља договор са САД о избегавању инцидената у ваздушном простору Сирије.

21:47 - Сиријски побуњеници подржали ваздушни напад и тражили још

Сиријски побуњеници позвали су на још ваздушних напада, што је објавио један од високопласираних особа унутар редова "Војске Исламске државе" Мохамед Алуш.

УРУЧЕНА НОТА АТАШЕУ САД: Русија од сутра обуставља "црвену линију" са Пентагоном

"Гађање једне ваздушне базе није довољно - постоји 26 којима су мете цивили. Цео свет треба да спаси народ Сирије из чељусти убице Башара и његових помагача", написао је Алуш.

21:25 - Тешке оптужбе на седници Савета безбедности УН

На ванредној седници Савета безбедности УН поводом америчких напада на Сирију која је у току чуле су се и веома тешке оптужбе са свих страна, јављају страни медији.

Sednica Saveta bezbednosti UN
Седница Савета безбедности УН / Извор: Профимедиа

21.25 - Влада Венецуеле осудила је ракетни напад САД на сиријску територију.

- Амерички напад на Сиријску Арапску Републику представља агресију против суверенитета ове земље и нарушава принципе и циљеве Повеље Уједињених нација, као што су територијална целовитост, самоопредељење народа, немешање у унутрашње ствари држава - саопштило је Министарство иностраних послова Венецуеле.

21.20 - Амбасада САД упозорава на ризик од раста антиамеричког расположења

Амбасада САД у Москви објавила је препоруку америчким грађанима који бораве у Русији у којој их упозорава на ризик од раста антиамеричког расположења. Према мишљењу дипломата, „у политичкој клими која у овом тренутку влада у Русији“, расте вероватноћа одржавања великих демонстрација и испољавања непријатељства.

Американцима се препоручује да буду пажљиви, да се понашају уздржано, да увек имају код себе средства за комуникациј и документе које могу да покажу представницима руских органа безбедности. 

21.15 - Шефови америчког и руског генералштаба разговарали о ситуацији у Сирији

Шеф Уједињеног комитета начелника штабова САД Џозеф Данфорд разговарао је телефоном с начелником Генералштаба Оружаних снага Русије Валеријем Герасимовом о ситуацији у Сирији, саопштио је представник америчке администрације.

- Генерал Данфрод разговарао је с генералом Герасимовом после напада, разговор је био професионалан и усредсређен на ситуацију у Сирији -  рекао је представник америчке администрације. 

21.00 - САД у УН: Влада Ирана је одговорна за оно што се догађа у Сирији, јер већ годинама подржава режим Башара Асада.

Bašar Al Asad
Башар Ал Асад / Извор: Профимедиа

20.40 - Сафронов: Америка манипулише одредбама Повеље УН

Сједињене Америчке Државе манипулишу члановима Повеље Уједињених нација и прикривају своја дејства борбом против тероризма, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафронков током ванредног заседања Савета безбедности УН о Сирији.

- САД су много разматрале неопходност борбе против међународног тероризма. Тиме је правдано присуство америчких војника и њихових савезника на територији Сирије – без позива легалне владе Сирије и без дозволе Савета безбедности УН. Манипулисање одређеним одредбама Повеље УН не би издржало ниједну критику - рекао је он. 

20.39 - Оланд: Неопходно напредовати у борби против ДАЕШ-а кроз интезивирање дејстава коалиције у Сирији и политичке преговоре.

20.35 - Вашингтон је спреман за даља дејства у Сирији, али се нада да то неће бити потребно, изјавила је стална представница САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли.

UN
УН / Извор: Реутерс

20.16 - Војном аташеу при Амбасади САД у Москви уручена је нота о обустављању дејства Меморандума о спречавању инцидената у Сирији, почевши од поноћи, 8. априла, саопштило је Министарство одбране Русије.

Опширније прочитајте ОВДЕ. 

20.00 - Трамп обавестио Си Ђинпинга о нападу на Сирију

Амерички председник Доналд Трамп информисао је председника Кине Си Ђинпинга о нападу у Сирији у тренутку када је он извшен, рекао је новинарима званични представник Беле куће. 

- Први напад извшен је у 20.30 (2.30 по средњоевропском времену), председник је информисао председника Кине о томе - рекао је портпарол Беле куће. Према његовим речима, то се догодило пре заједничке вечере лидера који бораве на Флориди. 

