Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ОДЛАСКА СИРИЈАЦА ИЗ ДОМОВИНЕ: Егзодус од 10.000 евра по глави мигранта

05.05.2017. 09:03
Пише:
ekspres.net
migranti
мигранти / Извор: Србија Данас

Постоје озбиљне индиције да су арапске земље Катар, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати милијардама евра финансирале сиријске избеглице да напусте своју земљу

Постоје озбиљне индиције да су арапске земље Катар, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати милијардама евра финансирале сиријске избеглице да напусте своју земљу и крену ка Европи, да је свако од њих добио по 10.000 евра, а једини услов је био да се обавежу да се неће враћати у Сирију ни када престане рат.

НАТО ПРЕД СЛОМОМ: Турци прете да ће убијати и америчке војнике у Сирији!

ИНВАЗИЈА ИЗ ИРАКА: Колоне америчких возила и војске улазе у Сирију!

„Ко је он? Изгнаник. То не треба бркати са другим речима које људи воле да просипају: емигрант, исељеник, избеглица, имигрант, потуљен, лукав. Изгнанство је сан о славном повратку… То је један бескрајан парадокс: гледаш унапред стално се осврћући за собом. Изгнаник је лопта бачена увис. Он тако лебди, замрзнут у времену, преточен у фотографију, ускраћен за покрет, неизводљиво се надвија над родном грудом, чека тренутак кад фотографија неминовно почиње да се креће, а земља дође по своје…”

Овај кратак цитат из књиге великог индијског писца Салмана Руждија „Сатански стихови”, због којих му је некадашњи ирански вођа Ајатолах Homeini изрекао смртну пресуду, односе се на сваку избеглицу са Блиског истока која је, бежећи од ратних разарања, прошла пакленом балканском рутом до обећане земље – западне Европе. За овакво путешествије, уз надљудске напоре и лудачку храброст подразумевало се да се на пут не креће без новца, а према непотврђеним информацијама нашег недељника добијених из исламских кругова, избеглице из Сирије разликовале су се од оних из Пакистана и Ирака, јер је њихов одлазак из ратом разрушене домовине финансиран. Како наводе наши извори, постоје озбиљне индиције да су арапске земље Катар, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати милијардама евра финансирале сиријске избеглице да напусте своју земљу и крену ка Европи, односно да је свако од њих понаособ добио по 10.000 евра, а једини услов на који су морали да пристану је био тај да се обавежу да се неће враћати у Сирију, ни кад се тамо окончају ратни сукоби. У прилог својих тврдњи, наводе да је милионски егзодус сиријских избеглица ка Европи кренуо тек у мају 2015. године, после упада велике групе шиптарских терориста у Куманово и дводневног обрачуна са македонском полицијом, када је погинуло осморо полицијских специјалаца, а њих 37 рањено.

migranti
мигранти / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

„Оружани сукоб почео је у петак и окончан је недељу. Током обрачуна, македонска полиција склоњена је са границе са Прешевом, а већ у понедељак туда је кренуо први талас сиријских избеглица. Ако њихов егзодус није координисан и контролисан, онда је питање зашто пре тог обрачуна у Куманову нису кренули кроз исти гранични прелаз. Позадина кумановског обрачуна била је отварање балканске руте и пута преко Србије у западну Европу.”

Кад је реч о новцу, односно давању по 10.000 евра сваком избеглици из Сирије да трајно напусти домовину, кажу да је исламска држава одавно исцртала нове границе, а да је финансирање слично оној Хитлеровој доктрини лебенсраум – освајање животног простора, уз образложење да избеглице из Ирака и Пакистана нико не финансира, већ да они продају сву своју имовину да би финансирали одлазак, што такође значи да се они више немају где вратити.

Избеглице са дипломом

Према званичним подацима, кроз Србију је досад прошло милион избеглица из Сирије. Проста математика каже да је, уколико има истине у горе наведеним сумњама, за њих неко издвојио 10 милијарди евра. Та рачуница, која износи више од трећине спољног дуга Србије, делује више као научна фантастика или као теорија завере, али, ипак, можда само делује.
Много је питања без одговора кад су избеглице са Блиског истока у питању, па тако Ружди у интервјуу РТС-у, између осталог, на ову тему пита:
„У случају Сирије и Ирака оно што се дешава у те две земље узрокује прилив избеглица. Сукоб треба решити како људи не би имали потребу да беже. Осим тога, може се поставити питање зашто арапске земље не прихватају те људе који говоре њиховим језиком? Зашто земље Персијског залива у којима се говори арапски, где је исти верски систем, зашто оне уопште не прихватају избеглице? Зашто западна Европа мора да прихвати све избеглице? О томе би могле да се поведу озбиљне расправе. Не можете сваке године у Европу пустити милионе људи и очекивати да то не проузрокује проблеме. А, опет, с друге стране, шта да радите са тим људима.”

Опширније читајте у новом Експресу који је на киосцима од петка, 5. маја…