Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Путин ТРИЈУМФОВАО на Блиском истоку: Русија добија још МОЋНИХ савезника, а Амери у паници

04.09.2017. 23:50
Пише:
Србија Данас/Србија јавља
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Велики успех Русије

Русија преко Ирана негује добре односе са либанским Хезболахом. Поред тога, Москва већ неко време и за палестински Хамас има само лепе речи. Све се то ради са конкретним политичким циљем, пише Дојче веле.

Погледајте разговор двојице најважнијих команданата ЛЕГЕНДИ сиријске војске, генерала Исама и Хасана

Тенкови сиријске војске незадрживо надиру према Деир ез Зору: Борбе су КРВАВЕ и ЖЕСТОКЕ!

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа/илустрација

Руски амбасадор у Ирану Луан Јагарјан упутио је почетком августа лепе речи за палестински Хамас: то није терористичка организација, то је национални покрет и један од политичких представника свих Палестинаца.

Јагарјан је то изјавио у присуству Халеда Кадумија, представника Хамаса у Техерану. Те речи биле су у ствари упућене арапској јавности, увек солидарној са Палестинцима или њиховим исламским представништвима. Тако се осваја политички капитал.

Ослобођен последњи град пред улазак у Деир ез Зор: Сиријске трупе хрле браћи у ЗАГРЉАЈ! (ВИДЕО)

Hezbolah
Хезболах / Извор: Профимедиа

Пре тих речи, Русија се показала и на делу: заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов сусрео се у августу 2016. у Дохи са Халедом Машалом, највишим лидером Хамаса. 

Њих двојица разменили су мишљења о дешавањима на Блиском истоку. Није познато да ли је ту било још нечег, али већ и сама чињеница да су се њих двојица срели, шаље јаку поруку. Машал је годину дана пре тога разговарао и с руским министром спољних послова Сергејем Лавровим.

У Хами ослобођен град Укајрбат од џихадиста: Погледајте шта им само Руси раде (ВИДЕО)

Iran
Иран / Извор: Профимедиа

У овом новом, брижљиво припреманом јединству Русије и Хамаса, корист налазе и једна и друга страна. Хамас то види кроз поправљање свог имиџа на међународној позорници, а његове политичке вође надају и конкретној политичкој подршци.

- Зближавање Русије и Хамаса показује да Москва, један од најважнијих главних градова света, на тај начин држи на дистанци ужасне Сједињене Америчке Државе, али и одвраћа нападе Израела - изјавио је након тог састанка дипломатски саветник палестинске владе у Гази Тајсир Мохаисен.

Исамови јунаци Деир ез Зора ОСОКОЉЕНИ доласком Асадових витезова чисте шире подручје града! (ВИДЕО)

ruska vojska
руска војска / Извор: Профимедиа/илустрација

С друге стране, користи од тог пријатељства за Москву су очигледне. Русија у Хамасу види важног партнера који има утицај на Палестинце. 

И још нешто, додаје Мохаисен, "чини се као да председник Путин жели да, барем делимично, обнови совјетску империју и да мисли да су добри односи с Палестинцима и Хамасом једна од карата за улаз на Блиски исток". 

МАСОВНИ напад на милитанте из ТРИ ПРАВЦА, источни Дамаск преживљава ПАКАО

Davidova praćka
Давидова праћка / Извор: Профимедиа

Управо зато Русија, за разлику од САД и Европске уније, Хамас није окарактерисала као терористичку организацију.

Студија корпорације "Ранд" показује да је Русија мање уздржана у спољној политици од Запада. То јој омогућава флексибилну путању којом се креће уз помоћ "краткорочног прагматизма", што би се још могло назвати и "опортунизам". 

Истовремено међутим, Русији недостаје економска и војна снаге да би издржала некакве дугорочне стратегије. Зато она користи сваку политичку прилику, где год да се она појави. Чини се да Русија прати овај курс и у опхођењу с Хамасом. За разлику од Запада, Москва према тој организацији не показује никакву политичку дистанцу. 

Још мало и ГОТОВО: Сиријска војска обезбедила рудник код Деир ез Зора, наредни дани КЉУЧНИ

Jevreji
Јевреји / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ако Русија побољша своје односе с Хамасом, аутоматски ће имати приступ и осталим исламистичким покретима - оцењује политиколог Абдул Сатар Касем са Универзитета Наблус за интернет-портал Ал-Монитор.

Није никаква случајност то што је руски дипломата у Техерану користио баш такав речник, каже Сатар Касем. Он сматра да је та изјава у ствари индиректна позивница Хамасу да се придружи шиитском антиизраелском центру на чијем је челу Техеран.  А то што је Хамас сунитска организација, мање је важно у тој рачуници. Савез са Хамасом и војна сарадња са Ираном - за Русију је шанса да вишеструко повећа своју тег на ваги политичких односа у региону. 

СИРИЈСКИ ТЕНКОВИ на капијама Деир Ез Зора: Рат се ближи крају, Исламска држава броји последње сате (ВИДЕО)

Iran
Иран / Извор: Профимедиа

Хамас, који се у суштини дефинише кроз оружани отпор према Израелу, значајно ће ојачати због добрих односа са Русијом. С друге стране, то ће повећати и снагу Русије у односу на Израел, а посредно и у односу на његову заштитницу - САД. 

Руски амбасадор у Израелу Александар Шеин такође је средином јуна изјавио да његова држава ни Хезболах, а ни Хамас не сматра терористичким организацијама. 

Више информација о борбама за сиријски Деир ез Зор можете пронаћи ОВДЕ.

Остале вести из Сирије, Ирака и Јемена можете прочитати ОВДЕ.