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа/илустрација

19.40 - САД и Русија могу да постигну сагласност у борби против ДАЕШ-а и да се договоре о забрани коришћења хемијског оружја у Сирији, саопштила је Бела кућа.

19.35 - Лидер републиканаца у Сенату: Трампов напад на Сирију легалан

Лидер републиканаца у Сенату САД Мич Меконел изјавио је у петак на конференцији за новинаре да сматра да је амерички напад на Сирију легалан, али да није на одмет да се размотри формална дозвола Конгреса за војна дејства против те земље.  Меконел је рекао да је председник Трамп „имао законита овлашћења“ да изведе напад.  Према америчком законодавству, председник је дужан да тражи дозволу Конгреса за вођење рата.  Ипак, услед разних тумачења овог термина амерички председници само понекад траже одговарајућу дозволу. 

САД изводе нападе у Сирији без дозволе Конгреса, ослањајући се на председничка овлашћења. Дозвола Конгреса може (али не обавезно) да значи дуготрајнију операцију. 

Amerika
Америка / Извор: Реутерс

19.30 - Бела кућа: Трамп неће објављивати планове о даљим дејствима у Сирији.

Bela Kuća
Бела Кућа / Извор: Профимедиа

19.29 - САД у УН: Вашингтон спреман за даља дејства у Сирији, али се нада да то неће бити неопходно.

19.28 - Конгрес САД подржао Трампов напад на Сирију

Конгресмени САД из обе странке подржали су председника САД Доналда Трампа у нападу на Сирију, али су од њега захтевали да представи ширу стратегију за решавање конфликта и консултује се са Конгресом о било ком даљем потезу у вези са Сиријом.

19.25 - САД у УН: Русија одговорна за ситуацију у Сирији јер није реаговала на „Асадове злочине“.

UN
УН / Извор: Реутерс

19.21 - Стални представник САД при УН: Вашингтон имао пуно законско право да изврши напад у Сирији.

19.20 - Лавров и Чавушоглу: Међусиријски преговори једини пут за постизање мира.

Министри иностраних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Ахмет Чавушоглу нагласили су у телефонском разговору поводом америчког напада на авио-базу у Сирији да међусиријски преговарачки процес нема алтернативу и да је то једини пут за достизање мира у Сирији. Лавров и Чавушоглу су нагласили да је важно објективно и непристрасно истражити све околности трагичних догађаја у Хан Шејхуну, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Sergej Lavrov i Štajnmajer
Сергеј Лавров и Штајнмајер / Извор: Профимедиа

19.15 - Руски изасланик у УН Владимир Сафронков данас је оптужио САД да су прекршиле међународно право тиме што су извеле ваздушне нападе на Сирију.

- САД су напале територију суверене Сирије. Ми сматрамо да је тај напад флагрантно кршење међународног права и акт агресије - рекао је заменик руског амбасадора у УН Сафронков на ванредном састанку Савета безбедности УН који је сазван поводом америчких удара на Сирију.

UN
УН / Извор: Реутерс

Опширније можете прочитати ОВДЕ

18.45 - Дејства у Сирији морају бити у складу с међународним правом, изјавио је заменик генералног секретара УН за политичка питања Џефри Фелтман. Према његовим речима, „заштита сиријског народа захтева хитна дејства, укорењена у принципима УН и међународног права“. 

Опширније можете прочитати ОВДЕ

18.25 - Пентагон верује да су током напада у Сирији уништене ракете „земља-ваздух“.

18.20 - Министарство иностраних послова Русије позива Савет безбедности УН да се усредсреди на изазове које носи „хемијски“ тероризам и да предузме све мере да се они предупреде. Русија сматра да је свака употреба хемијског оружја недопустива, а кривци за овакве злочине треба да одговарају, наведено је у саопштењу. 

18.16 - САД и даље одржавају везу за спречавање инцидената с Русијом, контактирали смо с Русијом након напада у Сирији, рекао је представник Пентагона. Према његовим речима, САД немају податке о погибији војника или цивила у нападу на сиријску авио-базу.

18.15 - САД су уништиле око 20 сиријских авиона приликом напада на војну базу у Сирији, саопштио је Пентагон.

