Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сирија грми на САД: ПЉАЧКАТЕ НАС!

19.02.2018. 16:28
Пише:
Србија Данас/Спутник
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: СД/илустрација

"Америка се не бори против тероризма, него га подржава"

Акције САД на североистоку Сирије су окупација и покушај да се "опљачка" сиријска влада, изјавила је саветница председника Сирије за политичка и информациона питања Бусејна Шабан.

- Америчка окупација на североистоку Сирије је покушај да се Сирија опљачка, да јој се отму ресурси и да се обезбеди уточиште терористима, а то је и покушај да се Русији, Сирији и Ирану одузме могућност да прогласе потпуну победу над тероризмом - истакла је Шабанова, говорећи на конференцији Међународног дискусионог клуба "Валдај" у Москви, посвећеној питањима Блиског истока.

Она је упозорила да америчка агресија против Сирије може довести до тога да се борба против тероризма у земљи одужи - Агресија Америке против Сирије може да одложи објаву наше победе над терористичким плаћеницима, али не може да измени чињеницу да се Америка и западне земље налазе на другој, погрешној страни историје - истакла је Шабан.

Курдски добровољци са територије Алепа ушли у Африн (ФОТО)

Саветница сиријског председника је такође рекла и да Дамаск страхује да би НАТО могао да подржи Турску у Сирији, у случају погоршања ситуације.

- Турска је чланица НАТО. Ако постоји било какав проблем, НАТО ће више подржавати Турску него било кога другог - рекла је она.

Сиријска војска ушла у Африн!

Она је нагласила да се САД не боре против тероризма, него да га подржавају.

- САД су објасниле своје војно присуство у Сирији искључиво борбом против тероризма. Међутим, они се не боре против тероризма, већ напротив, подржавају га - навела је саветница сиријског председника.

Tenk sirijske vojske u Deir el Zoru
Тенк сиријске војске у Деир ел Зору / Извор: Профимедиа

Како је истакла, таквим поступцима САД и Турска покушавају да спрече политичко решавање ситуације у Сирији.

Шабанова је навела да Дамаск види жељу Вашингтона да крши територијални интегритет Сирије.

Турци тврде да је све завера и да не користе хемијско оружје у Сирији

Она је такође рекла да сиријске власти не преговарају са Турском у вези са операцијом турских оружаних снага у Африну.

Саветница сиријског председника назвала је пропагандном писања западних медија о погибији руских војника у Сирији, током напада западне коалиције на челу са САД.

- То је све пропаганда западних медија, то се није догодило - рекла је она.

Руси се повукли прерано из Асадове земље: ПРАВИ РАТ тек почиње, на прагу ОКРШАЈ са Американцима

Заменик специјалног изасланика УН о Сирији Рамзи Езелдин Рамзи рекао је да је могуће постићи договор о Африну, а то би, како је додао, могло довести до заокрета у ситуацији у целој Сирији.

Он је оценио да ситуација у Африну, али и на сиријско-турској граници, изазива забринутост свих страна.

- Не мислим да било која од страна, која има интересе у Сирији, жели да ситуација изађе ван контроле. Мислим да је могуће постићи споразум, који ће с једне стране обезбедити заштиту интереса и безбедност свих, укључујући и Турску, а у исто време очувати заједнички циљ - очувати територијални интегритет и јединство Сирије - рекао је Ремзи.

Како је истакао, то не сматра немогућим.

Bombardovanje Sirije
Бомбардовање Сирије / Извор: Профимедиа

- Сматрам да је деескалација могућа. Ако се то деси у Африну, онда ће се проширити и на друге области. Сви су заинтересовани да ситуација буде под контролом. Сматрам да би то могао бити почетак новог процеса који ће Сирију водити у правом смеру - додао је он.

Ремзи је изразио наду и да ће ускоро бити решено питање о сиријској уставној комисији.

СТРАХ ИМ СЕ УТЕРАО У КОСТИ: Сви милитантни УЈЕДИЊЕНИ против сиријске армије

Оснивање уставне комисије, која ће радити у Женеви, била је главни резултат конгреса сиријског националног дијалога одржаног 30. јануара у Сочију. Русија, Иран и Турска, као земље гаранта примирја у Сирији, на конгресу Националног дијалога предложиле су 50 кандидата за комисију, од којих ће специјални изасланик УН Стефан де Мистура одабрати чланове.

Ремзи је такође истакао да је сарадња Русије и САД неопходна да би се успешно решила сиријска криза.

- Важно је да постоји међусобно разумевање између Вашингтона и Москве, као и међу регионалним играчима ради решавања сиријске кризе, тек онда ћемо моћи да кренемо напред у мировном процесу у Сирији - рекао је он.

Ирачани СПРЕМАЈУ ПОСЛАСТИЦУ за џихадисте ИС: Овим оружјем ће их ОЧИСТИТИ ЗАУВЕК! (ВИДЕО)

Ремзи је нагласио да ће Сиријци сами одлучити о својој будућности, али је оценио и да ће им бити потребна помоћ међународне заједнице, "било да је то помоћ УН, било да је то у виду разумевања других земаља", закључио је он.

Све вести из Сирије, Ирака и Јемена читајте ОВДЕ.