Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОСТАВКА Барзанија лидера Курда: Шта то значи за Курдистан и ко ће бити његов НАСЛЕДНИК?

30.10.2017. 11:41
Пише:
Србија Данас
Masud Barzani
Масуд Барзани / Извор: Реутерс

Избори у Курдистану одложени за неколико месеци

Одлука Масуда Барзанија да се повуче са чела Курдске регионалне владе долази само месец дана након „историјског“ курдског референдума на коме се већина ирачких Курда определила за независност. Одлуку да Курди иду на референдум, Барзани је изгледа „скупо“ платио јер је његова оставка, по свему судећи, условљена притисцима из Вашингтона.

Обнављају се преговори између КУРДА и ИРАЧКИХ регуларних војних снага

КУРДИ СЕ ОСВЕТИЛИ ИРАЧАНИМА: Пешмерге СПАЛИЛЕ цело арапско село у покрајини Ербил (ВИДЕО)

Masud Barzani
Масуд Барзани / Извор: Реутерс

Које су последице курдског референдума?

Шта су Курди добили извојеваном победом на референдуму 25. септембра? Поред тога што самопрокламовану државу Курдистан ниједна држава није признала, референдум је довео и до економске изолације тог региона али и војне акције ирачке војске у којој су Курди изгубили скоро половину територије коју су годинама контролисали, укључујући нафтом богати Киркук. Нажалост, Курди су и овога пута своју слободу на референдуму „скупо“ платили. Масуд Барзани, отац аутономије ирачког Курдистана, све карте је уложио на независност, али је, по свему судећи, изгубио.

Ко је Масуд Барзани?

Масуд Базарни је син Мустафе Базарнија, историјског вође курдског покрета у Ираку. Масуд никада није заборавио да је рођен у првој “курдској држави”, држави Махабад у Ирану, која је постојала само годину дана, а у којој је његов отац био министар све док је нису сломиле иранске снаге. Године 1978. Масуд Барзани је наследио оца на челу Демократске странке Курдистана.

Одлуком о расписивању курдског референдума Барзани се оглушио на бројна међународна упозорења. Отац курдске аутономије није имао подршку највећег курдског савезника – Вашингтона, па је тако вишевековни сан Курда о независној држави брзо пао у воду.

Председнички избори у Курдистану требало је да се одрже 1. новембра, али су одложени на неодређено време. С обзиром да Курди немају подршку међународне зајендице, и да их до сада ни једна држава није признала, Ирбил је принуђен, хтео или не, на разговор са Багдадом.

С обзиром да Базарни одлази са чела КРГ-а (Курдске регионалне владе) после 12 година на тој функцији поставља се питање ко ће бити нови предводник Курда? Ко је најкомпетентнији да замени Базарнија? Које силе ће утицати на „одабир“ будућег првог човека КРГ-а?

Питање наследника

С обзиром да су избори одложени за осам месеци поставља се питање шта ће се догодити са председништвом у међувремену и ко ће наследити Барзанија.

Сиријска војска СПРЕМА нову ТАКТИКУ против џихадиста: "Велика Зора" ће у потпуности УНИШТИТИ ИС!

Неименовани курдски политичари и тамошњи медији објавили су у суботу да је Барзани послао писмо Парламенту у коме се наводи како власт треба да буде распоређена у наредном периоду. Након одласка Базарнија очекује се да Курдски премијер Нечирван Барзани преузме неке председничке дужности док ће остале дужности бити подељене међу дугим курдским званичницима. Међутим, то је само привремено решење до избора. Ко ће бити нови предводник Курда, у њиховој борби за независност?

Kurdi
Курди / Извор: Реутерс

За тачан одговор на ово питање још увек је рано, међутим, западна штампа међу именима Масудових наследника спомиње два имена: Нечирван Барзани – Масудовог нећака и зета, који тренутно обавља дужност курдског премијера, и Масрур Барзани – син Масуда Барзанија који је начелник Савета безбедности КРГ-а.

Ни ПЕШЧАНА ОЛУЈА им није помогла: Џихадисти Исламске државе ПУКЛИ код Ал Мајадина (МАПА/ФОТО)

Без обзира ко од њих двојице буде наследио Масуда Барзанија једно је сигурно, а то је да ће власт и моћ у ирачком Курдистану остати у оквиру породице Барзани. У ирачком Курдистану верују да ће повлачење Барзанија имати мале, готово никакве последице, јер ће Барзани остати у позадини, док ће његова породица повлачити главне конце у оквиру КРГ-а. Али, да ли ће имати последице по Курде у њиховим односима са Багдадом?

Kurdi
Курди / Извор: Профимедиа

Да ли ће одлазак Барзанија имати последице по ирачки Курдистан?

Одлазак Барзанија имаће последице на ирачки Курдистан јер ће Курди бити прилично ослабљени пред предстојеће преговоре са Багдадом. Што се тиче промена унутар самог ирачког Курдистана, ту се ситуација неће битно променити, посебно уколико власт остане у оквиру породице Барзани. То да ли ће нови лидер Курда бити неко из породице Барзани или не, неће зависити толико од самих Курда колико од спољашњег фактора, првенствено Вашингтона.

Као што смо рекли, Масуд Барзани је све карте уложио у независност о којој Курди сањају вековима. Једном Западном дипломату који му је предложио да одложи планове одговорио је: „Не, добио сам прилику која се неће поновити. Багдад је још слаб, али ће ојачати и после ће бити прекасно. Верујем да ће ме земље које ме одговарају од референдума касније подржати”, додао је. Масуд Барзани је направио лошу процену.