Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ДАЉЕ? Након ослобођења Алепа, сиријска војска ОБАЗРИВО разматра следећи КОРАК (МАПА)

19.12.2016. 11:45
Пише:
Србија Данас
Alepo
Алепо / Извор: Реутерс

Пошто су терористи поражени у Алепу, намећу се нова питања и офанзиве

Пошто су терористи поражени у Алепу, многи су поставили питања: - Шта ће се сада десити? Заједнички одговор био је "Идлиб" - Иако ово звучи логично, Сиријска арапска војска (САА) ће морати да уложи доста средстава у операцији која ће гађати у срце терориста.

БЕЗБЕДНО СТИГЛИ У АЛЕП: Евакуисани шиитски муслимани сада су на сигурном (ФОТО)

Осим тога, турски "Штит Еуфрата" и Исламска држава још увек прете Алепу са истока, док Џаиш Ал Фатех угрожава град са запада и југа. Овим сломом ће се фокусирати на неколико могућих сценарија који ће даље обликовати војну равнотежу у провинцији Алепо. За протеклих дана, западни Алеп је под нападом Џаиш Ал Фатеха у Захри и испред Малаха. Осим тога, терористи су у добром положају да лансирају своје пројектиле у густо насељена подручја западног Алепа.

АКО ПРЕЖИВЕ, ПАМТИЋЕ ДОВЕКА! Шиите евакуишу кроз територије ОПАСНИХ ЏИХАДИСТА!

Како би уклонила ову претњу, сиријска војска би требало да обезбеди равницу Анадан, чији градови су били бастиони терориста још од почетка рата. Потпуни фронтални напад са југоистока је изводљив, али ће вероватно резултирати великим бројем жртава. Стога је корисније да се заузме западно крило (Симеон планина) и прво опседа ова област. Почетна фаза ће се састојати од великог притиска према Мансоура и Кафр Даел, заузимајући Истраживачки Центар војске и Ал-Џазира дистрикт у том процесу. У међувремену, сиријска војска и њени савезници могли би да воде акције како би одбацили терористе у Ал-Лаирамоуну, Малаху и Бајаноуну, како би скренули терористе са главне операције и изазвали забуну у њиховим редовима.

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О АЛЕПУ? Да ли ће страни посматрачи ићи у Сирију?

Друго, сиријска војска ће кренути према Кафр Бисину са севера и југа, такође вршећи притисак ка западном крилу Кафр Хамра крећући се према индустријској зони Бајаноун и Хаијан. Тако ће ефективно опколити и равницу Анадан. 

Највероватније слична битка попут оне у источном Алепу ће се одвијати, где су истовремени напади који се обављају на различитим правцима како би се повећао притисак на опкољене терористе. То ће довести или до потпуног уништења екстремиста, или до сличног договора као што смо видели у источном Алепу. Друга могућа операција у западном Алепу може бити заузимање преосталих делова предграђа Рашидин (4 и 5) и Кан Ал-Асал. Ово друго се сматра западном капијом града Алепа.

ПУТИН И ЕРДОГАН О СИТУАЦИЈИ У АЛЕПУ: Неопходно решити проблем евакуације

sirijska vojska
сиријска војска / Извор: Профимедиа

Заузимање ове области ће дати могућност за покретање напада према северу (Мансоура) и потом опсаду равнице Анадан. Подручје је такође одлично за нападе према југу, дуж аутопута М5. Осим тога, подручје може да послужи као одскочна даска за операције дуж аутопута 60 према стратешком Баб ал-Хава граничном прелазу.

Нажалост, северни бок са Мансоура заузима високу позицију. Такође, терористи су добро укопани у овој области, што овај једини могући начин напада, пун фронтални напад чини веома тешким. 

ПОБЕДА РУСИЈЕ: Запад пристао на РУСКЕ ЗАХТЕВЕ око посматрача у Алепу

Borci Al Kaide u Sirijskom građanskom ratu
Борци Ал Каиде у Сиријском грађанском рату / Извор: Профимедиа/илустрација

Када је Џаиш Ал Фатех поново заузео подручје Хан Туман у мају / јуну 2016, од тада га користе за лансирање успешних напада на провладине позиције западно од округа Рамоусех. Одатле, они су у стању да разбију опсаду источног Алепа, али само на кратко. Иако џеп источног Алепа више не постоји, ова област може и даље да представља велику опасност за сиријску војску унутар града Алепа. Осим тога, област Кан Туман, налази се на висини која гледа на северни део равнице Кинасрин и стога има веома стратешки значај.

Операције ће највероватније почети сиријска војска и њени савезници фокусирајући нападе на терористичке циљеве у Караси и Марата. Заузимање Карасија ће осигурати да пут између Кан Тумана и Хумаире буде блокиран, док област Марате гледа на Кан Туман и Ал-Кхалидијах. Поред тога, контролисањем обе позиције, про-владине снаге неће бити у стању за маневрисање из више праваца ка Кан Туману.

ЗБОГ НАПАДА НА АУТОБУСЕ: Одложена евакуација цивила из Алепа!

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Заузимање Кан Тумана ће обезбедити пристојан тампон за напад на Рамоусеху, али ће такође бити одскочна даска за наредне операције у равници Кинасрин. Такође ће угрозити терористичке позиције на западној страни аутопута М5 и на северу у предграђима Рашидин и Кан Ал-Асал.

Ипак, терористи су показали да су у стању да поврате простор уколико су под великим притиском и стога би област требало да буде добро утврђена.

УЖАС У ДАМАСКУ: Објављен снимак хорора када се девојчица (7) РАЗНЕЛА БОМБОМ у полицијској станици (ВИДЕО/ФОТО)

Sirijska vojska
Сиријска војска / Извор: Профимедиа/илустрација

Операције западно од Алепа фокусиране су на уклањање терористичког присуства у региону: равници Анадан, предграђима Кан Ал-Асала и Кан Тумана. Терористи су потпуно свесни тога и покушаће да га држе што дуже могу како би задржали своје присуство на западном крилу града Алепа. Са падом источног Алепа, терористи немају шта друго него да се утврде западно од Алепа.

Вести из Сирије и Ирака можете прочитати ОВДЕ.