18.00 - Француска: Амерички напад у Сирији легалан одговор на хемијски напад

Француска сматра да је напад САД у Сирији легалан одговор на хемијски напад и нада се да ће дејства Америке подстаћи политички процес решавања сукоба у тој земљи, изјавио је стални представник Француске при Уједињеним нацијама Франсоа Делатр.  Дејства САД у Сирији, према његовим речима, „сразмеран су одговор на хемијске нападе“. Делатр је изјавио да употреба хемијског оружја „нарушава све норме међународног права“.

- Надамо се да ће овакав развој догађаја бити преломан тренутак и да ће помоћи да се подстакну политички преговори у Сирији -  рекао је Делатр новинарима уочи почетка ванредног заседања Савета безбедности УН. 

17.48Надамо се да ће Савет безбедности УН успети да се уједини и да истражи околности хемијских напада у Сирији, изјавио је заменик генералног секретара Уједињених нација за политичка питања.

17.45 - Државна дума Русије упутила је обраћање светским парламентима, Међупарламентарном савезу, парламентарним скупштинама Савета Европе и ОЕБС-а поводом ракетног напада САД на авио-базу Шајрат у Сирији и позвала да се осуде агресивна дејства Америке.

17.44 - У току седница СБ УН чије је одржавање затражила Русија после Америчког ракетирања сиријске базе. 

UN
УН / Извор: Реутерс

17.21 - Москва и Пекинг сложни у решавању сиријских питања

Заменик шефа руске дипломатије Михаил Богданов и амбасадор Кине у Москви Ли Хуеј разговарали су о војно-политичкој ситуацији у Сирији, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

- Током разговора размењена су мишљења о војно-политичкој ситуацији у Сирији, насталој након ракетног напада САД на авио-базу сиријских владиних снага у провинцији Идлиб 7. априла -  наведено је у саопштењу. 

Наведено је такође, да су током разговора Москва и Пекинг потврдили усмереност на наставак блиског усаглашавања ставова о сиријској и другим актуелним темама на Блиском истоку, у оквиру платформи Уједињених нација и БРИКС-а. 

17.20 - Москва и Дамаск напад САД на авио-базу у Сирији посматрају као једнострана насилна дејства и чин агресије, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

16.55 - Трамп је на граници војног сукоба са Русијом, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

16.50 -  Међунродни комитет Црвеног крста саопштио је да се ситуација у Сирији после ракетног напада САД на сиријску авио-базу претворила у међународни оружани сукоб, пренела је агенција Ројтерс.

16.17 - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је да се избегавају било која дејства која могу да погоршају страдање народа Сирије.

Опширније о томе читајте ОВДЕ. 

16.15 - Пентагон негира информације да су циљеве у Сирији погодиле само 23 од 59 америчких ракета, саопштио је представник Министарства одбране САД.

16.09Амерички напад на авио-базу у Сирији догодио се зато што терористи на фронту трпе велике губитке и у очају покушавају да дођу до подршке неке велике силе попут САД, изјавио је саветник министра спољних послова Ирана Хосејин Шејхолеслам. 

- Важну улогу овде игра и амерички народ који не би смео да дозволи да се америчка војска претвори у плаћенике и да делује у интересу оних који дају више новца, била то Саудијска Арабија или неки други ’наручилац услуга’ -  рекао је Шејхолеслам. 

Према његовим речима, Европљани и сви они који се боре за демократију „требало би да осуде америчку агресију“. „У супротном, напетост ће само расти, шириће се даље и може се претворити у опасан сукоб с несагледивим последицама, попут онога што се догодило након што су америчке трупе ушле у Ирак и Авганистан. Резултате тих маневара осећамо до данас – у виду агресије. Тероризам је настао као последица америчке политике у региону која је потпуно супротна свим начелима Савета безбедности УН.

16.00 - Савет безбедности УН одржаће седницу поводом напада САД у Сирији у петак у 17.30 по средњоевропском времену, саопштили су дипломатски извори.

15.50 - Пентагон саопштава да је 58 од 59 ракета лансираних на сиријску базу погодило циљ.

15.40 - Арапске земље које су подржале ракетне нападе САД на Сирију „платиће високу цену“, изјавио је заменик сиријског шефа дипломатије Фејсал Мекдад. „Упозоравамо арапске земље које су подржале напад да ће за то платити високу цену“, навео је Мегдад, а пренео телевизијски канал „Ел Мајадин“. 

