Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСЛЕДИЦЕ ВЕЛИКОГ НАСИЉА У ИРАКУ: Американци поново у центру свега (ФОТО/ВИДЕО)

26.10.2020. 14:07
Пише:
Србија Данас
Protesti u Iraku
Протести у Ираку / Извор: Фото: Профимедиа

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је најмање 37 људи рањено током уличних протеста

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је најмање 37 људи, укључујући 17 припадника обезбеђења, рањено током обновљених протеста у Ираку. Демонстранти су се у недељу ујутро окупили на трговима Алави и Тахрир у ирачкој престоници, захтевајући окончање корупције и побољшања у пружању основних услуга.

РУСКИ ПАКАО СА НЕБА У СИРИЈИ: Милитанти беже главом без обзира! (ФОТО)

РУСКИ ПАКАО СА НЕБА У СИРИЈИ: Милитанти беже главом без обзира! (ФОТО)

СПРЕЧЕН ПАКЛЕНИ ПЛАН ХУТА: Оборен дрон опремљен великом количином експлозива! (ВИДЕО)

СПРЕЧЕН ПАКЛЕНИ ПЛАН ХУТА: Оборен дрон опремљен великом количином експлозива! (ВИДЕО)

ОПШТЕ РАСУЛО У БАГДАДУ: Обрачун полиције и демонстраната, повређени на све стране!

ОПШТЕ РАСУЛО У БАГДАДУ: Обрачун полиције и демонстраната, повређени на све стране!

Премијер Мустафа ал-Кадхими, који је на дужност ступио у мају након што су прошлогодишњи масовни протести отерали његовог претходника, обећао је у суботу у телевизијском обраћању да ће се одржати превремени избори, што је захтев многих протестаната, и рекао да снаге безбедности неће спречити мирне протесте.

Међутим, у недељу су снаге безбедности испаљивале водене топове и сузавац на демонстранте како би их спречиле да уђу у јако утврђену Зелену зону у Багдаду, у којој се налазе парламент и друге владине зграде, као и стране амбасаде. Протести су одржани и у ирачким градовима Карбала и Најаф.

Неколико видео снимака протеста у Багдаду објављено је на мрежи:

Недељни протести били су мањи од демонстрација одржаних у октобру прошле године када се хиљаде људи окупило у Багдаду и на југу, супротставивши се снагама безбедности у сукобима у којима је убијено више од 500 људи.

Ирачки шијатски лидер Муктада ал-Садр упозорио је да међу демонстрантима има провокатора који желе да мирни скупови прерасту у нереде како би додатно дестабилизовали ситуацију у Ираку.

Портпарол снага безбедности Јехиа Расол касније је рекао да је група инфилтратора напала снаге безбедности током протеста, ранивши најмање 17 припадника обезбеђења.

Protesti u Iraku
Протести у Ираку / Извор: Фото: Реутерс

Под великим притиском свих страна, ирачка влада и парламент основали су почетком овог месеца нови врховни војни и безбедносни одбор за истрагу упорних ракетних напада који су гађали дипломатска постројења и друга подручја окупирана коалицијом коју предводе САД, као и њихове конвоје за снабдевање.

Ирачка влада затечена је између америчке одлучности да и даље користи ирачку територију за своје шире блискоисточне амбиције против Сирије и Ирана и одговарајуће одлучности ирачких група отпора да приморају САД да се повинују једногласном захтеву ирачког парламента и владе у јануару ове године да повуче сво војно особље из Ирака.

Американци наговештавају да би могли да пребаце дипломатске и војне мисије за помоћ из Багдада у удаљеније ирачке крајеве, укључујући Ербил у ирачком Курдистану. Американци се не могу у потпуности повући из Ирака, јер је Ербил витална логистичка база за америчке операције у источној Сирији. Милитанти су послали нову поруку 1. октобра лансирањем ракета које су слетеле у близини аеродрома Ербил. Такође су поново напали конвој америчких залиха који је долазио из Кувајта.

Рано ујутру, 5. октобра, ракете су слетеле у близини аеродрома у Багдаду, где се налази америчко војно особље, а такође и у близини америчке амбасаде. Потпуно заустављање напада на америчке интересе мало је вероватно у догледној будућности. Затварање америчке амбасаде у Багдаду означило би политички пораз Вашингтона, а питање је да ли Ирачани могу обуздати милитанте толико да задовоље Трампову администрацију.

У заједничкој изјави раније овог месеца, ирачке групе отпора договориле су се о условном прекиду ватре у односу на америчке снаге присутне у Ираку, рекавши да ће зауставити своје војне операције, укључујући ракетне нападе, под условом да Вашингтон не инсистира на одржавању свог присуства у Ираку.

Нагласили су да је створена "условна прилика" да се поштују добри напори појединих националних и политичких личности да направе јасан и конкретан распоред за спровођење одлуке ирачког народа, парламента и владе о повлачењу страних држављана и трупа из Ирака.

Мухамед Мохи, гласноговорник Ката’иб Хезболаха, рекао је у ексклузивном интервјуу да Багдад мора спровести парламентарну резолуцију.

- Фракције су постигле условни прекид ватре. То се односи на све фракције (анти-америчког) отпора, укључујући оне који су гађали америчке снаге - рекао је.

Мохи је рекао да Багдад нема крајњи рок за спровођење резолуције парламента, али је упозорио да "ако Америка инсистира на остајању и не поштује одлуку парламента, фракције ће користити сво оружје које им стоји на располагању".

Такође је изјавио да су ракетни напади каћуша на америчке снаге и дипломатске базе били само порука да нису добродошли, и указао да би могли да уследе и гори напади ако не оду.

Више вести о Ираку, Сирији, Јемену и Либији погледајте ОВДЕ