15.37 - Најновија фрегата Црноморске флоте „Адмирал Григорович“ приближава се обали Сирије, јављају руски медији.

Брод је наоружан крстарећим ракетама и креће се ка логистичком пункту у сиријској луци Тартусу на Средоземном мору.

Rusija
Русија / Извор: Реутерс

Напомиње се да ће дужина боравка фрегате на обали Сирије зависити од ситуације, али у сваком случају тамо ће провести више од месец дана.

14.35 - Сирија је гађана истим ракетама као и Србија 1999. године!

Популарни "Томахавк" је добро познат у Србији, јер је коришћен при НАТО бомбардовању Југославије 1999. године.

У питању су крстареће ракете средњег домета, које могу да пређу раздаљину до 2.500 километара.

14.25 - Последње упозорење Америци: Можемо да ударимо и по Американцима ако помажу терористе!

Суспендовани меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији, који је закључен са Вашингтоном, практично значи да Русија може да удари без упозорења не само по терористима, него и по Американцима, ако им помажу.

14.20 - Агресија је појачала одлучност Сирије да гађа терористе и да настави да их уништава

Сиријско председништво саопштило је данас да је напад САД на сиријску ваздухопловну базу у Хомсу повећао одлучност Сирије да порази побуњеничке снаге и обећало да ће убрзати операцију против њих.

13.28 - Путин направио први потез након Трамповог ракетирања сиријског војног аеродрома

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Систем сиријске ПВО биће ускоро ојачан како би заштитила најважније инфраструктурне објекте, изјавио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

12.40 - Међу погинулима има и деце!

Сиријска државна новинска агенција САНА објавила је да је у америчком ракетном нападу на сиријску ваздухопловну базу у близини града Хомса убијено девет цивила, укључујући четворо деце.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

12.30 - На друштвеним мрежама објављене прве фотографије погинулих војника, званичници се још увек не оглашавају.

12.10 - Министарство одбране Русије тврди да су само 23 од 59 крстарећих ракета погодиле циљ.

Sirija
Сирија / Извор: Реутерс

То је навео портпарол министарства генерал-мајор Игор Конашенков, позивајући се на податке прикупљене одговарајућим руским уређајима.

- Место пада осталих ракета није познато- рекао је Конашенков.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

 11.55 - Бомбардован аеродром кључан у борби против исламске државе

Гувернер провинције Хомс, Талал Ел Барази, изјавио је да аеродром Еш Шаират у Хомсу игра кључну улогу у пружању подршке сиријским владиним снагама у борби против терориста ИД.

11.47 - Неколико сати пре напада на сиријску базу, Хилари Клинтон поручила Пентагону- Збришите Асадове аеродроме! 

Председник САД Доналд Трамп наредио је напад на Сирију свега неколико сати након што је бивша шефица америчке дипломатије Хилари Клинтон јавно позвала Пентагон да "збрише Асадове аеродроме".

11.30 - Појавио се нови снимак језивог гранатирања војне базе у Сирији

Опширније о томе можете читати ОВДЕ.

11.15 - Лавров: Русија ће тражити објашњење од САД за нападе.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је данас наду да амерички ракетни напади на сиријску ваздухопловну базу неће "неповратно" оштети односе између Москве и Вашингтона, и поручио да ће Русија захтевати од САД да објасне зашто су извршили нападе.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

11.00 - Објављен је први снимак сиријског војног аеродрома после америчког ракетног напада

У снимку до ког је дошла руска државна телевизија након америчког ракетног напада, виде се кратери и рушевине, али главна писта у великој мери изгледа нетакнуто.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

10:30 - ДУМА: Русија неће одговарати ескалацијом сукоба на амерички напад у Сирији

Русија неће одговорити ескалацијом војних акција на напад САД на ваздушну базу у Сирији, потребно доследно поступати у одбрану међународног права и правде, сматра потпредседник Државне Думе Русије Пјотр Толстој.

10.15 - После напада САД на базу сиријске војске Русија суспендује меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији.

- Руска страна суспендовала је Меморандумом о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији, који је закључен са САД - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Опширније о томе  ОВДЕ.

ЏИХАДИСТИ КОРИСТЕ СУКОБ ИЗМЕЂУ САД И РУСИЈЕ: ИСИС креће поново на Палмиру

10.10 - Портпарол министарства спољних послова Русије Марија Захарова обратила се јавности поводом америчког ракетног напада на сиријски војни аеродром.

9.55 - Нови биланс бомбардовања, 6 особа погинуло

Сиријска војска је саопштила да је у америчком ракетном нападу на једну од њених ваздухопловних база убијено шест људи и да је нанета велика штета. 

9.40 - Џихадисти покушали да искористе амерички напад и заузму нафтна поља

Džihadisti.jpg
Џихадисти.јпг / Извор: Профимедиа/илустрација

- Исламска држава покушала је да искористи прилику због напада САД и покрене велику офанзиву да поврати контролу над стратешки важним пољима нафте у околини Палмире, али нису успели у томе - рекао је неименовани локални званичник.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

9.00 -  Ниједан Рус није повређен у нападу у Сирији

Посланик руског парламента Дмитриј Саблин изјавио је данас да ниједан Рус није повређен у америчком ракетном нападу на сиријску ваздухопловну базу Ал Шајрат.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

8.49 - Гувернер Хомса: Најмање петоро убијено у нападу САД

Најмање пет особа је убијено, а седам рањено у ракетном нападу САД на ваздухопловну базу у близини сиријског града Хомс, изјавио је данас гувернер сиријске покрајине Хомс, Талал Бараз.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

8.45 - Британска влада пружила подршку америчком нападу

Портпарол британске владе изјавио је данас да Британија у потпуности подржава војни напад САД на сиријску ваздухопловну базу, са које су, како тврди, недавно извршени смртоносни напади хемијским оружјем на сиријску провинцију Идлиб.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

8.37 - Авиони евакуисани пре напада, јављају либански медији, радници из базе тврде супротно

Команда сиријске војске евакуисала је већину борбених авиона из ваздухопловне базе пре него што су је погодиле америчке ракете, јавила је либанска телевизија Ал-Мајадин. С друге стране, појавила се изјава једног од запослених у бази који тврди да су сви авиони тешко ошећени.

Sirija baza
Сирија база / Извор: Реутерс

8.30 - Иран сматра да је напад на Сирију деструктиван и опасан

Иран осуђује употребу хемијског оружја, али истовремено сматра да је, користити то као изговор за покретање једностране акције, опасно, деструктивно и представља кршење међународног права", рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Бахрам Касем.

8.20 - Саудијска Арабија похвалила напад 

Министарство спољних послова те земље је навело да је Трампов ракетни напад прави одговор на "злочине тог режима према свом народу у светлу неуспеха међународне заједнице да то заустави".

8.16- Опсерваторија: Међу убијенима и сиријски генерал 

Опозициона сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону саопштила је да су у ваздушном нападу САД на базу у Сирији погинуло најмање четири сиријска војника, укључујући генерала, и да је причињена велика материјална штета. Опсерваторија наводи да је у нападу уништено више од 10 хангара, складиште за гориво и ваздухопловна база.

8.05 - САД: Обавестили смо Русију, али нисмо тражили дозволу

Портпарол Пентагона капетан Џеф Дејвис изјавио је да је америчка војска унапред обавестила руске снаге о нападу на сиријску ваздухопловну базу и да у нападу нису погођени делови базе за које се верује да су у њима присутни Руси, а државни секретар САД Рекс Тилерсон каже да Вашингтон "није тражио никакву дозволу од Москве.

8.00 - Сиријски министар информисања изјавио да је напад био очекиван 

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

7.55 - Огласио се и Владимир Путин!

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

- Амерички напади представљају озбиљну препреку стварању међународне коалиције за борбу против тероризма. 

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

7. 50 - Први извештаји са лица места- има мртвих и повређених!  

 Први извештаји са лица места показују да на војном аердрому у Сирији има повређених. Нешто раније појавила се информација да су четири сиријска војника погинула.

7.45 - Америка не планира нове нападе

Ракетни напад који су САД извеле у Сирији био "једини" и очекује се да остане тако јер у овом тренутку не постоје планови за ескалацију, изјавио је неименовани амерички званичник.

НЕК ЈЕ АСАДУ САДА БОГ У ПОМОЋИ: Сви знамо како је то кад Пентагон разматра решења!

7.45 - Овде можете пратити уживо:

7. 40 - Москва је сазвала састанак Савета безбедности УН

Постоје шансе да ће престати да ради са САД око ситуације у Сирији након америчких напада на Хомс.

Председавајући Комитета за међународне послове руског парламента Константин Косачев изјавио је данас да је коалиција Русије са САД по питању сиријске кризе доведена у питање након што је Вашингтон извршио ракетне нападе на ваздушну базу Ал Шајрат.

Опширније о томе читајте ОВДЕ.

7.30 - Гранатирана ваздухопловна база Шајрат, погинула четири сиријска војника, према незваничним информацијама

 Званичник Беле куће је рекао да је испаљено 59 прецизно навођених ракета које су погодиле ваздухопловну базу Шајрат у СиријИ.

Сједињене Државе су рано јутрос, по наређењу председника Доналда Трампа извеле ваздушни напад на Сирију баражом крстарећих ракета као одговор на напад хемијским оружјем на цивиле у тој земљи.

НЕК ЈЕ АСАДУ САДА БОГ У ПОМОЋИ: Сви знамо како је то кад Пентагон разматра решења!

Трамп је у изјави новинарима о нападима рекао да је то пресудно да се одврати евентуална будућа употреба отровног гаса и позвао друге земље да се придруже у настојању да се заустави "убијање и крвопролиће у Сирији".

САД су испалиле око 60 крстарећих ракета Томахок са два брода у источном Средоземљу и погодиле сиријску ваздужну базу Шаријат са које су полетели сиријски војни авиони за које се сумња да су бацили хемијске отрове. 

Америчке ракете погодиле су мете у Сирији у 3.45 по локалном времену (2.45 по централноевропском времену).

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Трамп је наредио ваздушни напад без одобрења Конгреса или подршке Уједињених нација. Бела кућа је саопштила да је око двадесет конгресмена из обе странке обавештено о акцији.

Трамп је у обраћању новинарима из своје резиденције на Флориди објавио да је извршен напад и рекао да нема сумње да је сиријски председник Башар ал Асад одговоран за хемијски напад у уторак, и да је користио забрањене гасове и убио десетине људи.

ТРАМП СПРЕМА ВОЈНИ НАПАД НА АСАДА И СИРИЈСКЕ СНАГЕ?! Наставља Обаминим стопама?!

- Асад је угушио животе беспомоћних мушкараца, жена и деце- рекао је Трамп у изјави новинарима.

Ово је први директни напад на сиријску владу и најдраматичније Трампово наређење од кад је постао председник пре нешто више од два месеца, наводи агенција АП. 
Напад такође ризикује да уведе САД дубље у сукоб који је његов претходник Барак Обама годинама покушавао да избегне.

Државни секретар САД Рекс Тилерсон, који је такође ау Флориди где се Трамп састаје са кинеским председником Си Ђинпингом, оправдао је војну интервенцију наводом да је то потребно када нека земље "пређу линију". 

Тилерсон је оптужио Русију да није испунила свој део споразума из 2013. године према коме је требало Сирији да се одузму њене залихе хемијског оружја.

- Русија је или била у дослуху или је једноставно била неспособна да испуни свој део споразума- рекао је Тилерсон.

Пентагон је саопштио да је Москва била унапред обавештена о нападу, преноси агенција Франс прес. Тилерсон је рекао новинарима да су "обавештени Руси на терену".

ВЛАДИМИР ПУТИН: Неосноване оптужбе о ИНЦИДЕНТУ са хемијским оружјем су НЕДОПУСТИВЕ!

Председник САД није најавио напад унапред, мада су он и други званичници из националне безбедности упутили више упозорења сиријској влади током јучерашњег дана.

- Ово јасно означава да је председник спреман да предузме одлучне акције када је то потребно- рекао је Тилерсон.

Амерички званичници наводе да су напади одговарајући, одмерен одговор и да не означавају већу промену приступа Трампове администрације сиријском сукобу.

Песков: Злочин у Сирији је МОНСТРОУЗАН, тражимо поуздане доказе о кривици

Руски амбасадор при УН Владимир Сафронков је неколико сати пре извршеног напада упозорио на "негативне последице" у случају војне интервенције у Сирији, пошто су током дана стизала упозорења од америчких званичника. 

Сафронков је ово рекао после састанка Савета безбедности УН на коме је још једном одложено гласање о резолуцији у којој би се осудиле сиријске власти због хемијског напада.

Вести из Сирије и Ирака можете прочитати ОВДЕ.